Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Tarnowie 00:47, 23 kwi 2012

Do góry
Ryśku gratuluję 200 stronki i czekam na wiele więcej, pozdrawiam

Rysia" ogródeczek" dopieszczony jak usteczka damuleczek
Różaneczniki - choroby i szkodniki 00:34, 23 kwi 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
A teraz ja, co im jest???

POMOCY!!!!!!!!!

GRATULUJĘ!!!!! BĘDĄ KWITŁY!!!!!
Pomarzły. Nic nadzwyczajnego - znając ich kondycję sprzed roku. Nadzwyczajne jest że będą KWITŁY A wysadziłaś je Bogda z tego piachu w coś lepszego? Bo chyba nie mają chlorozy - liście wyglądają na pomarznięte ale jednolicie zielone, a takie nie były Coś musiałaś tam kombinować
Troszkę tych liści możesz poskubać - żeby zwiększyć dostęp światła do pąków śpiących - bo to ono je aktywuje.
A dałaś im już jakiś nawóz? Byłaby pora bo idą już nowe przyrosty. Te nowe właśnie pokażą jak się całość miewa.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 00:25, 23 kwi 2012

Do góry

Puskaogrodniczka napisał(a)
Czy jest jeszcze szansa dla moich okazów?

Obraz nędzy i rozpaczy.

Drugi krzaczek w nieco lepszej formie- ale też niezdrowy.

Pomocy.
Co robić?

Post powinien być chyba w dziale choroby różaneczników?- jeśli tak, przepraszam !

Trochę są podmarznięte - stąd te plamy nekrotyczne i wtórna grzybica. Osłabione po zimie.
Czy mogłabyś napisać jak długo rosną, jak są podlewane i czym były nawożone? Na jakim stanowisku rosną? I bez pomiaru ph to naprawdę trudno mi radzić. Z pewnością są to niedobory pokarmowe - stąd różnice w wielkości liści. Jak napiszesz będziemy kombinować.
Pierwszy powinien mieć wymienione podłoże, bo zachował jedynie zeszłoroczne przyrosty. To poważny sygnał ostrzegawczy.
Ogród w Tarnowie 00:19, 23 kwi 2012

Do góry
Rysiu, wielkie i zasłużone gratulacje to przyjemność oglądać Twój ogród

Ogrodnik mimo woli 00:10, 23 kwi 2012

Do góry
miriami333 napisał(a)
Witaj Aniu dopiero dzisiaj o tej porze mogłam usiąść do komputera , nadrobiłam zaległości .Twój ogród jest coraz piękniejszy od wtorku zmieniło się bardzo dużo,cudne są wszystkie cebulowe.A praca ,którą wykonałaś od wtorku jest ogromna.Ja w środę wsadziłam wszystkie cuda ,które przywiozłam i od razu wpadłam w wir przygotowań pierwszo- komunijnych i tak będzie do 13 maja,gdyż córcia ma 13 maja rocznicę.Mam wiele pytań na pożniej ale dzisiaj zapytam o miskanta: jaki jest to gatunek i jak szybko się u Ciebie rozrasta?

To jest miskant Wysoki, szybko rośnie, ale nie inwazyjny.....rozrasta się w kępe.... niczego nie zagłusza.... Odmiany nie znam, ale wstawiam fotkę.... posadzony był z 3 malutkich sadzonek w 2008 roku. Nie mam żadnego wyrżnego jego foto, bo on mi stanowi tło i zasłania siatkę, ale to jest ten....bo tylko tego udało się wykopać

Tu też masz jego zdjęcie, u mnie w ogrodzie drugi sezon..... a na prawo widać te wysokie astry niebieskie... jak masz miejsce i chcesz to mogę jeszcze Ci ich ukopać..i je też posadż w ograniczniku, bo pójdą na cały ogród.... po lewej widać te bordowe astry..... ich tez mam jeszcze sporo ... Daję foto ze mną, bo widac jakie to wysokie rosnie Kolory na zdjęciu do niczego, bo było już dość ciemno.... foto z 2009 roku

I z 2010 roku
Różaneczniki - choroby i szkodniki 00:10, 23 kwi 2012

Do góry
Iwcia napisał(a)
Szkoda że nie ma większej perspektywy na krzew
jutro zrobię zdjęcie całości tak dla pewności. Cieszę się, że nic mu nie jest

Wklejam zatem foto całości. Mam nadzieję, ze diagnoza będzie podtrzymana

Podtrzymana, tylko czym Wy tak bidula wysmarowaliście? Wygląda jak opylony jakimś kurzem pobudowlanym? Nie trwały jakieś prace w pobliżu?

Niestety sąsiedztwo tak bliskie ściany nie wróży nic dobrego. Fundamenty wytrącają związki powodujące zmianę ph gleby. W takich miejscach - jak ktoś chce bardzo mieć rh powinien sadzić je w dół wyłożony podziurkowną folią - ogranicza się wpływ gleby na stanowisko rh. Mam nadzieję Iwciu że to choć miejsce cieniste...
O....! 23:54, 22 kwi 2012

Do góry
dziewczyny, dzięki za miłe odwiedziny
Celina, a rudzielec to właściwie ruda ... więc już wiesz

czekam, aż mi trochę urosną/rozkwitną rośliny...

kilka fotek ze zwierzętami ... nieudomowionymi... w ogrodzie
wiewiórka była prawie na szczycie kilkunastometrowego modrzewia

rusałka kratkowiec na mniszku całkiem blisko

Przedogródek Agniechy973 23:53, 22 kwi 2012

Do góry
Brak pomysłu na te cisy. Koło tarasu, śnieg spada z dachu, odpada. Myślałam jeszcze po lewej stronie schodów, tam gdzie zaplanowane są końcówki tych fal, ale wtedy popsuję kompozycję. Najwyżej powrzucam na rabaty. Zachciało mi się roślinek bez planowania.

Maleńki przedogródek - prośba 23:51, 22 kwi 2012

Do góry
Basiu, nie napisałas czy masz glebę kwaśną czy zasadową, więc nie wiem, zakładam, ze obojętną do lekko kwaśnej

Można zrobic tak:

używając do tego:
- jarzębiny 'Pendula',
- kosodrzewiny np. 'Gnom', jest kulisty, potem trochę stożkowaty z wiekiem i ładnie zwarty, 10 letni powinin miec jakiś 1m na 1m, a nie powinny się zetknąć, więc nie za gęsto posadzone,
- od strony ścieżki bylinowo: jako podstawa kosaćce bródkowe i duże rozchodniki (rochodnik okazały Sedum Spectabile, np. odmiana 'Cloudy Walker' ma takie czerwonawo podbarwione na krawędziach liście, dość ciemne, ale możesz się kierowac kolorem kwiatów, te rozchodniki kwitną w odcieniach różu, od bladego do karminowego oraz na biało, w zależności od odmiany, ale różnią się też barwą liści)
- i uzupełnić bliżej ścieżki wiosennymi cebulowymi, ja bym wybrała szafirki w dużych kępach
- oraz okrywowymi, np. pod jarzębina można zadarnić bodziszkiem czerwonym Geranium sanguineum, ale może w odmianie białokwitnącej 'Alba", żeby się ładnie zgrywał z jarzębina i podmurówką, oraz przy ścieśce też można dać jeszcze jakieś zadarniające, np. powtórzyć bodziszek (ma tę zaletę że przy umiarkowanej zimie jest zimozielony i liście trochę czerwienieja jesienią i długo kwitnie)

Wtedy masz takie walory w różnych porach roku:
zima- płaczący pokrój drzewka, kosodrzewiny, zaschnięte kwiatostany rozchodników (ja je usuwam dopiero wiosną), ew. bodziszek,
wiosna - kepy cebulowych wiosennych, jarzębina dość wcześnie puszcza liście i kwitnie na biało, startujące rozchodniki tworzą takie "różyczki" młodych liści, i kosaćce też wcześnie wypuszczaja młode liście,
potem wczesnym latem kwitną kosaćce.
potem bliżej jesieni kwitną rochodniki i jarzębina ma kolorowe owoce
bodziszek to kwitnie całe lato
całkiem jesienią jarzębina przebarwia się na żółto

mozna wprowadzać jeszcze jakieś gatunki, może trawy np. owies wiecznie zielony?, ale jeśli w sumie będzie ich zbyt wiele to zrobi się bałagan
Mój jesienny ogród 23:49, 22 kwi 2012

Do góry
wiesz wezmę przejrzę zdjęcia ze wszystkich miesięcy i wszystkie hosty wrzucę w jeden folder a potem Tobie pokażę oki bo miałabym teraz dużo szukania trochę znalazlam z czerwca tamtego roku
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 23:40, 22 kwi 2012

Do góry

A tu widok ogólny na układ murków i tarasów. W sumie będą trzy poziomy, a największa różnica poziomów wynosi około 2 m. Widać też pierwszą rabatkę z kaktusami - no raczej żwir widać z tej odległości

To jest ujęcie od górnej części - zachodniej
Placyk pomiędzy murkami będzie częściowo wyłożony płytami z piaskowca, a reszta zostanie pokryta żwirem.
Z "dziwnych" roślin w planach mam jeszcze Agave neomexicana, A. parryi, A. montana, Trachycaprus fortunei, Poncirus trifoliata. Będą też Hibiscus syriacus w wersji niebieskiej, perovskie, lawendy, szałwie, dużo traw. Projekt nasadzeń powstaje spontanicznie, ale ogólny zamysł już jest !
A i jeszcze na placyku (wgłębniku) będzie oczko - najpewniej kwadratowe i koniecznie z lotosem !
pozdrawiam
Tomek
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 23:37, 22 kwi 2012

Do góry
Kochani - podpowiedzcie mi proszę - czy tutaj będzie się dobrze sprawował barwinek jako roślina zadarniająca? Jest tu pas lawendy, wiosną szafirki, po kratce pnie się powojnik "mr.President"

Strasznie wywiewa mi stąd korę na trawnik, no i powojniki miałyby skarpetki z barwinka, bo podobno lubią mieć zaslonięte "stopy" Myslałam jeszcze, żeby od kostki pod lawendą dać pasek drobnego żwirku, a potem kora i barwinek w srodku. Co Wy na to?

PS. Kulki przed strzyżeniem, przymknijcie oko

A tutaj zastanawiam się czy po ogrodzeniu między furtką a bramą nie puścić bluszczu? Troszkę by nas oslonił od drogi...

Rododendronowy ogród. 23:36, 22 kwi 2012

Do góry
Ja również gratuluję 700 stron

Dla odmiany czas na zmiany... 23:33, 22 kwi 2012

Do góry
to może wkleję sąsiedztwo jakie mają te szopki, może będzie łatwiej

widok od strony tarasu -tył domu, obracamy się przez lewe ramię , na ostatnim zdjęciu w rogu widać bramkę, ktra jest przy szopkach
dodam że nie jest to wejście na posesje a jedynie "łącznik" między mną a moimi rodzicami

brama na posesję widoczna na 4 zdjęciu (ogrodzenie od frontu do wymiany w bliżej nie określonej przyszłości)
Przedogródek Agniechy973 23:33, 22 kwi 2012

Do góry
Kupiłam sobie 3 cisy Hickisii, ale nie mam gdzie posadzić. Koło ławki jest za mało miejsca na nie. A po drugie na rogu domu jest studzienka.
To moje cisy:

A tu próby rozrysowania w terenie. Zaaranżowałam mniej więcej linie docelowe - przy ścianie bedzie ławeczka w żwirze otoczona roślinami, następnie pas trawnika i to co zakryte folią to nasadzenia z bluszczu, runianki i host.

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 23:31, 22 kwi 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Siódemka z dwoma kółkami?
Ciekawe,czy się wstrzelę ?
W dodatku w kwietniową niedzielę!

W ogródku cebulowe,i inne ziele ,
w lesie obok zawilec się łanem ściele,
sikorki dzwonią, a inne ptaszki
na drzewach i krzewach mają sex-igraszki.
Gdzie te cuda spytacie?
Przy tej miłej ,,chacie", gdzie zimą
nie szczędzono pokarmu żywinom.
Dla całej przyrody jest tu serca w bród!
I zwie się ten wątek:
Rododendronowy ogród!

jotka napisał(a)
Nie chodzę na jubileusze,
ale tu i teraz być muszę
Bogdzia siedem stów "nastukała"
i to w pól roku bez mała

Dziewczyna skromna i cicha,
a ogród ma -do licha
i choćbym nie wiem jak się starała
to jestem przy Bogdzi ... taka mała ...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:31, 22 kwi 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Lubię czytać Danusiu po kilka stron, powolutku nie spiesząc się często wracam do zdjęć, cofam stronice , bo wszystko poparte pięknymi zdjęciami jak to
wianuszek bardzo gustowny na drzwiach, wcale nie za mały

Mnie intrygują kolory...dlaczego jedne firanki niebieskie, a inne czerwone?
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 23:30, 22 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Czekamy na fotki i też podpytuję, kiedy trawy właściwie ruszają, bo moje miskanty Africa, Zebrinus red baron i inne śpią chyba, że padły

Fotki zaraz będą Wprawdzie wpadłem w ogród z aparatem dzisiaj przed 19, ale coś tam jeszcze było widać
U nas imperata 'Red Baron' i miskanty już ruszyły, we Wrocławiu powinny wcześniej !
Oczywiście zima była wredna, ale w tym roku we Wrocławiu bardziej niż u nas w Radkowie, bo u nas był śnieg. Mimo to niektóre miskanty wyglądają kiepsko. Nie zaglądałem do wszystkich (mamy około 100 odmian), ale już wiem, że część nie dała rady (lub zregeneruje z niżej położonych pąków). Najgorzej wygląda 'Little Zebra', 'Gold Bar', 'Apache' - czyli pasiaste. Imperata zaś ma już 5 cm kiełki.

Jeśli chodzi o prace murkowe to stale trwają, ale równocześnie zaczynamy sadzić i gromadzić rośliny. Wczoraj po południu sadziłem kaktusy i zużyłem około 500 kg żwiru, a to był tylko jeden mały tarasik.
Dzisiaj nawiedziliśmy Wojsławice, gdzie wzbogaciliśmy się o głodek, nową odmianę Fargesia i niesamowitą kocimiętkę - Nepeta kubanica - maleństwo dorasta do 1 m !
Potem zajrzeliśmy do Marty (Finka ). Wizyta była wprawdzie towarzyska, ale z racji podobnego hopla i zajęcia, wróciliśmy do domu z pięknymi kosodrzewinami i przetacznikiem. Oczywiście wylądują w nowym ogrodzie.

Nasza ulubiona Yucca glauca - będzie rosła w towarzystwie Opuntia whipleii v. minor

Yucca 'Ivory Tower' - przypuszczalnie Y. flaccida ?

Yucca gloriosa 'Variegata'
Rododendronowy ogród. 23:26, 22 kwi 2012

Do góry
ell napisał(a)
Gratulacje !!!

Dziękuję za zdjęcia magnoli - przemówiły.

To bardzo się cieszę Elu bo kiedyś byś żałowała że tak rośnie a przede wszystkim połowy magnolii by nie było bo z thuja by sie nie pomiesciły w tym miejscu.Jak dasz jej dużo miejsca to bedzie Cię zachwycac i urodą i rozmiarem a wiadomo ze piękna nigdy dosyc. dzięki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:24, 22 kwi 2012

Do góry
Lubię czytać Danusiu po kilka stron, powolutku nie spiesząc się często wracam do zdjęć, cofam stronice , bo wszystko poparte pięknymi zdjęciami jak to

wianuszek bardzo gustowny na drzwiach, wcale nie za mały
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies