Na nowej rabacie znalazło miejsce część bordowych żurawek, które od momentu zakupu w ubiegłym roku urosły nieziemsko, a do tego przetrwały zimę nienaruszone. Mogę zatem spokojnie polecić tą odmianę
Żurawki po zakupie
Na rabacie w ubiegłym roku - tej rabaty już oczywiście nie ma. Zatem zdjęcie historyczne
Danusiu - są idealne - wysokie, równe, gęste Ale tfu tfu!!!!
A ogród Sylwi jest nie do poznania - jak brama mi już uchyliła pienne cisy to już wpadłem z zachwyt - wszystko jest idealnie zrobione, porządeczek, pozmywane, poukładane - no wyjeżdżać się z tego raju nie chciało. Gdyby nie to, że czas mnie gonił bardzo to bym się wprosił na dłuższy spacer - ale nic straconego - na pewno jeszcze wpadnę (z drewnem - wtajemniczeni wiedzą o co chodzi ) Dziękuję Ci Sylwia za piękne zabezpieczenie cisów przed wysypaniem ziemi jak i unieruchomieniem podczas jazdy - to już podziękuj ode mnie Januszowi.
Tobie Agnieszko - Abiko jak i Wieloszko dziękuję za śliczne bukszpany - takich ogromnych się nie spodziewałem
I dziękuję też Tobie Elu za śliczną hostę - ogromn ta kępa!
A na wystawie kupiłem dwie żurawki - chyba southern comfort - tak czy inaczej to chyba ten gigant co ma Anula, bo o takie mi chodzi - pójdą przed bukszpanow obwódkę, po zostało trochę miejsca
sadzimy bukszpany w cisach
potem wyznaczyliśmy 'łezkę' pod kamyczki... jak widać dziecinnie proste zajęcie... miałam dwóch chętnych do młotka
sory za kiepskie zdjęcie... i już posadzone cisy, bukszpany, trzmielina (trzeba jeszcze ja przyciąć) brak żurawek
Tam gdzie wykopana ziemia (glina) od razu wybierałam korzenie chwastów, dawałam odpowiednie podłoże i sadziłam, podczas gdy mój M. walczył metr dalej z gliną. Żmudna i czasochłonna robota z tą gliną
Powstaje tutaj również rabata hortensjowa z dodatkami , ale są to hortensje Grandiflora i Anabelle
Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Zakładam wątek w "projektowaniu", ponieważ mam "niemały orzech do zgryzienia" z moją trzecią rabatą (podokienną). Nie ukrywam że bardzo liczę na Waszą pomoc.
Rabata ta otacza dom z dwóch stron: od str. zachodniej i str. północnej. Rabata od strony pólnocnej jest tzw wejściową, ponieważ obok niej znajdują się drzwi wejściowe.
Pokażę może kilka zdjęć (na początek z planem działki i "ową" rabatą (oznaczona nr 3):