Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:00, 20 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

wiem co czujesz, mi jakoś też nie leżą batdzo długie jednolite pasy. Ale Ty nie masz tam jedolicie jest ciekawie

Siaku zobaczymy jak to wyjdzie trochę nie jestem pewna tej rabaty ale jak Magnolia pisze że dobrze to musi tak być. Musze się rozejrzeć za grabami .
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 16:41, 20 wrz 2016

Do góry
Ola patrzę na Twój plan i tak mi się nasuwa:

1. Tam gdzie na planie lawenda dałabym The Fairy z lawendą (możliwie najdłuższym pasem). Jeżeli lawenda nie zmieści się przed Fairy, to bym róże poprzetykała lawendą.

2. Rozchodniki pomieszane z szałwią -> tam, gdzie na planie jest The Fairy + tam gdzie magnolia (w moim zamyśle jest to powtórzenie dające spójność i zamykające rabatę, ale ja to się nie znam no i wiesz...)

3. Żurawki i carexy dałabym bardziej pasami wokół kulek.

No to się wymądrzyłam, ha

Zdrowia życzę, też mnie coś dzisiaj łamie.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:16, 20 wrz 2016

Do góry
bedzie ok, bo małe misk będą spinać to.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 08:53, 20 wrz 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

hakone lub hakone z hostami praying h. daj- będzie spójnie z resztą.

tak myslę, że chyb a jednak penstemon lepszy- wyższy, masywniejszy niż stachys.

Nie rozumiem Twojego pytania:
I dobrze wygląda to odcięcie samym dużym miskantem ? Pytasz o to czy skok między małymi a dużymi miskantami jest ok?- tak. jeśli by się zmieściły przed dużym małe,tez by tak można.
Co do ustawienia- tylko to żeby hosty i hakone nie były zupełnie z tyłu, bo skok wysokości do miskantów będzie za duży. Może jeszcze to żeby niektóre elementy grupować w większe grupki- tzn gdzieś daj 3 szt hakone, dalej je rozbij na pojedyncze itd, tak samo z innymi- takie małe skupiska dawaj co jakiś czas, lepszy efekt będzie

Magnoliu ja też się skłaniam ku temu penstemonowi bo jest taki bardziej wyrazisty zresztą różu już mam sporo na rabatach
Z miskantami chodzi mi o tą część czy to jest dobry pomysł ż eone będą tu same rosły i przetną to pasmo hakone w kwiatach :

Zielonym od linijki - ogród Ivony 08:38, 20 wrz 2016

Do góry
ivo napisał(a)
A i co tam dać na 4 przed samymi hortensjami ?

hakone lub hakone z hostami praying h. daj- będzie spójnie z resztą.

tak myslę, że chyb a jednak penstemon lepszy- wyższy, masywniejszy niż stachys.

Nie rozumiem Twojego pytania:
I dobrze wygląda to odcięcie samym dużym miskantem ? Pytasz o to czy skok między małymi a dużymi miskantami jest ok?- tak. jeśli by się zmieściły przed dużym małe,tez by tak można.
Co do ustawienia- tylko to żeby hosty i hakone nie były zupełnie z tyłu, bo skok wysokości do miskantów będzie za duży. Może jeszcze to żeby niektóre elementy grupować w większe grupki- tzn gdzieś daj 3 szt hakone, dalej je rozbij na pojedyncze itd, tak samo z innymi- takie małe skupiska dawaj co jakiś czas, lepszy efekt będzie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:20, 19 wrz 2016

Do góry
Miałam w planie wzbić się na wyżyny ale niestety brakło cierpliwości i umiejętności Wybaczcie Można sie śmiać

ekhm ekhm... legenda

Po prawej od wejścia zostałby jeden szmaragd (małż już się godzi na wszystko byleby było sensownie i ładnie )

Jasnoniebieskie plamki - szałwia
Różowe - The Fairy
Czerwone - żurawki (wokół bukszpanów )
Żółte - Ever Gold (-------I I------- )
W opasce wysypanej kamykami - lawenda
Różowa plama - magnolia
Różowe drobne plamki - rozchodniki wokół wielkiego szmaragda i bliżej płotu

Tego szmaragda mam w planie przyciąć na wysokości i zrobić z niego walec lub obelisk

??????????????????????????????????????????????????????
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:58, 19 wrz 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
U mnie słońce cały dzień ani jednej chmurki, ale wiatr paskudny.

Wczoraj kupiłam Hortkę Phantom jeszcze mi brak Polar Bear ale w tym sezonie już nie dostanę. Muszę poczekać do następnego.

Magnolia u mnie też ma plamy ale ich ilość się nie zwiększyła od kiedy popryskałam od grzyba.

Róże oczywiście w plamistości. W przyszłym roku zrobię to co Bawarka i jak tylko zobaczę pierwsze plamy na nich to od razu zetnę do zera. U niej odbiły już zdrowiutkie i takie były resztę sezonu.

Oczywiście oprysk miedzianem wiosną obowiązkowy.

Ja nie popieram tego ścinania pędów. Raczej szybciej zastosuję oprysk , nie będe czekac. Przede wszystkim oprysk miedzianem wiosna i potem w maju drugi raz, rok temu Falconem zatrzymałam rozwoj choroby, w tym zbagatelizowałam ...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:43, 19 wrz 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
A może w tym roku Grzybowisko zamiast Ogrodowisko Pewnie większość sklepowych zapasów na paskudztwa chemiczne wykupilyśmy;P Najgorzej u mnie magnolia Aż przykro patrzeć. A co do róż, to najgorzej Louis Odier, teraz Minerwa mu pozazdrościła, Elfe i William Morris. Widzę, że jeszcze pryskasz, no to pozazdroszczę i też polatam z opryskiwaczem

Najbardziej zdrową różą jest u mnie Uetersener Klostrrose - właśnie ją u siebie pokazuję - nic jej nie bierze
Poza tym Casanowa, Cinderella, Candlelight - czy to przypadek ?

Chyba szkoda juz oprysków, oberwiemy liscie i popryskamy miedzianem w listopadzie lub pazdzierniku. Ja robiłam jeszcze tydzień temu oprysk bukszpanom bo niewyrażnie wyglądają, w plamkach całe, o krok przed gubieniem lisci..
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:38, 19 wrz 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

A co ma napisać... chyba tylko że jest dobrze. Bo jest dobrze.

hakonehloa raczej nie dawaj nigdzie z tyłu, bo będzie duzy skok wysokości jak obok miskant czy zawilce.

U mnie bronze form wymarzły, a penstemony sobie super dały rade zimą.

Stachys hummelo tez lubię bardzo. Bardzo ładny, niższy, drobniejszy niz penstemon. tez czerwiec

Jupi ! Magnoliu a jakies inne opcje na rozmieszczenie ? I dobrze wygląda to odcięcie samym dużym miskantem ?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:31, 19 wrz 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Całe do południa tworzyłam i coś udało mi ię narysować:
Zdjęcia wklejam w kolejności od najwęższej do najszerszej części :
czerwone kołka - penstemon Husked red
zielone kółka - hosta praying hands
kółka białe Z - zawilce honorine jobert
duże koła WD - hortensje White Dome
Te mniejsze trawy to miskanty te do 80 cm rosnace te wieksze to gracilimusy. Nie rysowałam hakone żeby rysunek byl czytelny po prostu dodam ja kępkami między rośliny.
Całość :

i po kolei :

W tej drugiej częśći jest dość wąsko dlatego dalam same miskanty i nie dawałam już pasu hakone w kwiatach bo to za długi pas by wyszedł i tak może lepiej jak te miskanty przecinaja później znowu pas hakone w kwiatach i na 4 nie wiem czy dalej ciągnąć czy dać coś innego przed hortensjami.
Kiedyś Asia napisała boje się co Magnolia napisze - teraz ja się boję

A co ma napisać... chyba tylko że jest dobrze. Bo jest dobrze.

hakonehloa raczej nie dawaj nigdzie z tyłu, bo będzie duzy skok wysokości jak obok miskant czy zawilce.

U mnie bronze form wymarzły, a penstemony sobie super dały rade zimą.

Stachys hummelo tez lubię bardzo. Bardzo ładny, niższy, drobniejszy niz penstemon. tez czerwiec

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:49, 18 wrz 2016

Do góry
A może w tym roku Grzybowisko zamiast Ogrodowisko Pewnie większość sklepowych zapasów na paskudztwa chemiczne wykupilyśmy;P Najgorzej u mnie magnolia Aż przykro patrzeć. A co do róż, to najgorzej Louis Odier, teraz Minerwa mu pozazdrościła, Elfe i William Morris. Widzę, że jeszcze pryskasz, no to pozazdroszczę i też polatam z opryskiwaczem

Najbardziej zdrową różą jest u mnie Uetersener Klostrrose - właśnie ją u siebie pokazuję - nic jej nie bierze
Poza tym Casanowa, Cinderella, Candlelight - czy to przypadek ?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:26, 18 wrz 2016

Do góry
U mnie słońce cały dzień ani jednej chmurki, ale wiatr paskudny.

Wczoraj kupiłam Hortkę Phantom jeszcze mi brak Polar Bear ale w tym sezonie już nie dostanę. Muszę poczekać do następnego.

Magnolia u mnie też ma plamy ale ich ilość się nie zwiększyła od kiedy popryskałam od grzyba.

Róże oczywiście w plamistości. W przyszłym roku zrobię to co Bawarka i jak tylko zobaczę pierwsze plamy na nich to od razu zetnę do zera. U niej odbiły już zdrowiutkie i takie były resztę sezonu.

Oczywiście oprysk miedzianem wiosną obowiązkowy.
Ogród do kwadratu 10:56, 18 wrz 2016

Do góry
Sebciu - moje po bliższych oględzinach tez mają rdzę, jednak nie jest to drażniące, bo nie ma jej dużo... zresztą i tak jesień idzie i wszystko tak wygląda

Nawigatorko - Magnolia jest niezastąpiona... trzcinnik bardzo mi się podobał, a ze względu na pokrój idealnie tam pasuje

Siakowa- brzuchatego sfotografuję, jak tylko pogoda nieco dopisze... stracił już trochę liści przez suszę - cuuudownie, że nareszcie porządnie polało! Lilak bez majtek... też mi się podoba

Pszczelarnio - dziękuję po stokroć za cudowny klik do Arne! Rozmarzyłam się się po zdjęciach na ich blogu! Prawdziwa uczta... Proszę podrzucaj więcej takich wspaniałości . Jak na razie miodobrania u nas nie było... miałam młode rodzinki z odkładów (lipiec) i bardzo zależało mi na ich rozwoju i wzmocnieniu. Może jednak jeszcze uszczknę choć odrobinkę do słoiczka ... Zapisałam się na kurs dokształcający... cała zima przede mną
Co do lilaka... może to nie palibin? skoro tak rośnie... Lubię jego gołe nóżki ... nie mam pojęcia czy będzie często zarastał, bo to mój tegoroczny, późnoletni eksperyment

Beatko - cmokam równie mocno... maliny szaleją! Warto je sadzić w ogrodzie (wszystkie jagodowe) z powodu ich cen... są zabójcze

Marzenko - mnie naszło na zamiany... poprzesadzałam w rabacie z ginko... on poleciał między gabiony, a na jego miejsce posadziliśmy brzozę pożyteczną, róże, kulaski buksikowe, bergenie...
Zmieniłam też rabatę el-kę przy wejściu do domu... tam też kulaski plus ciemierniki... dojdą na pewno paprocie... a z drugiej strony el-ki, za magnolią też będą różę... to blisko tarasu... niech więc pachnie . Wymieniam żwir na korę... fotek oczywiście brak

Działeczka Asi :) 22:12, 17 wrz 2016

Do góry
Zapomniałam napisać
Moja magnolia gwiaździsta będzie kwitła, ma kilka pączków Czy to normalne, czy coś się jej pokićkało?

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:56, 17 wrz 2016

Do góry
Moja nowa magnolia nawet jeszcze nie posadzona dostała takich paskudnych liści, że się zastanawiam czy nie padnie, to co pożółkło oberwałem, a resztę opryskałem chociaż niewiele liści zostało tylko nie wiem czy to antraknoza czy bakteryjna plamistość, a zdjęcia nie zrobiłem.
O dziwo moje róże nawet plamki nie mają, ale nic nie chwalę bo wiadomo jak to jest, ale William przechodzi samego siebie, Soul za to wypuszcza baty bez kwiatów.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 13:13, 17 wrz 2016
Do góry
Moja magnolia 'Susan' i 'Ann' złapały teraz mączniaka.Gwiaździste zdrowe.Czy zastosować oprysk czy wystarczy poobrywać zaatakowane liście i wyrzucić.Pierwszy raz spotykam się z mączniakiem na magnoliach.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:55, 16 wrz 2016

Do góry
Całe do południa tworzyłam i coś udało mi ię narysować:
Zdjęcia wklejam w kolejności od najwęższej do najszerszej części :
czerwone kołka - penstemon Husked red
zielone kółka - hosta praying hands
kółka białe Z - zawilce honorine jobert
duże koła WD - hortensje White Dome
Te mniejsze trawy to miskanty te do 80 cm rosnace te wieksze to gracilimusy. Nie rysowałam hakone żeby rysunek byl czytelny po prostu dodam ja kępkami między rośliny.
Całość :

i po kolei :

W tej drugiej częśći jest dość wąsko dlatego dalam same miskanty i nie dawałam już pasu hakone w kwiatach bo to za długi pas by wyszedł i tak może lepiej jak te miskanty przecinaja później znowu pas hakone w kwiatach i na 4 nie wiem czy dalej ciągnąć czy dać coś innego przed hortensjami.
Kiedyś Asia napisała boje się co Magnolia napisze - teraz ja się boję
Pszczelarnia 18:28, 15 wrz 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

W kolejnym miejscu potwierdzenie, że się jesienią nie przesadza zawilców..

Liriope mam widocznie te nie ten teges.. nie powiem, że gorszy sort Dopiero od wiosny się trochę zebrały..

I muszę poczytać co to się nadaje w takie miejsce, bo mi tu Magnolia łaciną pojechała.. ale nie teraz... to było 5 minut relaksu i więcej się nie zagłębiam, bo zejdzie mi godzina.. a godzinę lepiej spędzić z dala od kompa.. gapię się w monitor po 15 godzin na dobę.. brrrr nawet ładne ogrody już mnie nie zachęcają do patrzenia na nie w monitor..

Anek a ja tak samo. Już mnie siedzenie boli od siedzenia.

Porównując zimowanie roślin w moim ogrodzie z innymi ogrodami dochodzę do wniosku, że u mnie dobrze zimują rośliny. Bo nic mi nie wypadło po tej zimie/wegetacji zimowej. Mam fuksję bylinową i prusznika nawet oraz amsonię nadreńską.

Pszczelarnia 16:57, 15 wrz 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
piekne zawilce, zakochalam sie w nich. Bede na wiosne szukac, czytalam w gazecie, ze je lepiej wiosna sadzic.

Ja tez tu przychodze sie czegos nauczyc i przy okazji nacieszyc oczy pieknem Twojego ogrodu

W kolejnym miejscu potwierdzenie, że się jesienią nie przesadza zawilców..

Liriope mam widocznie te nie ten teges.. nie powiem, że gorszy sort Dopiero od wiosny się trochę zebrały..

I muszę poczytać co to się nadaje w takie miejsce, bo mi tu Magnolia łaciną pojechała.. ale nie teraz... to było 5 minut relaksu i więcej się nie zagłębiam, bo zejdzie mi godzina.. a godzinę lepiej spędzić z dala od kompa.. gapię się w monitor po 15 godzin na dobę.. brrrr nawet ładne ogrody już mnie nie zachęcają do patrzenia na nie w monitor..

Zielonym od linijki - ogród Ivony 16:38, 15 wrz 2016

Do góry
może na poczatku rabaty , gdzie wąsko, posadzić kilka kęp niskiego miskanta, np Adagio w tych bylinach i hakone, żeby nawiązwać do reszty, ale nie robić takich wielkich skoków w wysokości roslin.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies