Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:05, 03 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Jaka piękna zima, szkoda że wiosną. Koteczki cudne, ja moją mam tylko w domku, tyle kotków ginie u nas na ulicy, że bym tego nie zniosła, jak mojej by się coś stało.

Wiem że Twoja pupila to oczko w głowie, u mnie spokojniejsza okolica i też jest obawa, ale uczę powrotów do domu, dzisiaj bawiły się w śniegu
Nigra

Zacisze Alicji 21:04, 03 kwi 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Niedzielne widoki ogrodowe..

W każdej odsłonie, porze roku i dnia - cudo!!
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:00, 03 kwi 2022

Do góry
Anda napisał(a)
Śnieg w nadmiarze Nieżle Was zasypało. U mnie też dużo, ale jednak trochę mniej
Zdrowia życzę, bo to najważniejsze

Jeszcze tyle śniegu ostatnio nie widziałam, mam nadzieję że zdrowie powli wróci
Lubię ogród w białej szacie

W ogródku Martki 21:00, 03 kwi 2022

Do góry
Dziś w ogrodzie panowały alpejskie klimaty. Słońce dawało czadu. Śnieg topniał, sople topiły się.

Ptaki wczoraj bardzo uaktywniły się w związku z zasypanym śniegiem światem. W ogrodzie zawitały gatunki, jakich tu nigdy wcześniej nie spotkałam: zięby i szczygły! Dziś było już mniej ciekawie, wczoraj prawie jadły z ręki, tak bardzo były zdesperowane. Postanowiłam... zbudować w oranżerii czatownię  i zrobić dziś kilka zdjęć z bliska.

Niestety, chyba ptasie móżdżki nie są aż tak małe, jak mogłoby się wydawać, a może po prostu dziś miały już więcej jedzenia i dlatego nie tak chętnie korzystały z jadalni. Udało się poobserwować z bliska kosa i szczygła.

Ptasi gaj 20:52, 03 kwi 2022

Do góry
Tak myślałam, Elu, że u ciebie podobnie jak u mnie. Niefajnie to wyglądało, a dziś słońce i -4. Śnieg zaczął marznąć po wierzchu, a głębiej mokry puch. Z okna zobaczyłam dziurę między jałowcami i żywotnikami na zapleczu rhododendrona. Poszliśmy zobaczyć co się stało. Okazało się, że żywotnika takiego prawie 4 metry rozłożyło niemal jak gwiazdę. Ciekawe, że jednego. Pozostałe wysokie i nic nie wyległo. Dobrze, że nie padł na rh. Otrzepaliśmy przy okazji rhododdendrona.
Ale prawdziwa niespodzianka jest na zdjęciu. Ta sosna ma sporo ponad 6 m wysokości i pień pod pierwszym piętrem gałęzi o średnicy 25 cm. Śnieg tak ją przygiął, że pójdzie do ścięcia, bo już się raczej nie podniesie.

Ogród prawie wymarzony … 20:50, 03 kwi 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Moje patyki Silver Dollar. Chyba coś z tego będzie .

Może i będzie
Widzę że w piasku ukorzeniasz?
Gdzie je trzymasz?
Moja rada przykryj folią ( taką mini szklarenkę zrób) zraszaj patyki rano i wieczorem .
Pamiętaj o wietrzeniu i aby piasek nie wysechł.
Jak się listki rozwiną też zraszaj.
Jest trochę zabawy ale i satysfakcja potem wielka
W ogródku Martki 20:48, 03 kwi 2022

Do góry
Milko, dziś słońce ładnie topiło śnieg, na szczęście u mnie bez strat, bez połamanych pod ciężarem gałęzi etc. Rośliny szybko wydostają się spod tego śniegu.

Mrokasiu, Maglesko, zimą to jasne, ale wiosną tak zostać odciętym od ogrodu? To faktycznie grozi sprzątaniem

Maglesko, doświetlam ledową lampką i jakby lepiej Chyba muszę te Twoje lampy skopiować 

Antracycie, kurtka puchowa dała radę? Ptaki też się wczoraj stroszyły

Edi75, faktycznie chyba tyle śniegu na raz to nie spadło tej zimy. Cóż, na brak wody teraz nie będziemy narzekać. Oraz: dziś były piękne sople

Judith, u Ciebie to sprawy przybrały dramatyczny obrót... moje sosny są jeszcze małe.

Wiolu, czytałam o odcięciu od prądu i wody, mam nadzieję, że sytuacja się naprawiła, zaraz zerknę do Ciebie.

Roociko, z wody naprawdę cieszę się, ale też z możliwości obserwowania ptactwa, wczoraj był niesamowity pokaz.

Justyna, no tak, nie ma śniegu - nie ma wymówek, rabatę poszerzyć trzeba. Uśmiecham się na to hasło, bo poszerzanie rabat to nieodłączna chyba część naszych praktyk ogrodowych, a zaczynamy od jakiegoś metra szerokości i obawiamy się, czy nie za szeroko będzie

Haniu, dziś były też jakże romantyczne sople

Aguś, pięknie było, oby teraz wody z nieba było umiarem

Elu, powiedz proszę, czy na tym zdjęciu widzisz jakieś nasionka? Jest szansa? ... Bo ja powtykałam w ziemię te czarne długie, a tu chyba nie o to chodzi...? Ziemia specjalna do wysiewów jest konieczna, aby nie wschodziły niechciane byty. Poza tym musi być luźna, ale najlepiej bez torfu.

Reniu, dziś połowa pierzyny stopiła się, ale druga pozostała myślę, że zapowiadany deszcz szybko sobie z tym poradzi.

Alicjo, jakieś oberwanie chmury chyba było nad moim ogrodem. Sypnęło porządnie, dziś lawiny schodziły z dachu.

Bawarka 20:40, 03 kwi 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja moje piwonie wczoraj pakowałam pod doniczki i wiadra, a niektóre pod poszewki bo mi brakło pomysłów, za duże były pod wiadra Zasypało mam nadzieję dadzą radę przetrwać te dwie mroźne noce.
U Ciebie pełen sukces lotosowy

Dzisiaj w wiadomosciach pokazywali, ze ogrodnicy i szkolki, sadownicy przy jeziorze Bodenskim, zamrazali swoje tereny ogrodowe/ sadownicze. Woda sie leje...idzie duzy, nagly mroz.

Ja swoje np drzewka cytrusowe i inne, schowalam do szklarni i zapalilam tam znicze. Ten sposob jest tu znany i uzywany przez wiele lat, i przez wiele lat i ja z niego korzystam i naprawde nie ma obawy ze cos sie spali. W szklarni nie biegaja tabuny dzieci, psow czy kotow. Znicze stoja w zelaznym wiadrze, co jeszcze bardziej nagrzewa i dziala jak kaloryfer.

W wielkich winnicach wlasnie zapalaja ogniska...Ludzie przygotowuja sie na ciezkie, dwie noce...

O sukcesie lotosowym jeszcze nie mysle, po prostu cieszy to co wydarzylo sie do tej pory
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:35, 03 kwi 2022

Do góry
Sylwuś oba miskanty dla mnie bardzo fajne, rewelacyjnie się przebarwiają jesienią

miskant Purpurascens

miskant Droning Ingrid- dodatkowy plus, że nie rozrasta się tak jak inne miskanty

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:28, 03 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Ruszyła produkcja krzeseł do stołu na nowy placyk .
Prototyp:

Ale naprawdę mąż sam to krzesło???? No to podziwiam, chwalić takiego męża, super.
A zima piękna u Ciebie, u nas też biało, ale jednak mniej śniegu.
Słoneczny Ogród 20:04, 03 kwi 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Rozplenica Moudry, na której miejsce poszła magnolia i pysznogłówki od Ani Anpi

Cieszę się, że pysznogłówka mają się dobrze. Mam nadzieję, że się trochę rozrosły.
Masz pięknie zaawansowaną wiosnę. Już kwitną szafirki i pokazują się kły host!
Czosnki utworzyły piękne kępy, będzie szał!
Śniegu nie masz, a deszczu choć trochę?
Bawarka 19:59, 03 kwi 2022

Do góry
Sylwia, zobacz, to ten urwany.

a ten zdrapany paznokciem

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 19:46, 03 kwi 2022

Do góry
Dzisiaj syn posadził "swoje drzewo"

Zimnica była okropna, więc pracowaliśmy szybko

Pierwiosnki przeniesione z mamy ogrodu ogromnie mnie cieszą. W sierpniu znowu je podzielę.

Lilie wodne w donicy już wypuszczają świeże liście, wyłowiłam już większość glonów.
Muszę oczyścić porządnie i wlać deszczówkę.

Oby w końcu przyszło ciepełko .
Podwórkowa rehabilitacja 19:42, 03 kwi 2022

Do góry
Cebulica

Szachownica kostkowata

Pączki świdośliwy.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:40, 03 kwi 2022

Do góry
One zimna się nie boją

Podwórkowa rehabilitacja 19:39, 03 kwi 2022

Do góry
Bratki w doniczkach. Tulipany i hiacynty.
Podwórkowa rehabilitacja 19:36, 03 kwi 2022

Do góry
Najwięcej śniegu mam w przedogródku, od północy.
Ciemierniki, przylaszczki, runianka.
Podwórkowa rehabilitacja 19:22, 03 kwi 2022

Do góry
Odkurzyłam dziś aparat aby uchwycić kwietniowy śnieg
Najładniej wygląda teraz wąski pasek od zachodniej strony domu.
Na mijankę rośnie tu: runianka, tawuła miniaturowa i hortensja bobo.
Runianka kwitnie a tawuła ma pierwsze liście i ostatnie suche kwiatki.
Hortensja nawiasem mówiąc też w 2021. I stipa na gapę

Wymarzony sielankowy ogród..... 19:09, 03 kwi 2022

Do góry
01 kwietnia przystopował prace , zrobiło się bajkowo...

sucho okropnie się robiło, więc dobrze, że coś popadało, teraz czekam aż to zniknie i dalszy ciąg prac się szykuje buziaczki
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:04, 03 kwi 2022

Do góry
Dzięki pogodzie udało się w marcu porobić opryski miedzianem, promanalem, dałam dolistnie miksturkę Bogdzi różanecznikom sporo tego się nazbierało, ale udało się wszystko zrobić

kurnik nabrał wyglądu, zostało jeszcze pomalować, ale śnieg zatrzymał wszelkie prace na zewnątrz...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies