Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Danuszy - odsłona 2 09:49, 17 kwi 2012

Do góry
też mam słonko ale chowa sie co chwile jak będzie ciut cieplej wyjde[url=http://www.animaatjes.de/mini-bilder/][/url
Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 09:47, 17 kwi 2012

Do góry
no słodziak normalnie! Paula piekne kanty a zdjęcie z lata z obrosnietym bluszcze drzewem bardzo mi sie podoba

ogrodoweimpresjejolki 09:45, 17 kwi 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Sałata posiana w szklarence ledwie wzeszła. Coś w tym musi być.\Nie spieszmy się.

Ja w sobotę swoja sałatę popikowałam już do gruntu. Ciekawe co po dzisiejszej "zerowej" nocy z niej zostało ???

U mnie nie wygląda na deszcz, ale na razie zimno. Córka przywiezie dziś po południu wnuki do mnie, więc chyba na działkę się nie wybiorę, bo trzeba się przygotować z obiadem . Jutro żegnam kolegę ze studiów , to działeczka pewnie dopiero w czwartek.

Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 09:45, 17 kwi 2012

Do góry
justi napisał(a)
Zrobiłam bazgrołki, ale nie wiem czy to tak ma być. Paula chce wykorzystać w ten narożnik 2 pierisy i 1 Rh Cunnigham White. A co dać tu gdzie znaki ?? Ja proponowałam dwie trawy wysokie.

Justi, "bazgrołki" bardzo ładnie Ci wyszły, ale czy lawenda powinna rosnąć przed rh? Lawenda lubi duużo słońca, sucho i raczej zasadową ziemię, a rh i pierisy wręcz przeciwnie, są kwasolubne... Może Paula podpowie, czy to duże drzewo nie zacieni za bardzo lawendy? Może zamiast niej jakieś trawki niskie, hosty albo runianka? Fajnie kombinujecie .
Ogródkowe perypetie:) 09:44, 17 kwi 2012

Do góry

W tym miejscu chcesz zaplanować 3 świerki i rh ???
ta rabata jest szeroka na 3m???

Ma, ma tylko trochę bliżej skarpy. Sylwia tam mają pójść 2 serby, albo jeden...a rh będą na samym brzegu. Wrzosy znajdą inne miejsce. Zmieścić się zmieściMierzyłam z metrem
Bukszpan (Buxus) - uprawa 09:43, 17 kwi 2012

Do góry
A to bukszpan moich rodziców Przycinany wyłącznie w celu ustrojenia grobów, koszyków na Wielkanoc i stołów komunijnych

Wieeelki jest - punkt odniesienia to Amuś i łopata z boku
Pobojowisko czas zmian 09:06, 17 kwi 2012

Do góry
mira68 napisał(a)
Poradżcie jak na tej wysepce zrobić zawijas z bukszpanu ?

Mireczko tutaj wyrzuciłabym zdecydowanie ten plastikowy rollborder i rozłożyła żwirek na całej rabacie - aż do chodznika. Tak bie wygląda dobrze, chociaż roślinki i żwirek ładny...

A masz bukszpany na zawijasik?
Ja bym posadziła niską obwódkę bukszpanową wzdłuż chodnika. Zawijasik się zawija wokół drzewka na pniu zwykle - tu ewentualnie mógłby wyglądać jak narysowałam, ale jukę musiałabyś przesadzić...
Myślę że ważniejsze jest ujednolicenie tej rabaty - tj rollborder out i żwirek wszędzie. Albo żwirek znika i na całości kora.

ogrodoweimpresjejolki 09:02, 17 kwi 2012

Do góry
Żeby tak teleportacja nie była wytworem fantastyki naukowej eh ...
Daleko na ta moją działeczkę, a sił dziś brakuje
Kawa wypita, plan dnia zrobiony - zobaczymy co dalej.
Trochę chłodno (+2), ale słonko już na posterunku

Jakiś jasny akcent na dziś?

Pobojowisko czas zmian 09:01, 17 kwi 2012

Do góry
mira68 napisał(a)
co dalej

Mireczko!
Ja tu widzę 2 wyjścia:

1/świerk zostaje, wyspa znika. Ślicznie usuwasz wszystkie rośliny z wyspy, równacie teren, nawozicie i zakładacie nowy trawnik. O który mocno trzeba będzie dbać żeby rósł pod tym świerkiem.

2/opcja 2ga, lepsza moim zdaniem: świerk wycinacie do zera, usuwacie korzenie, wyspa znika. Wszystko równacie ślicznie i zakładacie trawnik, który będzie rósł bo nie będzie zacieniany

Stożkowe bukszpany posadziłabym jak stoją, wyodrębniłabym jednak pas szerokości 50-60 cm i w nim sadziła, a resztę obsiała. Tak żeby bukszpany nie rosły w trawniku.

Wzdłuż płotu aż się prosi o szpaler choćby tuje szmaragdów - nie będziecie się od tamtej strony zasłaniać?
A jeszcze lepiej - żywopłot z cisów
Mój jesienny ogród 08:48, 17 kwi 2012

Do góry
Danusiu, Dziękuje za pochwały i pod podpowiedzi. Ogród Babci Ładnie się prezentuje, jeszcze tunelu nie znalazłem ale dokopię się. U mnie po każdym większym deszczu tak się robi. Oczko już mam, tylko ten mój piękny kolega miskant go doprowadził do ruiny, podziurawił mi skubany folię. 15 lat do tyłu było tu
pięknie, teraz mam mini Biebrze u siebie. Na dzień dzisiejszy nie ma mam funduszy żeby to ruszyć.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 08:45, 17 kwi 2012

Do góry
Basiaw napisał(a)
Ewciu, jak tam pogoda? Minęła groźba zalania Twojego ogrodu?

Ta impreza to istne szaleństwo, ale kury trochę mi szkoda, ze do gara Masz jakieś jej zdjęcie?[/quote

Basiu, na szczęście przestało padać, woda stoi wokół mojego ogrodu, ale dziś słońce
Mam nadzieję, że szybko spłynie i wchłonie ją ziemia

Kura mi troche wyszła niewyraźna

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:35, 17 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

WOOOOW!!! Ale choina!!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:26, 17 kwi 2012

Do góry
Kwiatku Holandii , po prostu normalna Tsuga canadensis nie odmianowa.

Nie cięta wyrośnie tak, ale jak będziesz cięła to się ładnie zagęści

Różne odmianowe choiny są małe, albo zwisające i nie nadają się na żywopłoty.

Mira - wiem że czyni cuda, widzę to po Was
Pobojowisko czas zmian 08:24, 17 kwi 2012

Do góry
Poradżcie jak na tej wysepce zrobić zawijas z bukszpanu ?
Mój jesienny ogród 07:54, 17 kwi 2012

Do góry
Witaj Aniu, oglądałem Twoje pomidorki super, skąd bierzesz nasiona? Owocki smakowicie wyglądają i na pewno jeszcze lepiej smakują. Wiem coś o tym, nie ma jak to swój pomidorek lub ogórem palce lizać. Pomidorów sklepowych w ogóle nie kupuję, są nie zjadliwe. Napisz coś o szklarence (folii) chciałem sobie kupić taką 4x3 m ale zabrakło kaski. Spróbuje za rok. Czy na zimę zdejmujesz folię a potem łatwo się zakłada? Danusia się pytała ale się nie doczytałem. Mam spory warzywnik ale u mnie ziemia kiepska, że kiepska to pół biedy bo i tak wyciskam z niej niezłe plony

ale woda mi niszczy moje uprawy, przez ostatnie 2 lata prawie wszystko mi zgniło. Pokaże Ci trochę swojego ogródeczka.

Co roku daję obornik a w tym roku zastosowałem EMy, zobaczę czy będzie poprawa. Dzięki za adres, straszne puchy u niego nic nie ma co mi się podoba

.

Na razie wszystkie trawy mam zdobyczne (z wymian) Mam dużo roślin i założyłem szkółkę aby się mieć czym wymieniać. Jak na razie mi nie źle idzie, Przez 2 lata nie wydałem złotówki a przywiozłem już kilka samochodów roślin. Nawet takie rzadkości na które polowałem kilka lat, cypryśnik błotny ,różowiec, leszczynowiec, miłorząb, pigwa właściwa. Wszystko to przywiozłem z gruntu wsadziłem w wigilie i myślałem że padło ale wczoraj zobaczyłem że jedna pigwa żyje super i cypryśnik też, platan wygląda żywo ale nic nie puszcza reszta też. Czas pokaże, powinienem to powkładać do wiader i schować razem z doniczkami do budynku. Doniczki wszystkie mi ruszyły prócz 2 traw ale może i one się namyślą, jeszcze wcześnie jest. Ja też nie lubię tłoku jak Ty, w sezonie nigdzie nie jeżdżę a na pewno tam gdzie są ludzie. Od kilku lat jeżdżę nad Biebrzę tam mam ciszę i spokój tylko ja i przyroda to jest to co lubię. Grzybki uwielbiam zbierać.
Mój jesienny ogród 07:49, 17 kwi 2012

Do góry
Pochwalam zdjęcia traw

To najśliczniejsze

Mój jesienny ogród 07:49, 17 kwi 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Całą noc lało, jak rano wyszedłem na podwórko to się załamałem. Z mojej rabaty zrobiło się oczko, woda się wylewała, zaraz zobaczycie, co ja mam robić ? jak w takich ekstremalnych warunkach

A zawsze jak tu było po deszczach? Mnie się zdaje że oczko trzeba tu zrobić a trawy na brzegach będą.
Pobojowisko czas zmian 07:47, 17 kwi 2012

Do góry
co dalej

Ogródek Hanusi po zimie 07:46, 17 kwi 2012

Do góry
Ten mróz zabiłby resztę roślin ,które dopiero co wylazły.Ogród wie kiedy ma wystartować.....
Moje paprotki siedziały jak zaklęte,a już powoli ruszają.To samo z pierwiosnkami i serduszką.Niektóre późne tulipany ledwie nos wystawiły.Może nie będzie tak źle?
Nakręciliśmy się wiosennymi krokusami i chciałoby się więcej wszystkiego już w kwiatach,a tu ..... trzeba czekać na właściwą porę.
Bożenko,i pozostali goście- miłego dnia!
Ogród Danuszy - odsłona 2 07:44, 17 kwi 2012

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

Danuszo, jaki Ty masz cudowny klimat u siebie. Już pewnie na lato czekasz. Już sobie wyobrażam te poranki z kawką na trawce.

kwiatuszku tez sie doczekac nie mogę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies