Tutaj są lfficial&q=tagetes%20vanilla&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1280&bih=551" target="_blank" rel="nofollow">http://www.google.pl/search?hl=pl&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozillalfficial&q=tagetes%20vanilla&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1280&bih=551
Danusia kupowała nasionka - ja też, ale nic mi nie wzeszło. Posiałem drugi raz no i nie pamiętam które to są, ale chyba wzeszły mi trzy
Weszłam i zobaczyłam. Faktycznie wygląda to mało fajnie - czemu więc w każdym sklepie ogrodniczym mi to wciskali????
Co można dać aby chwasty tak nie zarastały?
Pani Danusia pisała o żurawkach - bardzo mi się podobają, ale czy one mogą rosnąć na słońcu?
Sklep chce sprzedać
Zajrzyj do wątku o żurawkach, jest tam sporo linków o ich wymaganiach.
Co do włókniny, to tak nam poradził pan od nawadniania - podobno włóknina chroni przed chwastami.
Czy lepiej kupić kilka takich samych roślin, czy lepiej różne?
Włókninę stosuje się w pustym ogrodzie, żeby pozbyć się chwastów, odcinając im dopływ światła i w szkółkach tam, gdzie ustawia się rośliny w doniczkach.
Natomiast tam gdzie mają rosnąć - włóknina szkodzi
Sposobem pozbycia się chwastów jest dobre przygotowanie gleby przed sadzeniem, potem w razie czego systematyczne pielenie i potem już jest spokój. U mnie prawie chwasty nie rosną i nie mam włókniny ani nigdy nie miałam, nawet pod żwirem granitowym.
Lepiej zdecydowanie sadzić rośliny grupami niż kilkanaście roślin i każda inna.
- Mam jeszcze drugą pycią rabatkę na którą nie mam w ogóle pomysłu (myślałam o hortensjach albo rododendronach, ale chyba dla nich jest tam zbyt słonecznie.
Co sądzicie?
Tutaj stożek z cisa plus kulki. Druga propozycja: Iglaste o różnym pokroju (kompozycja 3 szt) stożkowy, kulkowy i rozpierzchły. Dobrze gdyby były w różnych kolorach np. zielony,żółty, niebieski.
Iglaki "stojące" to mogą być kolumnowe cisy (Fastigiata, Wojtek, Fastigiata Aurea). Należy posadzić grupę 3 lub 5 szt jeśli wejdą i tło dla nich - niskie rośliny dywanowe.
Kochani, dziś nie miałam prądu do 16 i otwieram komputer a tu taka niespodzianka.
Wyobraźcie sobie, szukałam ostatnio w Werandzie art. o meblach, w którym wystapiłam i patrzę:
Konkurs na wiosenne dekoracje, no to bach, pierwsze lepsze zdjęcie z wiankiem na ławce.
Dziś patrzę: i oczom nie wierzę: Nagroda główna, przyznawana przez jury: gardenarium
Popatrzcie, jak mój wieniec wielaknocny się prezentował wśród innych dekoracji
No proszę jaka niespodzianka , gratulacje !!! , tylko się Danusiu nie przekwalifikuj , bo kto nam będzie w ogrodach pomagał No chyba, że będziesz nam lepiła biżuterię ogrodową