Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:18, 28 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, Twój ogród poznam wszędzie i zobaczyłam go dziś w logo konkurencji, prześle Ci linka na PW

Jakiś Pan sobie zapożyczył mój ogród jako swoje przewodnie zdjęcie na stronie firmy zakładającej ogrody

To chyba jakiś świr? To więcej niż bezczelność, chyba gościu ma pod sufitem nierówno.
Mam nadzieję, że już to zdjęcie zniknęło, inaczej poproszę linka od strony i dodamy jakąś opinię
Mały eden Ewy 17:22, 28 kwi 2011

Do góry
Już sobie wyobrażam jak zakwitną. To musi być niezwykły widok, a i urywania kwiatków przekwitniętych sporo
Michael my Garden 17:20, 28 kwi 2011

Do góry
Michael napisał(a)
Jeszcze nie mam sprecyzowanych planów co do weekendu majowego... a coś Danusi proponujesz? hym?

Jakieś spotkanko w Ponderosie, dziś ma być dostawa bylin
U Kasi w ogrodzie ... 17:17, 28 kwi 2011

Do góry
To w tym wątku to u Kasi oczywiście, a mój towar to tylko tam stoi narazie. To do następnych ogrodów. Kupiłam na zapas, bo często brakuje tych kul. U Kasi już posadzone co było kupione, wieczorkiem wrzucę zdjęcia.

Brakuje tylko lawendy, ale nie ma ładnej w zasięgu naszej okolicy.

Teraz kładziemy linię kroplującą na rabatach i łatamy trawnik, gdzie go nie ma.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 17:13, 28 kwi 2011

Do góry
Różne są szkoły przycinania kantów trawnika.
Jeden sposób to bardzo wysoki kant, jednak on nie pozwala kosiarce dojechać na sam brzeg, bo kólko spadnie

Drugi sposób to rowek jest mniejszy i wtedy dosypujemy korę do końca, Co jakiś czas korę uzupełniamy.

Trzeci sposób - rabaty ściółkujemy próchnicą zamiast korą

Więcej o tym jest w artykule Brzegi trawnika, czyli jak uprościć pielęgnację

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 17:07, 28 kwi 2011

Do góry
Puste miejsca można posypać dobrą ziemią i dosiać nasiona.
Przyczyną może być niejednolita gleba i tam trawa gorzej rośnie, niejednolita mieszanka traw, jednak jak patrzę na ten trawnik, to wydaje mi się, że potrzeba mu duuuużo wody na starcie i nawóz z dużą zawartością azotu (saletra wapniowa) - oczywiście równomiernie rozsypany.
Teraz trzeba:

skosić nisko
posiać nasiona i ziemię, przegrabić
nawóz
woda codziennie żeby dobrze nawóz dotarł

U Kasi w ogrodzie ... 14:30, 28 kwi 2011

Do góry
Coś na osłodę - migdałek trójklapowy

U Kasi w ogrodzie ... 14:29, 28 kwi 2011

Do góry

W tym miejscu był wielki garb i tu musimy zasiać trawnik. Z tyłu mój towar do pracy do innego ogrodu, kule z cisa na pniu i stożki, bo ciężko je dostać w odpowiedniej ilości

A tutaj w ogóle nie było trawnika

U Kasi w ogrodzie ... 14:19, 28 kwi 2011

Do góry
Z bliska

Dosiewanie łysych miejsc

U Kasi w ogrodzie ... 14:17, 28 kwi 2011

Do góry
Dalszy ciąg relacji z montażu nawadniania u Kasi

Dziś posypałyśmy to czarną ziemią i prawie nie widać

A to ten fragment wczorajszy, bliżej widać miejsce łączenia.
Szkopuł tkwi w tym, żeby się chciało to zrobić dobrze, Ubić ziemię w rowku, nie napełniać go po brzegi, zostawić na grubość wyciętego trawnika i dopasować po kolei tak jak leżały. Ale sęk w tym, że mało komu się chce tak zrobić

Z innej strony, jaśniejsze pasy to miejsce łączenia

,

To samo miejsce

Grzyby rosnące w ściółce z kory 13:58, 28 kwi 2011

Do góry
http://www.salamandra.sylaba.pl/magazyn/b17a04.html

To link do identyfikacji grzybów.
Grzyby rosnące w ściółce z kory 13:53, 28 kwi 2011

Do góry
Izo, zrób zdjęcie tym grzybom i wklej je do wątku. Wtedy okaże się co to za grzyby.
U Kasi w ogrodzie ... 12:20, 28 kwi 2011

Do góry
Łączenia widać z bliska, natomiast specjalnie zdjęcie zrobiłam trochę dalej, żeby różnicy nie było widać.

Są też fragmenty zniszczone, gdzie trawa była sucha i się rozpadła.
Tam będziemy dosiewać, To gorsze pokażę dzisiaj

Ściema to tylko w reklamie Cifu

Grzyby rosnące w ściółce z kory 09:16, 28 kwi 2011

Do góry
Otrzymałam maila takiej treści:

"Mam gorącą prośbę o udzielenie mi odpowiedzi: mam nowy ogród, zrobiony w tamtym roku jesienią, przez ogrodnika. W ramach umowy dostarczył mi korę, w której teraz rośnie ogromna liczba grzybów. Czy to jest normalne?
Czy jeżeli kora jest parzona, to grzyby też w niej rosną?
Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam Iza"

Moja odpowiedź:

Ja się z tym zjawiskiem nie spotkałam.
W kompostowanej korze grzyby nie występują na skutek wysokiej temp. kompostowania.
Widocznie kora nie była właściwie przygotowana. Tak myślę, ale mogę się mylić.
Czy to była kora sosnowa?

Iza:

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Niestety nie przyglądałam się i nie patrzyłam zbyt dokładnie jak ona była sypana. Ogrodnik mówi, że jest to kora parzona, ale wydaje mi się, że nie jest. Czy sosnowa? Widzę w niej duzo tak jakby kory z brzozy, takie białe w cętki. Nie wiem co mam robić dalej? Pewnie czeka mnie awantura z ogrodnikiem, ale bardziej martwi mnie to, że te grzyby rosną jak opętane i dość głębowo w ziemię wchodzą.

Moja odpowiedź:

Jak napisałaś o grzybach to pomyślałam o korze brzozowej.
Wiem, że jeśli pod trawnikiem są kawałki drewna to potem w nim rosną grzyby. W korze pewnie były zarodniki i dlatego tak uparcie rosną. Może ogrodnik niech teraz usuwa grzyby?

Iza:

Te grzyby usuwam ja sama, codziennie. jeżeli to będzie przejściowe, to będę je usuwać, mnie martwi to, że tych grzybów będzie coraz więcej. Co mam robić? usunąć korę? I chyba już jest duża szansa na to, że te zarodniki są już w glebie?

Moja odpowiedź:

Z radykalnym działaniem zawsze zdążysz. Obserwuj i czekaj, może przestaną rosnąć.
Nie miałam takiego problemu.

Kochani czy mieliście taką sytuację w ogrodzie i możecie coś poradzić Izie?
Na początku jest chaos 07:59, 28 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

[

Powiem, że bez dodatków ta rabata ładnie wygląda

A ja bym się upierała w trzech punktach tego miejsca albo na trzmielinę na pniu lub trzmielinkę w 3szt sadzoną razem w celu rozjaśnienia rabaty
Obwódki z bukszpanu 07:59, 28 kwi 2011

Do góry
Można sadzonkować także bez piętki, także się udaje, aby tylko te sadzonki nie były zbyt zdrewniałe i zbyt duże. Można użyć pędów z cięcia. Maczamy je w wodzie, potem w ukorzeniaczu.
Wtedy więcej procent się przyjmie.
Babcia Jasia nie używała ukoirzeniacza i też się poprzyjmowały, jak zawiozłam worek sadzonek po cięciu. Do jednej doniczki sadziła po kilka sztuk, bo zabrakło doniczek
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 07:46, 28 kwi 2011

Do góry
Pelargonie i kocanki o omszonych bladożółtych listkach. W środku mogą być kordyliny australijskie bordowlistne
Ogród Sylwii od początku :) 07:44, 28 kwi 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Poszukuję wrzoście Erica carnea - Golden Starlet, ktokolwiek widział ktokolwiek wie

Jest w szkółce Ulińskich w Konstancinie, zawsze tam kupuję.

http://www.ulinscy.polagro.ru/pl.html

Wielkie dzięki , będę działać
Nasz przydomowy ogródek 07:43, 28 kwi 2011

Do góry
Trzeba Linko mocno i dość głeboko przyciąć, nie robiąc przerw, jakby jedna ciągła linia była. Wtedy nie będzie schodków.

Wszystko też zależy od szerokości przycięcia. Łatwiej to robić systematycznie a wąskie kawałki.
Michael my Garden 07:26, 28 kwi 2011

Do góry
No pewnie, co porabiasz w majowy weekend?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies