Mam problem z trawnikiem, który załozony został z rolki jesienią 2010. Rok temu trawa rosła super, była zieloniutka (podlewanie + nawożenie długodziałającym nawozem). W tym roku, po zimie trawnik został przegrabiony (wertykulacja ręczna), dostał nawozu i jest nadal regularnie, wieczorem podlewany a ja mam mimo wszystko "klepisko". Trawa stoi w miejscu, jest zbita. Pojawiaja się żółte źdźbła.
Mój plan był taki aby ją nisko skosić, nasypać ziemi, przegrabić, dosypac nasion i przegrabić ponownie. Podlewać. Jednak co zrobić z tak zbitą darnią? Jak ją "rozluźnić"? Czy mimo to, ze robiłam wertykulację, moge jeszcze ponakłuwać ją?
Czytałam kiedyś na temat podlewania pewną teorię, że "starszą" trawę powinno podlewać się rzadziej niż taką "młodą" za to znacznie bardziej obficie, tak aby woda dotarła do korzeni, które sa głębej umieszczone. Ile w tej teorii prawdy? Czy można zaszkodzić podlewając zbyt często - "rozleniwienie" trawy????
Klematisy masz olbrzymie!!!
u mnie nawet pączków nie ma!
Dwa piękne straciłam tej zimy, ale dokupiłam dwa młode, które już kwitną i trochę o drobnych kwiatach, więc będzie co oglądać Myślę, że przy nowych kratkach będzie im dobrze. Dostały wiosną dawkę nawozu długodziałającego, więc liczę na ich wdzięczność. No i nóżki mają w cieniu, tak jak radzą fachowcy
Jolu mojemu M bardzo sie klematisy podobają ,no to kupiłam takie wypasione.w szkółce .jeden padł od razu .a był w kolorze niebieskim ,śliczny! a drugi sie czai! teraz mam od roku z biedronki pnie się szybko ale nie ma ani pączka .Zobaczymy co z niego będzie.Też mają stópki w cieniu
Ja też ponosiłam różne porażki w temacie klematisy, ale się nie zrażałam i nie jest źle
Ten został strasznie poturbowany przez zime i ledwo dycha ...
Pięknie kwitnie, doczytałam ,ze to fotka zeszłoroczna,to wtym roku też da radę
Ja to chyba nie doczekam takiego!
Ale próbuję!
Konstancjo, nie wiem czy pytałaś o rzucik Danusinej rabaty czy całego ogrodu ?
w każdym razie wklejam projekt Dany rabaty pod domem- tej, którą teraz realizuję
dar ma, to fakt ! \a mi brakuje cisów, kwadratu z bukszpanów i 2 traw. Tadam !!!
Anula pierwszy raz widzę ten projekcik jak widać czas przy winku dobrze zagospodarowany był. Jakieś 3 tygodnie temu byłam w ogrodniczym przy trasie w radzyminie imieli tam sześcianowe bukszpany, bardzo mi się podobały, mój M pewnie by zapiał przy nich z zachwytu. Stałam koło nich dłuuuugo ale stwierdziłam że nie będą pasowały do mojego projektu....
Dziś M ma wielki dzień !!!!! Odbiera zamówioną i wymarzoną kosiarkę. Logistycznie i psychicznie przygotowany Miło patrzeć na naszych małych chłopców czasami i ich zabawki. Narazie będzie trenował na trawce na zewnątrz. Jakieś 50 m2, ale co to bedzie za moment.
Wczoraj byłam na zakupach. Kupiłam kolejne Rh 3 szt , 6 berberysów ...i świerk kaukaski na przody. Nie zabrałąm się, więc rośliny czekają na transport.
Ja też dałem sobie dziś z podlewaniem czadu, najpierw podlałem wodą później EMami. Dziś zrobiłem sobie zdjęcia z funkiami przy oczku te są najmniejsze, już zaczynają kwitnąć..
To jest dzisiejszy urobek z rabaty tulipanowej, całe wiadro a będzie jeszcze tyle samo .
Gabrysiu,66 ha powierzchni wystawowej to dużo chodzenia.Floriada ma zupełnie inny charakter niż w Keukenhof -najpiękniejszym wiosennym ogrodzie świata.Oglądałam to jak amator hobbysta i dlatego oczywista oczywistość budziła często moje zdziwienie. Przebywanie z rodziną kochającą naturę i mnóstwo wrażeń to frajda raz na dziesięć lat.
Woda to wciąż dla mnie problem, w ogrodzie izraelskim zwróciliśmy uwagę na ciekawe wyeksponowanie "ciurkadełka".Po tym bloku piaskowca spływa woda ginąc w kamyczkach.Przystaje to idealnie do surowego stylu tego ogrodu.Z tyłu wiekowa oliwka .
dziewczyny, dzięki za odwiedziny
ostatnio nie jestem w stanie czytać/oglądać wszystkiego na ogrodowisku... jak Wy sobie radzicie, że jesteście na bieżąco ?
teraz przez kilka dni miałam małą przerwę i mam pewnie ogromne zaległosci...
Ania, właśnie wykonuję/pracuję nad tą trochę inną niż moje dotychczasowe rabatą... jej ramy może jutro bedą ( o, juz dzisiaj) skończone... wtedy pokażę
a teraz takie widoczki...
róża rugosa, czarny bez i len
żółta tojeść rozesłana i fiolet irysa syberyjskiego oraz bratków
rozkwita liliowiec z nowych 30 odmian w tym roku kupionych chaber górski róże szykują się do kwitnienia i piwonie
wiciokrzew pomorski daje niesamowity zapach a lada dzień rozkwitnie jaśminowiec Coronarius aureus i wtedy będzie jego zapach nawet w domu tak silnie pachnie zakwitł jeden z dyptamów i szałwia omszona
...i na dobranoc lub jak kto woli...dzień dobry...
szersze spojrzenie......................, foto przed chandrą...
......zmykam, nie dam rady kolejnych czterech godzin.....
lubię jak trawnik ma ramy....bo wyglada jak rozłożony dywanik
no kochana, tak to się bawić nie będziemy-jaka chandra, zapodaj do mnie na 1 stronę, to dopiero chandra Cię ogarnie
a co tam masz między trawnikiem a rabatami?pasek z kostki?jaak to zrobione jest?i jak się kosi?bo mój M nie bardzo sobie radzi z moimi kantammi i je kosi na całego
...i na dobranoc lub jak kto woli...dzień dobry...
szersze spojrzenie......................, foto przed chandrą...
......zmykam, nie dam rady kolejnych czterech godzin.....
lubię jak trawnik ma ramy....bo wyglada jak rozłożony dywanik