Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Bajkowy ogród Weroniki 19:58, 31 sty 2012

Do góry
Bogusiu, podróżniczko po Meksyku, witam Cię przepięknie pachnącym kwiatem pomarańczy (któremu fotkę zrobiłam w marcu 2011r. w Turcji).
Może też opiszę swoją podróż po miejscach, gdzie może kiedyś...był raj, mieszkał Św. Mikołaj ( i wcale nie pochodził z Laponii), z Efezjanami spotykał się Św. Jan i Św. Paweł, tkwi dotąd arka Noego..a dzisiaj nie spotkasz pijanego mieszkańca tego kraju na ulicy...Może zdjęcia pokażę jak Ty, na Ogrodowisku.
Twój zacieniony ogród jest "rozległy" w strony i nie wiem, kiedy zdążę go poznać jak Twój "Meksyk". Podoba mi się ta róża przy domu, begonie, a resztę będę podziwiam stopniowo. Pozdrawiam!

(Kwiat pomarańczy pachnie podobnie jak perfumy Anais-Anais)
U Przemka w ogrodzie. 19:57, 31 sty 2012

Do góry
Grzesiu to prawda
A z różami zdążyłem zakończć kopczyki pod koniec grudnia, ech miałem nadzieję że w tym roku lepiej przezimują, nie będą musiały startować od poziomu kopczyka tylko będą większe krzewy ale z każdym dniem, a raczej nocą moja nadzieja wymarza okręciłem kilka pnących jeszcze agro tak wyżej, pobobnie jak u Ciebie chyba elfe, ciekawe czy to coś da, pod koniec tygodnia mam mieć na termometrze ponad 20 na minusie;/

Witaj Małgosiu, mało ważne czy to już dawni znajomi, czy nowi ważne że poznajemy kolejnych podobnych sobie pasjonatów
A odnośnie spotkania w Pęchcinie mamy już tutaj stosowny i profesjonalny wątek w dziale spotkania, w którym będą ustalane szczegóły.

W Filipowicach. 19:53, 31 sty 2012

Do góry

Ogrodnik mimo woli 19:41, 31 sty 2012

Do góry
Tylko jak powiedzieć klonom, że to już wystarczy????? Na mój gust też już wystarczy... liści, że o ho ho.......
Drugi wariant na rh to pomiędzy jodłami koreańskimi, a katalpą...... też oznaczone miejsce na niebiesko..... i to co jest i planowane wrysowane byle jak, podpisów też prawie nie widać..... Niestety wystawa jest tutaj południowa... tyle, że od północy i po bokach zasłaniają "choinki" , a od południa tylko katalpa. Ale katalpa też ma zapędy do wielkości i daje całkiem duzy parasol......
Co o tym miejscu myślicie?

W Filipowicach. 19:36, 31 sty 2012

Do góry

W Filipowicach. 19:25, 31 sty 2012

Do góry

cd zdjęć ogrodu

Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 19:01, 31 sty 2012

Do góry
Moja Pinus strobus Radiata.

Maleńka Pinus parviflora Viridis

Ogrodnik mimo woli 19:00, 31 sty 2012

Do góry
słoneczko będzie grzało tylko od wschodu..od zachodu są jodełki...a cień od wschodu też rzucają nasadzenia ze środkowego klombu.....a klony już naprawdę maja pokażne korony. Od południa też mam posadzone jodły i świrki.... jeszcze nie za duże, ale nabierają tempa... Może na tym zdjęciu lepiej będzie widać miejsce..
Nawet już jednego rh wsadziłam w trawnik, który chę zlikwdować.. a latem doożyłam dwie azalie. t miesce to od klonu do takeigo okrągłego świerka...będzie niedługo drzewem. Foto w stronę południową.

Zielony ... ogród 18:58, 31 sty 2012

Do góry
iwonaz napisał(a)
Kupiłam sobie tym razem nasionek, bo uprawa tych roslin właśnie z nasion nie jest trudna apotrzebuję ich duuuużżżoooo

cudowny mieczyk

Kochana, ale to nie jest mieczyk, tylko molucella, czyli dzwonki irlandzkie, fajna roślia jednoroczna do bukietów.
Roślinki super, część to piękne "wypełniacze", np. jarzmianki. Odętki tworzą śliczne kępy.
W miniformacie 18:58, 31 sty 2012

Do góry
Bea napisał(a)
Ależ Ty jesteś patriotyczna, Beatko . Śliczniusie!
W miniformacie 18:53, 31 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Co to za ptaszyna - zielonego pojęcia nie mam

Ładne zdjęcia
Koniecznie pokaż korzenie hiacynta w tej wodzie

Bardzo proszę

Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 18:37, 31 sty 2012

Do góry

Picea omorika (świerk serbski) Alexandra

Picea pungens (świerk kłujący) Tokarz, którego można spotkać też pod nazwą Glauca Piramidata
Trzmielina - Euonymus 18:33, 31 sty 2012

Do góry
Danusiu, czy te japońskie trzmieliny przeżywają Ci w naszym klimacie?
A to jedna z moich:

Eonymus macrophyllus
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:15, 31 sty 2012

Do góry

To są szafiry, a nie szafirki.
Ogrodnik mimo woli 18:14, 31 sty 2012

Do góry
A teraz urzeczona widokami rh Bogdzi..... podjęłam decyzję, by jeszcze bardziej powiększyć obszar przenaczony na rh. Biorąc pod uwagę listę moich chciejstw...to i tak za mało....
Powiększam rabatę, bo pod drzewami jest sucho i trawa kiepsko rośnie..o slalomie gigancie z kosiarką pomiędzy drzewakami milczeniem pomijam.... Z uwgi na rosnące jodły pod płotem....i rozrastajace sie w tempie błyskawicznym klony...... mogę tam posadzić rośliny cieniolubne i cebulkowe-wiosenne (klony jeszcze łyse). Posadziłam tam wrzosy, bo niestety było posunięciem jak pisałą mistrzowskim......nie dosć, że za blisko jodeł, to jeszcze zaczyna tam być ciemno. W zwiazku z tym musze działać, zanim to jeszcze urokliwe miejsce nie zamieni się w miejsce straszne.
Widzę tu tęgie głowy, uzdolnione bardzo.....co wy na takie zagospodarwoanie ternu i obsadzenie go rh i azaliami... na niebiesko orientacyjny przebieg rabaty, to co jest w innych kolorach... i podpisane. Północ narysowana na dachu, bo widzę, że też ma ogromne znaczenie....i orientacyjna odległość..... mierzyć nie pójdę bo za zimno... Zdjęcie bardzo stare, z początków zakładania ogrodu czyli 3 lata temu, ale to jedyne na którym widać całość i jedyne do którego wpadłam na pomysł by wleźć na dach i pstrykać foty (potem cała wieś trąbiła, że baba po dachu latała).....
Poniżej zdjcie tego miejsca z ostatniej jesieni...

Rododendronowy ogród. 18:06, 31 sty 2012

Do góry
A ja sobie pomyślałam, że skoro w Normandii, gdzie jest cieplej, Rh rosną i kwitną na takiej patelni, w pełnym słońcu i to tak jak widać poniżej, to może i u mnie koło sosen i daglezaji coś wyrośnie. Tam na dole zdjęcia, po lewej ktoś sobie stał, widać w ten sposób proporcje.
Od planów do... spełnienia marzeń 17:53, 31 sty 2012

Do góry
Ninoja rzeczywiście dobry pomysł a jeśli chodzi o miejsce z brzozami to myślisz o czymś takim?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:51, 31 sty 2012

Do góry

w centralnej części widać jałowca ciętego spiralnie; tak sobie myślę, że mojego też tak bym wycięła, bo jest duży, ale boję się sama to robić, a nie wiem czy gdzieś jest to pokazane

a to mój jałowiec do formowania

W ogródku Ani 17:44, 31 sty 2012

Do góry
annawu napisał(a)
Hibiscus Moscheutos-bylinowy zwany też bagienny, jego kwiaty mają średnicę talerza, nie zauważyłam
żeby zawiązał nasionka.

U mnie wystepuje w trzech kolorach.

Aniu, masz piękny kolorowy ogród. Wszystkie kwiaty są śliczne, ale jak zobaczyłam te hibiskusy to normalnie zaniemówiłam. Widziałam takie na wystawie ogrodniczej i bardzo mi się spodobały. Może podpowiesz mi gdzie można je kupić
Rabata zakończona wgłębnikiem 17:43, 31 sty 2012

Do góry
troche o lokalizacji nowej rabaty , . nie mam dużo fotek ,ale spróbuje ją zlokalizować .

z tej rabaty trawowej ( stara fotka ) widać w oddali brzozę pod która ma być wgłębnik

obok jest rabata frontowa z sosna ,świerkiem i thujami

tu widok z daleka od tulipanowca też widać te brzozę

tutaj trochę bliżej ( świerk został jeden i cyprysika tez nie ma )

a tu widać jak operuje słońce wieczorem na zachód . tak więc to słoneczna rabata do wieczora z jednej strony , ale z drugiej będzie cień

no i jeszcze raz cały zarys tyłu ogrodu dla orientacji duży x to planowana rabata

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies