Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 13:55, 31 sty 2012

Do góry

Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 13:50, 31 sty 2012

Do góry

Zimowy zachód słońca.

Sikorka wygląda wiosny.

Sople na wierzbie japońskiej.

Sikorki przyglądają się co robi dzięcioł.

Nie mam pojęcia co to za ptak usiadł na orzechu.

Może ktoś tutaj zaglądnie i pomoże w identyfikacji tego ptaka.

Ogród Ewy :) 13:42, 31 sty 2012

Do góry
Witaj Dzidko

To prawda ocet też działa doskonale, jak widać mszyce można zwalczać zdecydowanie ekologicznie

Dziękuję za odwiedziny, przejście do drugiej części ogrodu już trochę się zmieniło, nie wygląda tak "nowo" i ma furtkę.

Nasz mały raj na ziemi :) 13:30, 31 sty 2012

Do góry
No tak Asiu, mea culpa Trzeba czytać ze zrozumieniem!

Pooglądałam wszystko jeszcze raz od początku do końca i powiem Ci, że mnie się Twój projekt bardzo podoba.

Jest bardzo naturalny, no i najważniejsze, że Tobie i Twojemu mężowi się podoba

Jedyne co bym zmieniła, a właściwie dodała to jakieś krzewy, najlepiej kwitnące, które osłaniałyby Was od pola. Może bzy, krzewuszki, a może drzewa, brzozy, które dopełniałyby sielskiego charakteru?
Ogród w parkowym stylu 13:25, 31 sty 2012

Do góry
Chryzantema Multicolor ma bardzo długi okres kwitnienia
Zaczyna kwitnąc w sierpniu i kwitnie do listopada .
26 sierpnia

13 wrzesień

8 pażdziernik

15 pazdziernik

30 pażdziernik

Ogród Ewy :) 13:10, 31 sty 2012

Do góry
Długo się zastanawiałam jakie zdjęcie wybrać, to z różami, czy z hortesjami.
Wybrałam
Eve napisał(a)

Może dlatego, że stanowi zapowiedź pięknego,trochę tajemniczego ogrodu.

Eve napisał(a)

Może jednak pokochasz róże, mszycami się nie przejmuj, zresztą są na wielu roślinach, u mnie na przykład uwielbiają jaśminowca i to bardziej niż róże. Czasem trzeba prysnąć ogród, staram się nie używać dużo chemii, zwalczam mszyce roztworem mydła potasowego lub po prostu wodą, ściągam też palcami ( w rękawiczce, oczywiście

Ja jeszcze do takiej mikstury dolewam ocet.
Też działa.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:05, 31 sty 2012

Do góry
Aniu warzywnik miałam jeszcze jak na działce były obrazki typu:

A z drugiej strony warzywnik rósł

pozdrawiam
Sangwinaria kanadyjska (Sanguinaria canadensis) 12:55, 31 sty 2012

Do góry
Ja swoje sanguinarie ma juz trzeci rok , najpierw rosły w donicach w pełnym słonku i bardzo wcześnie kwitła , ale i dość szybko przekwitła , za to bardzo ładnie się rozrosły . W drugim roku przesadziłąm je dogłebokiego cienia tu już kwitły mniej obfice i bardzo późnio , wtym roku zdążyłay wypuścić kłącza ale przyszły mrozy i nie wiem co dalej z nimi bedzie choć są okryte może im nic nie będzie . W tm roku zmierzam im zmienić miejsce na pół cieniste czyli słonko z rana .
Jestem w posiadaniu Sanguinaria canadensis , 'Rosea' i 'Multiplex' myślę że w tym roku uda mi się kupiś 'Star'
Sanguinaria canadensis 'Rosea'.

Ogród w parkowym stylu 12:42, 31 sty 2012

Do góry
Gabriela - chryzantema zimuje bez okrywania
Mam ją już kilka lat i znakomicie sobie radzi . I to jest moja najpiękniejsza chryzantema ,mam jeszcze inne (też zimujące ) ale przy tej, inne wymiękają

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:22, 31 sty 2012

Do góry
Zgrałam w końcu z aparatu fotkę mojego warzywnika tegorocznego - w planach przynajmniej Zwykle ciut mi się plan zmienia w trakcie siewów, bo skali nie trzymam albo coś wyjdzie inaczej niż planowałam..
Na pewno kierunek rządków będzie prostopadły do narysowanych.. właśnie się dowiedziałam że powinnam siać w rzędach na linii wschód - zachód, a nie północ-południe jak to robiłam do tej pory...

to zielone to żywopłocik bukszpanowy (jak podrośnie i połączą się osobne na razie krzaczki)

Jeszcze miesiąc i sieję bób, marchew, groszek zielony, sałatę i rzodkiewkę A do skrzynek w domu pomidorki
Ogród w parkowym stylu 12:21, 31 sty 2012

Do góry
Ania - kolejne osiemnaste urodziny już miałam dawno, ale młoda duchem jestem

I jeszcze chryzantema też godna uwagi .
Miniaturowa , wysokość 30- 40 centymetrów o pięknych kolorach, bardzo obfitym i długim kwitnieniu .
Chryzantema Multicolor

Ogród u Mayi 12:18, 31 sty 2012

Do góry
zmalowałam coś dla Cię
Ogród w parkowym stylu 12:15, 31 sty 2012

Do góry
Dzisiaj przedstawię Penstemony - roślinki godne uwagi i kawałka miejsca w ogrodzie .
Penstemon digitalis

Penstemon barbatus

Penstemon hirsutus pygmaeus

Penstemon sosnowaty

Penstemon mieszańcowy Dark Tawers

Przedogródek Agniechy973 12:14, 31 sty 2012

Do góry
czosnki w słońce/półcień. Tulipany są śliczne, ale trzeba je wykopywać, i marnieją z kolejnymi sezonami ( stare odmiany nie, ale te nowe, niestety). Ja bym Ci radziła białe narcyze. Nie wyciąga się ich z ziemi i nie traca aż tak na jakości jak tulipany z czasem.
Możesz tez coś wsadzić na sam brzeg barberysów, od strony rzeki. Ale nie rzędem, tylko kępami- narcyze, czosnki.
Ja w tym roku czekam na czosnek niedźwiedzi- ten by może się udał w pachysandrze u Ciebie, ale tak teoretyzuję, bo nic z nim nie miałam do czynienia jak dotąd, poza tym że go posadziłam jesienią.
Cebulami tez się nie przejmuj, możesz przecież zawsze sadzić w duzych pojemnikach, a wiosną cały taki pojemnik do wiklinowej osłonki, czy cynowego wiaderka ( a najlepiej kilku) i masz wiosnę na froncie.

Przedogródek Agniechy973 12:09, 31 sty 2012

Do góry
Mam jeszcze taką (od cioci może jeszcze kilka sadzonek wydębię, ale nie 8). Ta jest bardzo duża i ma biało obrzeżone liście. ładnie się prezentuje.

Ogród w parkowym stylu 12:06, 31 sty 2012

Do góry
Przemek - muszą dobrze rosnąć i pięknie kwitnąć, były szczerze podarowane

Ania - zostaw ,zostaw kawałek trawnika .Pysznogłówek mam dużo ,więc nie ma problemu .
Trochę czasu zajmuje mi ten ogród , ale jakoś się wyrabiam .Nie jestem jeszcze taka stara, chociaż już podwójna babcia

Barbara - ja uwielbiam pysznogłówki i jesienią dosadziłam pięć kolejnych odmian .
Ciekawa jestem jak zakwitną

Bożenko - musisz sobie zarezerwować trochę czasu na zwiedzanie mojego ogrodu, bo tak w biegu
to nie da się go przelecieć. Fajnie że masz tak blisko mnie swoja działkę

Alina - tylko jedna pysznogłówkę masz -poważny błąd, który trzeba naprawić i dosadzić kolejne

Zbigniew - oj jest jeszcze dużo takich bylin których nie mam .Producenci nie próżnują i wymyślają nowe odmiany. Jak jedno uda się zdobyć, to już pięć kolejnych jest na liście chciejstw.
Ciężki jest żywot ogrodników - amatorów i zbieraczy roślin

Wanda - u mnie tez niektóre pysznogłówki maja mączniaka .Te co w cieniu rosną są bardziej narażone, niż te na słońcu i niestety bez oprysków się nie da utrzymać ich w dobrej kondycji .

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:58, 31 sty 2012

Do góry
a tu jeszcze ciąg dalszy donic, aż 24 wow, co on tam wsadzi, aż się boję

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:53, 31 sty 2012

Do góry
Też mam te zwykłe, ale w zeszłym roku jeden mi zakwitł i to marnie - aż żal zdjęcie było robić..

Za to dwa lata temu kwitły pięknie

Przedogródek Agniechy973 11:50, 31 sty 2012

Do góry
Podpowiedz mi proszę jeszcze jaka hosta? Ja mam jakąś w ogrodzie od cioci i ona ma biały środek ale liście są takie trochę powykręcane, nie za bardzo ją lubię przez te liście skręcone. Nie znam nazwy, ale nie chcę na nią trafić. Tu na forum popularne są Patriot i Fire and Ice. Czy to nie któraś z nich?

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 11:42, 31 sty 2012

Do góry
Wandziu,żeby w każdym wątku zostawiać wpis, dnia nie wystarcza i nocy kawałek zarywać trzeba,a przecież od komputerów nie jesteśmy uzależnieni chyba.
Wpisuję osobiście swoje uwagi jak mam coś istotnego do powiedzenia,a że nie jestem fachowcem w żadnej ogrodowej dziedzinie, ograniczam się do intuicyjnych wypowiedzi....
Teraz w styczniu ,przybyło kilkadziesiąt nowych wątków, nie do każdego jeszcze zajrzałam.
Na uwagi przyjdzie czas,nie panikuj,czasami będziesz miała ich aż za dużo.
Ogród się podoba,storczyki ślicznie wyeksponowane.No a wiosną będziesz zdawać relacje na bieżąco z postępów roślinnych.Jak my wszyscy!
Pozdrawiam w imieniu wszystkich skowronków i życzę cierpliwości.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies