Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje ukochane miejsce na ziemi 21:46, 06 maj 2012

Do góry
dzisiaj na przemian deszczyk i słoneczko.........
iiiiiiiiiiiiiiiii
Malwesowe początki 21:44, 06 maj 2012

Do góry
Dzień 7, bynajmniej nie ostatni.

Ogrodnik sadzi ile może, chłopaki rozrzucają korę, miejscami zaczyna to już przypominać ogród

Oczywiście jeszcze kilka drobnych zmian, przekładamy, rozkładamy, dopasowujemy, liczymy....

HA, HA...Roberto-Ogrodniko twierdził, że już niewiele się zmieści w moim ogrodzie, z powodu chochlika komputerowego (chyba, choć mógłby to też być chochlik pomiarowy ) "znalazło" mi się więcej metrów.
I okazało się, że mamy jeszcze sporo przestrzeni do zaplanowania....a to oznacza WIĘCEJ ROŚLINEK.

Oczywiście panuję nad sobą (i kieszenią) i na razie nie dokupujemy już nic. Niech się przyjmie to co wsadzone a potem doplanujemy resztę. Wstępnie będzie miejsce na 3 świerki serbskie i jeszcze dwa iglaki na zachodniej stronie. Z zaplanowanych rzeczy za dwa tygodnie ma tylko dojechać buk Purple Fountaine i brakuje nam guzikowca.

Ekran z cisów zostaje odłożony na późniejsze miesiące....

I tak to zleciał tydzień. Jeśli uda mi się coś jeszcze pstryknąć jutro to uzupełnię. Jutro ciężki dzień, ma dojechać ziemia, trzeba ją będzie rozwieźć, położyć siatkę przeciwko kretom, dokupić i dowieźć korę, dosadzić czekające roślinki i obwódki bukszpanowe...

A na dziś już koniec, dobrej nocy....

Moje ukochane miejsce na ziemi 21:42, 06 maj 2012

Do góry
dostały kopa ...magiczna siła.......od razu widać efekty...
Mój jesienny ogród 21:42, 06 maj 2012

Do góry
Witam wszystkich, dopiero się oderwałem od swojego dołka a na obiecywałem fotek to muszę się wywiązać z umowy żeby z mordy cholewy nie robić, ale to za chwilę muszę najpierw foty obejrzeć czy się nadają bo u mnie jest ostra selekcja. Aniu dziś złapałem 26 szt. Jak wojna to wojna nie ma po miłuj. Będę zmuszony zastosować wszystkie metody, ale najpierw na jesieni okrąże blachą cały warzywnik, łącznie z kwiatkami tam też jest zryte jak na poligonie. Dołek już napełniłem i blachą obłożyłem, teraz zostanie sama przyjemna robota, chociaż nie lekka bo kilka taczek kamienia muszę przywieźć i ułożyć. Potem tylko sadzenie podlewanie i podziwianie. Pokażę trochę traw czekających na posadzenie, a z którymi bujam się od jesieni. Słyszałem wilgę siedzała na moim świerku i poleciała do lasu a ja za nią, niestety nie było mi dane zrobić jaj ale za to mam kilka fajnych fotek. Aniu mam gniazdo kwiczoła, na ptasim wątku byłem, muszę kiedyś zebrać się i sypnąć swoimi fotkami, trochę tego mam, tylko gorzej z czasem. Lilaki za pół godzinki będą. Muszę coś zjeść.

Moje poletko 21:42, 06 maj 2012

Do góry
Celina napisał(a)
Witajcie.
szybkie pytanko do znawców tematu.
Co się dzieje z moją różą i jak jej pomóc?
czy te wżery w liściach mają coś wspólnego z żółtymi schnącymi pędami?

Dziury spowodował szkodnik, a to więdnięcie i zasychanie to objawy zamierania róży.
Wzrost jest zahamowany, najmłodsze pędy wyginają się ku dołowi, liście stają się chlorotyczne (odbarwione).
Potem brunatniejące pędy zamierają. Dzieje się to pod koniec zimy i na początku wiosny.

Róża mogła być zakażona. Głównie chorują róże szklarniowe.

Nie ma na to lekarstwa, róże usuwa się.
Japoński ogródek Anety 21:40, 06 maj 2012

Do góry
Nasadzenia doniczkowe:
Na oknie:

Na tarasie:

To właśnie tu 21:40, 06 maj 2012

Do góry
gratulacje przepiękny ogród
przynoszę Ci kwiat mojej pierwszej w życiu, dzisiaj zakupionej kaliny angielskiej m.in. Twoje kaliny (w zasadzie ich zdjęcia) były dla mnie inspiracją
Moje ukochane miejsce na ziemi 21:38, 06 maj 2012

Do góry
cd........
Keukenhof Holandia 21:37, 06 maj 2012

Do góry
Rododendronowy ogród. 21:37, 06 maj 2012

Do góry
Zaczynają kwitnąc azalie Gibraltar które powinny byc dopiero jak całkiem przekwitnie Narcisflora ( wszystko się pomieszało)

Tu obydwa gatunki razem.

Moje ukochane miejsce na ziemi 21:34, 06 maj 2012

Do góry
balkonik i tarasik ukwiecone
Malwesowe początki 21:34, 06 maj 2012

Do góry
Dzień 5 i 6
Zaczynamy zakopywać:

Niestety dopadł nas deszcz więc znowu opóźnienie....
Wiatr przewrócił klonika, którego nie zdążyliśmy zadołować, złamała mu się gałązka i odgniótł kilka listków....na szczęście nic więcej się nie stało.

Przyjechała też kora....chyba za mało worków zamówiliśmy. I oczywiscie na wszystkich workach napisane jest "mielona" a mielonych naprawdę jest chyba z 15% :/
Podjadę ze zdjęciami do centrum ogrodniczego i chyba poproszę o dodatkowy rabat bo raczej nie taka miała być i nie taka była w próbce oglądanej w centrum.
Ale nie przejęłam się zbytnio bo już nie mam czasu na oddawanie setek worków...grubsza też ładna, będzie mniej wywiewać . Dosypywać będę już potem drobniejszej....
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 21:32, 06 maj 2012

Do góry
Boćku - wiesz co nie myślałam o tym, bo w sumie sam las i duża ilość krzaków która jest po tej stronie za siatką, stanowi taką barierę.
Nie zaznaczyłam lasu na projekcie - gapa ze mnie

To jest ta stona z warzywnikiem

a tu zdjęcie z lata ,zeszłego roku - jak wyglądają te chaszcze - w sezonie jest bardzo zielono
gdzieś na wysokości wc ma być warzywnik - śmialiśmy się że będę tam chodować prawdziwe okazy marchewek i pietruszek które dzięki takiemu żyznemu podłożu będą mogły startować do księgi rekordów

Keukenhof Holandia 21:31, 06 maj 2012

Do góry
Rododendronowy ogród. 21:29, 06 maj 2012

Do góry
Za to u azalii wszystko w najlepszym porzadku . W normalnej porze zaczynają kwitnąc moje ukochane i pachnace Narcisflora.

Ogrodnik mimo woli 21:27, 06 maj 2012

Do góry
asc napisał(a)
Hosty też niektóre dostały kopyta.... i nie tylko te z foto....

Aniu hosty masz piękne ,a powiedz proszę czy można je na takim etapie wzrostu dzielić ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:27, 06 maj 2012

Do góry
Łoosiuu napisał(a)
Danusiu, masz może więcej zdjęć tego klombu? planuję takie nasadzenia u siebie po 15 maja i chciałbym mniej więcej określić odległości pomiędzy bukiem i świerkami. Ile tam jest rozplenic?

To buk kolumnowy, nie rośnie szerzej niż 2 m. Między bukiem a świerkami jest około 2.5 - 3 metry.

Rozplenic jest 7 szt.
Rododendronowy ogród. 21:26, 06 maj 2012

Do góry
Kwitnie rh impeditum

A Blue Tit mocno zmrożone zaczynaja wypuszczec listki i maja kilka kwiatków.Wyglądają jak ostatnie nieszczęście.

Malwesowe początki 21:25, 06 maj 2012

Do góry
Dzień 4
W międzyczasie kolejne zakupy brakujących jeszcze roślinek.
Muszę bardzo pochwalić Floriall-Inn. Mimo, że mam do nich stosunkowo daleko jeżdżę tam z przyjemnością głównie z powodu bardzo dobrego stanu roślin. Są zadbane, zdrowe, w dobrej kondycji.
Obsługa jest też bardzo dobra - pracownicy są bardzo cierpliwi, wszystko pokazują i tłumaczą, nie widziałam tam nigdy oznak zniecierpliwienia mimo natłoku klientów.
Sam punkt też jest bardzo czysty i taki "ładnie poukładany".
I to moje roślinki z Florialla:
- skusiłam się na stożka z bukszpana - będę później docinać, jest śliczny
- ambrowiec
- klon Globossum (zmiana z pierwotnie planowanego Flamingo)
- oczar
- tawułki
- pożeczki i agrest
- i jeszcze kilka innych.....

Ogrodnik mimo woli 21:24, 06 maj 2012

Do góry
Przymiarka do wykończenia rabaty kamieniami..... ale to nie szybko...

Tulipanowiec......

I koniec przerwy.......
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies