Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 21:36, 04 kwi 2022

Do góry
Dorii napisał(a)
Rozanne niezmordowanie kwitnie całe lato i pół jesieni. W zeszłym roku co najmniej do końca października była obsypana kwiatami.

Dzieliłam sadzonkę zaraz po zakupie latem 2020 na trzy części wszystkie się przyjęły.
Zeszłej jesieni znów dzieliłam ale jeszcze nie ruszyły więc nie wiem czy operacja się udała. Mam nadzieję że jeszcze ruszą.

Takie maleństwo dzieliłam

A to w następnym sezonie, wszystkie trzy sadzonki posadzone co jakieś 30cm.

Hmmm… po kolorze liści sądząc to ja nie wiem, czy Rozanne mam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:35, 04 kwi 2022

Do góry
kwitną forsycje w śniegu

krokusami się nie nacieszyłam w tym roku , dopiero zaczęły, a już zmarzły

Dziś jak kapcie leżały
i ponuro jakoś
W kamiennym kręgu od początku 21:35, 04 kwi 2022

Do góry
Pojawiają się kolejne kwiatki tulipanów botanicznych.

Na polu natomiast odbywają się gody żurawi

W kamiennym kręgu od początku 21:32, 04 kwi 2022

Do góry
Wczoraj rano -4 st, cebulowe wszystkie leżące.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:31, 04 kwi 2022

Do góry

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 21:29, 04 kwi 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

A możliwe jest żeby nie przetrwały zimy? Posadziłam w lecie 4 sadzonki, żadnej po zimie nie widać

Ja mam bodziszki Clouden Shapphire I one już pokazały kiełki.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:28, 04 kwi 2022

Do góry

Bawarka 21:25, 04 kwi 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)
W taki mrozny wieczor jak dzisiaj, ogien w kominku i herbatka z platkow piwonii, najlepsze
Jeszcze troche mi zostalo, mam nadzieje ze do nastepnych kwiatow, wystarczy

Wow, herbatka z płatków piwonii????? Suszyłam miętę, dziurawiec, bluszczyk kurdybanek,
a nawet nawłoć, ale piwonii nigdy. Koniecznie muszę spróbować.
W kamiennym kręgu od początku 21:24, 04 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu chce się zapytać czy wszystkim kwiatuchom sypiesz saletrę amonowa czy tylko tulipanów. Takie piękne te tulipany dorodne ciemne liście to pewnie azotu

Twórczość Wiankowa piękna. Mnie to się niczego nie chce kiedyś też działałam w ozdobach. Teraz jestem bez pomysłów lenistwo na całego.mna zawładnęło.

Pozdrawiam

Elu, ja sypię saletrę tylko między tulipany. Jesienią staram się sypnąć kompostem na rabaty.
Twórczość w tym roku trochę u mnie kuleje, bo czas poświęcam na pomoc potrzebującym. Nie oznacza to jednak zupełnego lenistwa Coś tam jednak robię, by odciągnąć myśli w inną stronę.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:23, 04 kwi 2022

Do góry
Zimowe fotki na wiosnę..... no cóż są i drobne straty, ale nie jakiś bardzo poważne

W moim małym ogródeczku II 21:21, 04 kwi 2022

Do góry
Ja mam jedną kulkę bukszpanu. Myślałam.orzez tyle lat że ćma zapomniała o mojej kulce,aż do zeszłego roku.
Zlalam środkiem 2 razy i nie wiem czy da radę rosnąć.
Teraz profilaktycznie będę pryskać.

Trzmielina jest bardzo ładna na obwódki czy żółta czy biało zielona. Trzmieline nic nie atakuje. Dobrze rośnie i można przycinać.

Dorotko właśnie ten kolorem wrzosowy. W zeszłym roku miałaś taki ładny szpalerem.
U mnie od 2 lat ćma daje się we znaki bukszpanom. Wcześniej to były bezproblemowe krzewy. Lamówki z żółtej i zielonej trzmieliny robię od kilku lat sama ukorzeniam, więc trochę to trwa.
Pierwiosnki dopiero się budzą, jest zimno i słabo się rozwijają.

Podwórkowa rehabilitacja 21:16, 04 kwi 2022

Do góry
Dziękuję Wam za miłe słowa
Dziś już śniegu dużo mniej.
W kamiennym kręgu od początku 21:07, 04 kwi 2022

Do góry
an_tre napisał(a)
Aniu u ciebie nie tylko wiosennie i kolorowo ale i ptasie towarzystwo umila czas, pięknie

O tak Aniu
Ptaków mam coraz więcej i nieskończone cięcie żywopłotu
Muszę poczekac do końca sezonu, by nie wystraszyć latających przyjaciół
Zacisze Alicji 21:06, 04 kwi 2022

Do góry

29 marca po wcześniejszym poczytaniu postów u Kasi-Bawarki i Sylwii ze Szmaragdowej "posadziłam" nasiona lotosu. Nie miałam wyjścia, bo dostałam je od syna, przywiózł mi taki prezent z wycieczki. Po czterech dniach w kilku nasionkach pojawiło się coś zielonego, a dziś już widać, że 9 z 10 nasionek żyje i rośnie. Co będzie dalej zobaczymy.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 20:39, 04 kwi 2022

Do góry
Witaj!
Dzięki za głos w sprawie kształtu rabat. Ja też już się przekonałam do tych prostych linii, gorzej z małżonkiem mym
Dzisiaj udało mi się trochę ukopać, ale myślałam, że urwie mi głowę.

Po weekendowej zimie zostało wspomnienie. Nawet nie zdążyłam zrobić porządnej zimowej foty, bo co napadało, to stopniało. W piątek po południu było tak:

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:13, 04 kwi 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki za foteczki

Ewa777 napisał(a)
Dzięki za zdjęcia Wiosennie ze śniegiem się zrobiło
Zrobiliście kurnik? Fajnie będą kurki i świeże jajka

Ewuś kurnik był, tylko mnie denerwował i go odeskowaliśmy, żeby współgrał z resztą kurki też kiedyś były, ale musieliśmy zrezygnować, bo nie wyrabialiśmy ze wszystkim, ale może kiedyś na emeryturze jak na razie zostały mi tylko fotki moich kurek

a to był Zenek, rządził na całego tym babskim towarzystwem

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 19:26, 04 kwi 2022

Do góry
Dziewczyny Wy tu o Rozanne, a ja w tym czasie w szkółce byłam.
A potem sadziłam przy urywającym głowę wietrze moje poniższe nabytki.
Posadziłam w donicach przy tarasie.

Wieczorem Wam napisze, co spotkałam w szkółce.
Jakby co jest relacja na Insta.

Cztery graby Fastigata o szerokim rozkrzewionym pokroju
W samym słońcu 19:21, 04 kwi 2022

Do góry
sarenka napisał(a)

To jednak trudny wybór czy ta jest cała zielona?
Nie, od spodu jest niebieskawa. Pierwsze zdjęcie, po zimie przed cięciem, drugie kilka dni temu. Potem usunę
W moim małym ogródeczku II 19:20, 04 kwi 2022

Do góry
Oj Dorotko też masz tego śniegu od groma.
U nas dziś słonko świeciło i sporo śniegu znika.
Jest dosyć ciepło 8 stopni i wiatr.

Patrzę na twoje prymulki kremowe i czekam na wrzosowe.
Takich już nie ma w sprzedaży. Miałam iść na wieś bo też mają ładne i poprosić, ale śnieg zasypał wszystko i dopiero w przyszłym tygodniu pójdę.

Pozdrawiam i zdrowia zycze
U mnie śnieg dziś stopniał, ale zimno jest. Za zimno, żebym coś robiła w ogródku, a czekają na wsadzenie lilie i róże.
Mnie w ubiegłym roku udało się kupić 3 różne prymulki na targu, ale ceny za takie mizeroty były wysokie. W tej chwili to nawet nie pamiętam gdzie je wsadziłam, żeby zobaczyć, czy przeżyły. Chciałam kupić nasion tych prymulek "główkowych" ale dziś brakło mi sił na zakupach, a kiedyś jeszcze nie było.
Dziękuję za życzenia zdrowia- jest całkiem nieźle jak na mnie. Bardzo dbam o wzmacnianie formy, co dzień wykonuję ćwiczenia około pół godziny, spaceruję, sprawdzam ilość kroków co dzień. Dziś pierwszy raz od chyba 3 lat odważyłam się sama jechać do miasta samochodem. Jestem zmęczona i bolą mnie nogi, jak w nocy nie będzie skurczy w nogach to będzie mój duży sukces.
Tobie i Twoim bliskim również życzę zdrowia i sił.

W moim małym ogródeczku II 19:05, 04 kwi 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)

Doris, zauważyłam obwódkę z trzmieliny...czy łatwo daje się formować taki żywopłocik? Pytam, gdyż mój bukszpan w koniczynce jest przycięty przy ziemi z powodu ćmy...i w przypadku, gdy nie odrośnie, chcę posadzić coś w zastępstwie, no i wpadła mi w oko Twoja trzmielina, więc może właśnie nią zastąpię bukszpan? Trochę sadzonek już ukorzeniłam.
Obwódki z trzmieliny mam w kilku miejscach, bardzo je lubię za wiosenny żółty kolor. Myślę, że jest mniej problematyczna niż bukszpan. Formuje się łatwo, podobnie jak bukszpany ścinamy je jak zaczną lekko drewnieć łodyżki. Mam z tych trzmielin też mniejsze i większe kulki.
Żal , że ćma pokonała Twoje bukszpany. Moje jeszcze się trzymają, a to dzięki czujności moich sąsiadek. Gdy któraś zobaczy coś niepokojącego daje znać następnym i działamy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies