A ja już się przyzwyczaiłem i nawet wiem jak odmienić krzywa po łacinie
Nazwy łacińskie zazwyczaj zapamiętuję, bo czasem różnią się tylko literą :klematis - clematis
phlox - floks, pelargonia - pelargonium, łatwizna
A jak idą pracę ogrodowe Agnieszko? Coś już zaplanowałaś i wdrożyłaś w życie? Chętnie zobaczę zdjęcia.
Niestety,nic nie jest zrobione. Jestem po skręceniu stawu skokowego i złamaniu kości piętowej i nie nadaję się do dłuższego wysiłku. A trzeba będzie pomóc mężowi z glebogryzarką i roundupem. Czy z roundupem i glebogryzarką? Najpierw oprysk, prawda?
Na razie wsadziłam zakupione rośliny do donic. Siedzą sobie na tarasie i dobrze im tam chyba Po świętach zabieramy się do pracy. A może oprysk zrobić już teraz?
Można opryskać teraz, tylko pada ciągle...
Wiecie, Witek złamał palec przy zakładaniu skarpetki, a Monika z Ogrodowiska złamała nogę przy przeskakiwaniu przez kota....
Czy mogę posadzić razem kilka odmian wiciokrzewu? Pomorski z japońskim i jakimś jeszcze? Zamieszkają na frontowym ogrodzeniu, dopóki berberysy nie urosną...
I jaki cis jest najlepszy na taką zieloną scianę? Hicksii? Wojtek?
Chciałem się zapytać czy będzie brane pod uwagę, tzw. przestrzeganie reguł, bo niektórzy wklejają albo za dużo zdjęć albo letnie fotki. Czy ma to jakieś znaczenie?
Narazie można wklejać więcej zdjęć, bo może każdy chce zobaczyć jak wyglądają. Przed końcem konkursu trzeba wybrać najładniejsze i edytować posty, dopisać coś jeśli chcemy.
Można cały czas robić zdjęcia wiosenne, dokładać. Jeśli zdjęć będzie więcej, a autor nie edytuje swojego wątku, bierzemy wtedy pod uwagę pierwsze 8.
Kupiłam jeden w zeszłym roku właśnie taki na kiju,ale się nie nacieszyłam długo,bo zmarzł niestety.Strzyżone też mi się podobaja,tylko ja chyba nie umiała bym strzyc
Szachownica Michałowskiego ma bardzo ciekawe ubarwienie brązowo-żółte i te dzwonki pękate - śliczne. Dobrze, że nie jest zbyt wysoka (20 cm), dzięki temu nadaje się nawet do ogródków skalnych lub pod okapem drzew do półcienistych stanowisk. A u Ciebie Łucjo jakie ma towarzystwo?
Czy sama błyszczy na rabacie?
..zawsze się smieje, że podając łacińską nazwę, nie wiem czy ktoś mi przypadkiem nie "nawsadzał"
Niby czego???
Nazwa 'tylko' łacińska wzbudza zainteresowanie i niejako 'zmusza' do poszukiwań, a przy okazji dowiedzenia się czegoś więcej na temat rośliny.
Dla leniwych - sangwinaria kanadyjska)))