Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zakup kosiarki - dylemat 21:46, 17 maj 2011

Do góry
Znam ten rodzaj kosiarek, jednak kiedy zaopatrywałam się w ten sprzęt, to kosiarki wrzecionowe nie miały regulacji koszenia, poza tym nie miały kosza.
A dla mnie to podstawa. Jak dla mnie to one zbyt nisko kosiły. Teraz dzięki Jagnie ma taką kosiarkę - antyk angielkę. Niedługo może doczekam się uruchomienia antyku i jej nowej młodości.
Zakup kosiarki - dylemat 21:42, 17 maj 2011

Do góry
Załóż nowy wątek "Kosiarki bębnowe", wklej zdjęcia jeśli są Twojego autorstwa, bardzo prosimy o pokazanie tego tematu.
Obwódki z bukszpanu 21:40, 17 maj 2011

Do góry
Jejku, jak to ślicznie zrobiłaś.
Tnij na taką wysokośc jak jest większość, po prawej stronie zdjęcia.
Najpierw tnij poziomo, odejdź dalej, popatrz. Sprawdź, czy jest w miarę równo.
Potem pionowo. Możesz podłożyć worki po korze, żeby nie było za dużo roboty ze zbieraniem.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:33, 17 maj 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
przepiękne te hortensje jakoś wcześniej ich 'nie zauważałam' na jakim stanowisku najlepiej rosną?

Hortensje lubią półcień i lekko kwaśne stanowisko. Gleba stale wilgotna ale nie podomokłą.
Stale zalewane zginą.
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 21:30, 17 maj 2011

Do góry
Jagna, ja bym brała. Warto ponieść koszty transportu, tylko jakiś dźwig by się przydał. A gdzie one są te 800 km, w Niemczech?

To spora operacja, ale ich system korzeniowy to taki płaski talerz-miska, zwarty i mocny.
Nie rozleci się przy przesadzaniu. Trzeba je podlać przed wykopaniem. Samo wykopywanie trudno wytłumaczyć bez zdjęć. Ale to się może udać.

Przeczytaj art. o różanecznikach https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/176-rozaneczniki-ogrodowa-arystokracja, to co mówi Hania o ochronie bryły korzeniowej właśnie też napisałam.

Po wsadzeniu trzeba zrobić namiot na długich kijach i rozwiesić siatkę cieniującą.
Murki oporowe 12:11, 17 maj 2011

Do góry
To są tzw. gabiony

Obwódki z bukszpanu 11:44, 17 maj 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
dziękuję za pokazanie 'ustawiania' czy po posadzeniu odrazu się przycina? Wczoraj w ogrodniczym pytałam o nożyce do bukszpanu i Pani pokazła mi takie wielkie z fiskarsa, długość ramion gdzieś z 40cm...

Ja przycinam od razu, wtedy porządnie wyglądają.
Nożyce mam takie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/431-nozyce-szpalerowe
Antyki i starocie w ogrodzie 11:36, 17 maj 2011

Do góry
No widzisz ile skarbów można pozyskać z "odzysku"

To dobra decyzja i jaka urokliwa kompozycja wyszła
Murki oporowe 11:35, 17 maj 2011

Do góry
Duże krawężniki ciosane z granitu, bloki skalne ale prostokątne.

Albo murowane z bloczków betonowych i otynkowane, pomalowane na ostry kolor.

Tu co prawda woda, ale murek też może być, tyko niższy.

Ogród z sukulentami 11:31, 17 maj 2011

Do góry
Przyszła mi na myśl jeszcze Crasula - grubosz (drzewko szczęścia).
Ale Hania też chyba o nim wspomniała. U Tomaszewskiego można kupić wielkie okazy.
Ogród z sukulentami 11:30, 17 maj 2011

Do góry
Sukulenty lubią generalnie słońce, tylko takie nie - kaktusy np. aloesy, wilczomlecze mogą rosnąć w ciemniejszych miejscach.

Jeśli zastosujesz wielki okaz to oczywiście w jasnym miejscu w pobliżu okna jako główny "punkt programu" i w pięknej, najlepiej wysokiej donicy.

Większa ilość to już kolekcja. Dobrze byłoby zastosować osłonki czy doniczki z jednej serii w jednej kolorystyce, ustawić je w rządku w jednakowych doniczkach (pod sznurek) lub pogrupować.
Nie ma przepisu na to, ale zawsze bezpieczniejsze jest sadzenie w jednakowych niż mieszanie.

Wszystko zależy od zdolności artystycznych.

Tutaj kaktusy każdy inny ustawione na parapecie.

Ogród w Tarnowie 00:26, 17 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Moje rancho też jest 100 km ode mnie Ale mnie się nie chce jeździć

Ładne poduchy kolorowe.
Bo ciągle jesteś na jakiejś działce ,nie masz czasu i chęci na kolejną jeździć to normalne w sumie
Ogród w Tarnowie 00:12, 17 maj 2011

Do góry
Moje rancho też jest 100 km ode mnie Ale mnie się już nie chce jeździć, wole w swoim ogrodzie posiedzieć.

Ładne poduchy kolorowe u Ciebie Rysiu w Wysowej
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:17, 16 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

jak gęsto sadzić żurawki by stworzyć barwne plamy?

Ja mam zawsze gęściej niż powinnam

Ale co 30 cm jest ok.

HIHI no i tak jest własnie ładnie podobają mi się Twoje żurawki, zreszto właśnie poprzez nie tutaj trafiłam
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:49, 16 maj 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Pod spodem daj tylko jeden gatunek ,Pachysandrę, żólte żurawki czy wrzośce jeden kolor, aby nie konkurowało z kulkami na róznych wysokościach.

Powojnik widzę jeden kolor kilka szt, np. niebieski.

a te trawy i lawendę wykopać czy zostawić?

Myślałam o powojniku Błękitny Anioł, będzie pasował?

A bulwy mieczyków mogę taraz posadzić gdzie indziej? do donic?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:42, 16 maj 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Przy przybudówce (strona pd-zachodnia) są wystrzyżone iglaki, pod nimi kępy kostrzewy (chyba), po bokach lawenda - niestety tylko 2 przetrwały zimę, chcę dosadzić jeszcze po 3 szt z każdej strony. z tyłu przy ścianie w skrzynkach zakopanych w ziemi poadziłam cebulki mieczyków, przy kratce chcę puścić powojnik - ale nie wiem czy nie będzie tego za dużo.

Pod spodem daj tylko jeden gatunek ,Pachysandrę, żólte żurawki czy wrzośce jeden kolor, aby nie konkurowało z kulkami na róznych wysokościach.

Powojnik widzę jeden kolor kilka szt, np. niebieski.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:40, 16 maj 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Danusiu - tu w środku jest jodła koreańska jeśli dobrze pamiętam - czy zamiast niej wsadzić coś na pniu?

świerk srebrny mam na rabacie z przodu

Na pniu albo świerk serbski, bo jodle często zamiera wierzchołek wzrostu i potem rośnie krzywo i nigdy nie będzie regularną choinką.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:39, 16 maj 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Hm, no to nie za wiele rad przybyło

To ja pociągnę mój monolog może, bo nadal próbuję coś wybrać na rabaty z przodu

brakujacy "cycek" wsadziłam wierzbę całolistną "Hakuro nishiki", dookoła klombu naprzemian żurawkę i hosty. Jak to będzie wygladac zimą?
Moze zamiast host wsadzić tam tawułę Goldmund?
To jest północna strona, półcień, gleba średnia
Drzewa wysokiego i mocno rozrastającego się wsadzić tu nie mogę, bo będzie stało dokładnie na wprost wyjścia z domu.
Jakoś nadal smutno mi to wygląda

Tu druga rabata

Rozrysowałam pożądany kształt (odwrócone półkole) - tu patrząc z przodu musi być pusto i kamyk, bo otwiera się skrzydło bramy, półkole odgrodziłam szpalerem z bukszpanu, w środek obok świerku wsadziłam 2 rododendrony kwitnące na różowo, z przodu posadziłam tawułę japońską Goldmund.
Czy na tę korę dać coś jeszcze niskiego? A bukszpanowy szpaler nie będzie zbyt monotonny?

Na pierwszym zdjęciu kuliste drzewo posadź Prunus "Umbraculifera", otocz bukszpanem lub białymi hostami "Fire and Ice", albo bordowymi żurawkami. Jeszcze zamiast tego pas pachysandry a w nim tulipany, schowają się potem jak będą zasychały w zimozielonych liściach runianki.

Druga rabata pólkolista, ja nadal jestem przciwna świerkowi kłującemu (Picea pungens), a zamiast niego proponuję świer serbski (Picea omorika).
Te kulki zielone to bukszpany albo Spirea japonica "Golden Princesse" czy "Goldmund" cięta w kulki.

Bukszpanowy szpaler nigdy nie będzie monotonny.
Popatrz w tym ogrodzie. na pierwszych zdjęciach jest bardzo mało gatunków i bukszpan w roli głównej

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-eksperymentow
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:32, 16 maj 2011

Do góry
Ana napisał(a)

Tutaj bardzo pasuje coś piennego.
SLiwa wiśniowa na pniu, cis kula na pniu, tuja żółta kila na pniu, coś co będzie robić dugi plan, bo niskie są i wysokie też. Brakuje tego środkowego piętra.

Jesli to świer kłujący (tzw. srebrny ) przesadź go , to będzie wielkie drzewo, które zadusi tuje i wszystko. Gdyby to był świerk serbski to co innego.
Ogrodowe komplety mebli 17:27, 16 maj 2011

Do góry
Łucja była w zeszłym tygodniu. Chyba w sobotę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies