Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:51, 17 paź 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

ja mam .....dlatego tu jestem i urokliwy parkowo-leśny klimacik oglądam

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:41, 17 paź 2016
Do góry
magnolia napisał(a)
nie mam, bierz.
To ta sama lawenda- w sporej części się odrodziła, jesienią jednak wymieniłam kilka kęp na młode. Trudno, przebolałam.
Dzięki.
Dostajecie powidomienia z obserwowanych wątków? U mnie od wczoraj nie ma.

ja mam .....dlatego tu jestem i urokliwy parkowo-leśny klimacik oglądam

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:34, 17 paź 2016

Do góry
matrona
Pszczelarnia 15:30, 17 paź 2016

Do góry
nie dostaję powiadomień, nie widzę kiedy napisałaś.
Już rozumiem.
Czyli bez świerków. Tak, do końca lądowiska, nie dalej

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:14, 17 paź 2016

Do góry
nie mam, bierz.
To ta sama lawenda- w sporej części się odrodziła, jesienią jednak wymieniłam kilka kęp na młode. Trudno, przebolałam.
Dzięki.
Dostajecie powidomienia z obserwowanych wątków? U mnie od wczoraj nie ma.
Pszczelarnia 14:58, 17 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewo, a może one nie powinny być takim gęstym szpalerem?- chcesz tak mocno podkreslac tę linie wjazdu?
Juz szpalery ja zaznaczają mocno.
Może wystarczy dać 1 miłorząb po lewej, blisko zakrętu do weścia i dalej, po prawej miłorzęby jako dopełnienie tego szpaleru swierkowgo, czy jakby pomiedzy nimi ( świerkami) oczywiście nie w linii świerków. 2 lub 3 sztuki . Czy wymieniać grab przy słupie?- a mas zfotkę gdzie widać ten słup i okolice?

A mogę ostatnie drzewo tak posadzić (zakończyć na linii lądowiska)?

Jak pociągnę na róg domu, to od drzwi ogrodowych zasłoniłby mi się widok na zielnik. Dlatego rabata nie kończy się przy krawędzi domu, bo dalej idzie się do zielnika/warzywnika.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:54, 17 paź 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
łaał
pięknie
klimat bije ze zdjęć

dziękuję Kawko miła
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:51, 17 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia 14:49, 17 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewo, a może one nie powinny być takim gęstym szpalerem?- chcesz tak mocno podkreslac tę linie wjazdu?
Może wystarczy dać 1 miłorząb po lewej, blisko zakrętu do weścia i dalej, po prawej miłorzęby jako dopełnienie tego szpaleru swierkowgo, czy jakby pomiedzy nimi ( świerkami) oczywiście nie w linii świerków. 2 lub 3 sztuki . Czy wymieniać grab przy słupie?- a mas zfotkę gdzie widać ten słup i okolice?

Marto, 4 drzewa przed szczytową ścianą domu (te świerki i modrzew idą pod topór lada moment).

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:48, 17 paź 2016

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:44, 17 paź 2016

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:41, 17 paź 2016

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:37, 17 paź 2016

Do góry
Zostawiam kilka migawek jesiennych od siebie
Pszczelarnia 14:23, 17 paź 2016

Do góry
juz chyba widzę- miłorząb przy słupie by był fajny jesli mas zgdzie przenieśc grab
Pszczelarnia 14:22, 17 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia 13:15, 17 paź 2016

Do góry
Wracając do tematu drzew na froncie (myślę o miłorzębach), których będę potrzebować z powodu wycinki 4 sztuk tych widocznych na zdjęciu. mam potrzebę osłonięcia się drzewami (rabaty są cieniste).

Sytuacja jest taka: mamy stronę lewą (patrząc na dom) i prawą. Chcę obsadzić drzewami część wjazdową.

Strona lewa 'pod lipą' - tutaj zmieści się tylko jeden miłorząb ze względu na szeroką koronę starej lipy.

Strona prawa "wzdłuż budynku" - tutaj wejdzie 5 miłorzębów (przy założeniu co 2 m). Tylko nie wiem czy sadzić je tylko wg głównej bryły domu, czy po całości wraz z przybudówką (w rabacie przy przybudówce rośnie magnolia 'Lennei Alba' - która ma zasłonić tę bryłę)?

Sprawę utrudnia fakt, że po drugiej stronie (rabata z hortensjami) jest słup elektryczny, tutaj posadziłam już graba 'Frans Fontaine' - rośnie szybko, można ciąć, wytrzymuje zacienienie):

Jak to wszystko zebrać w jedną ciekawą całość?

Czy po stronie lewej sadzić w ogóle tego 1 miłorzęba (widoczna naprzeciwko jodła kiedyś pewnie będzie do wycięcia).

Czy pod słupem może zostać grab, czy też zamienić na miłorzęba?
Ile zachować odległości od kostki do drzew?

Układ rabat jest taki troszkę "na mijankę), drzewa będą wzdłuż "lądowiska" ale w trawniku raczej (czy jednak powinny być w rabacie?)

Mój ogród pod górkę... 08:10, 15 paź 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Pięknie
Czy to Gienia spodziewa się potomstwa? Chętnie przygarnęłabym ale nie mogę sobie pozwolić na zostanie geriatryczną młodą mamą (to z Bridget jones- właśnie wczoraj byłam i polecam )
Może wreszcie dzisiaj i ja przejdę się po swoim ogrodzie

Niestety, to nie Gienia To stara magnolia nn.
Też planuję się wybrać na BJ, ale jakoś nie możemy się zgrać z małżonkiem. Koleżanki już wszystkie były Zawsze zostaje poczekać na emisję w tv
Wczoraj udało mi się zrobić względny porządek. Dzisiaj planuje uprzątnąć pierwszą porcję opadłych liści.

Przejdź się, przejdź i pokaż kolory ambrowca
Pszczelarnia 22:59, 14 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

tylko że u nas trawa pod nimi nie rośnie- dlatego jest 'grobek' z kostrzewą niedźwiedzie futro. Tu widać

czyli nie rośnie bo nie chce rosnąć tak? U nas na razie nam to nie grozi.jeśli kiedyś będzie z t kłopot może czymś podsadse.ale jak na razie poleze na Twoim hamaku
A co jest na pierwszym planie?
Ukojenie 10:08, 14 paź 2016

Do góry
Super zakupy ta żurawka to chyba Maromolade ale nie jestem w 100% pewna w tym świetle. Jeśli to ta to będziesz zadowolona. Ona się bardzo fajnie i szybko rozrasta, ma listeczki w wielu kolorach na jednym krzaku i super się komponuje z innymi roślinami.
Magnolia rewelacja, nigdzie nie widziałam takiej. Fajnie masz z tymi wyprzedażami. U mnie w marketach ceny niewiele obniżone a rośliny w takim stanie że lepiej nich nie brać bo za duże ryzyko że wylądują na kompoście. A w ogrodniczych przecen wcale nie ma.
Ukojenie 20:57, 13 paź 2016

Do góry

Kupilam:

Zurawka nn ale sliczna i duuuza x 3

I wymarzona od wiosny zolta magnolia butterfly:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies