Trawka się zieleni i skosić by się przydało
Dziś bawiłam się w cięcie, kulki bukszpanowe teraz można pokazać, jalowiec formowany też poszedl w ruch, przy nim rosną tulipany sadzone w kwadraty, nie mogę się doczekać bo czadowe kolory były na zdjęciu
Aganiu czy szczęśliwa ....mam nadzieję -chociaż zaczyna jej chwytać łapy ma 7 lat -do tej pory nic się nie działo ,a teraz coraz częściej zaczyna utykać ,lub kicać jak zając przy bieganiu ....muszę się z nią wybrać do weta
dziś zadowolona ,bo pańcia cały dzień w ogrodzie urzędowała
Ocieplili nam dach, więc czekamy teraz za możliwością grzania. Żeby murarze jutro przyszli....
W międzyczasie mocno myślę nad planem ogrodowym. Tzn całkość koncepcji się nie zmienia.
Zostało mi zagospodarowanie południowo wschodniej części.
Mój obrońca trawników powiedział, że to, co narysowałam mu wystarczy (jasno-zielony).
Jak w takim razie ułożyć rabaty na brakujących częściach? Na tym małym kawałku po prawej na pewno będą musiały się znaleźć śmietniki. Na lewej stronie mam, cytując eM, trochę poszaleć z rabatami.
Dla przypomnienia: jedna kratka = 1m, czerwony kolor to drzwi, granat to okna tarasowe.
te okrągłe mini oczka to kastry budowlane -wkopane do ziemi i tyle ....
wokół nich rośnie macierzanka ,trawy brązowe ,klony ,hakonki i dużo różnych irysów
wodę zmieniam raz w roku -dolewam dość często świeżej ,bo sporo odparowuje przy upałach ,a poza tym moja psica traktuje je jak wodopój ...na zimę zostawiam z wodą
i jedynie co to czasem wybieram glony sitkiem ....
a do skrzyń dawałam -darń,nieprzerobiony do końca kompost ,a na wierzch zamawiałam auto ziemi -takiej wymieszanej z kompostem i obornikiem od lokalnego dostawcy
Magda dziękuję za komplementy moja skarpa dobre kilka lat była w stałych przeróbkach ,aż w końcu jestem z niej zadowolona ....wiadomo ,że mogłoby być lepiej .....ale jest ok
nie kojarzę u Ciebie skarpy ....wpadnę za chwilę i będę jej szukać -bo może wcale nie jest taka zła jak piszesz
a co do szklarni -to tak chciałabym taką 3m na 6 m -w foliaczku ledwie się mieszczę
ale to narazie plan na kolejny sezon .....w tym wystarczy mi foliak
dziś zlikwidowałam malutki trawnik nad skarpą -niby taki nieduży kawałek ,a ręce bolą ....
było
pierwsze zdjęcie z zeszłego roku -jakoś nie mogłam znalezć w nowszych tego samego ujęcia
jest
jutro porozsadzam roślinki do końca i niech rośnie
przez likwidację paletowiska basenowego mam na górze tak strasznie zryty trawnik ( przez auto z ziemią ) ,że nie wiem kiedy go doprowadzę spowrotem do w miarę wyglądu
Od dawna marzyła mi się taka wczesnowiosenna, kolorowa rabata. Teraz co dzień chodzę , obserwuję i upajam się zapachem hiacyntów.
Dziękuję za miłe słowa.