Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród. 09:51, 25 mar 2012

Do góry
Idę gotowac obiad a wszystkim zaglądającym zostawiam do obejrzenia krokuski bo cóż by innego.

Pogaduchy skowronków 09:50, 25 mar 2012

Do góry
witam miłej niedzieli życzę

Haniu przestraszyłaś mnie tymi przysłowiami o żabach bo łażą w koło wody a wczoraj to słyszałam ich cichy rechot nie dobrze jak tak czyżby móz nas czekał?

o zmroku widoczek

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:37, 25 mar 2012

Do góry
potem cis którego lekko lizneło z jednej strony

Pogaduchy skowronków 09:35, 25 mar 2012

Do góry
Zmiana czasu i jasny gwint,dlaczego od razu zmiana pogody na niekorzystną? Mgliście i tylko+3.Spacer krótki. .
A na dzień dzisiejszy takie przysłowia ......

Gdy przed Zwiastowaniem żaby rzekoczą,to im jeszcze gęby zamarzną!

Ile dni żaby wyłażą przed zwiastowaniem,tyle dni znikają po nim!

Jasny świt na Zwiastowanie znaczy czasy zdrowe,tanie

Na Maryi Zwiastowanie jaskółka ze snu powstanie

Miłego dnia!

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:33, 25 mar 2012

Do góry
Na pierwszy ogień poszły wrzosy

i po cięciu

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 09:19, 25 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

A tu wysadzone z wielodoniczek bukszpanki. W sumie jest ich ok 170 jedne sa wcześniejsze te małe jesienne. Jeszcze jest ich około 50 do przesadzenia ale nie dałam rady.
Poszły w ziemie, żeby się ładnie ukorzeniać. Na miejsce docelowe trafia jesienia i przyszłą wiosna.

Jagna plantację bukszpanową zakładasz ? wow ile roboty, pewnie kręgosłup dzisiaj boli

Dzis juz dobrze ale wczoraj wieczorem to juz miałam problem z przerzucaniem chwastów.
Do plantacji to jeszcze ciut ciut. Niestety w zeszłym roku popełniłam błąd który kosztowal mnie utrate kilk setek potencjalnych sadzonek bukszpanów. Potrzebuje ich sporo na obwódki więc sadzę To daje sporo radości choć trwa napewno dłużej niż zakup już ukorzenionych.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 09:08, 25 mar 2012

Do góry
Jagna napisał(a)
A tu wysadzone z wielodoniczek bukszpanki. W sumie jest ich ok 170 jedne sa wcześniejsze te małe jesienne. Jeszcze jest ich około 50 do przesadzenia ale nie dałam rady.
Poszły w ziemie, żeby się ładnie ukorzeniać. Na miejsce docelowe trafia jesienia i przyszłą wiosna.

Jagna plantację bukszpanową zakładasz ? wow ile roboty, pewnie kręgosłup dzisiaj boli
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:34, 25 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na tyłach porządki w donicach i zrywanie liści buka

Nie jest jeszcze idealnie, ale dużo zrobione

to już jest wypucowane i można robić świąteczne kompozycje

a liści z mojego małego buka nie ściągałam, ale zaraz to zrobię - nie wiedziałam że to tak lepiej

pozdrawiam
Boćkowe perypetie ogrodkowe 08:20, 25 mar 2012

Do góry
Neska, dziekuje
Marzenko, wrocilam wczoraj po ciemku. Dzisiaj nie czuje rak, wszystko mnie boli, ale jakie to fajne uczucie

A to zdjecia z podrozy, nie dalam rady wiecej, bo bylam w strasznej galopadzie:

ogrod na dachu, pawie same trawy

Zielony trawnik i obwodka z cebulowych
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 08:14, 25 mar 2012

Do góry
Mam takie jałowce na żywopłot:

Czy mogę je formować na prostopadłościan? Czy mogę je ciąć (np. wyrównać) od razu po posadzeniu? Pani w szkółce mówiła, że dopiero jak osiągną docelową wysokość, ale coś mi tu nie gra - chcę przecież żeby się zagęszczały na dole i cięcie pobudza do wzrostu!

Czy mogę je sadzić gęściej niż 50cm? Np.40-30?

Żywopłot ma mieć docelowo ok.2m.
Ogród, Oogród, Ooogród 07:59, 25 mar 2012

Do góry
kjub napisał(a)
dobrze to widze?

Witaj
Ja bym przycięła tak jak na drugim zdjęciu zaznaczone. Z czasem się zagęści. Pytanie tylko jak wygląda "nóżka"? to jest rożlina na jednym przewodniku?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 07:54, 25 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Rano obiecałam sobie, że nie będę się spieszyc i powolutku bedę sobie sadzić Tyle tylko, że przesadziłam zakupami ...
Najpierw jednak oceniłam poziom dokonanych zakupów....
Cel na dzisiaj obsadzenie płyt granitowych skalniakami, ale kilka innych roślin też się nawinęło

Ciemierniki po 6 zł

I runianka variegata, która będzie otaczała bambusy.

FAktycznie wygląda jak w szkółce. Sama bym sie nabrała gdybym tu wcześniej nie zaglądała.
Ciekawi mnie jak z czasem będzie Twój ogród wyglądał. Jest wyjątkowy, nowoczesny nieco geometryczny.
Zupełnie nie moja bajka , jak to mówią ( bo wolę naturalistyczne, których Ty jak czytałam nie jesteś zwolenniczką) ale mozże dlatego właśnie tak bardzo ciekwai mnie jak będzie wyglądał z wszystkimi nasadzeniami.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 07:39, 25 mar 2012

Do góry
Runianka japońska (Pachysandra terminalis) 07:24, 25 mar 2012

Do góry
Runianka za wg mnie naprawde fajne pieniądze: 4 zł szt

i korzonki których jest mnostwo:

Jedną sobie podzieliłam, najmniejsza na próbe i było tam 9 roślin.
Tu link do szkółki:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20350470

Runianka 07:24, 25 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)
Witam
z tego co się orientuję runianka się rozrasta dość szybko
może ktoś z Was będzie ja wycinal wtedy nie będę kupować bo jak narazie planuje na allegro.

A w zamian możemy się dogadać czym mój ogród może się odwdzięczyć

Waska ja proponuje na Allegro sprzedawcę uktórego zakupy robiłam w tym tygodniu. Jeśli oczywiście nie otrzymałaś nic od Forumowiczów i dalej ja potrzebujesz:
Witajcie

chciałam pokazac Wam moje zakupy na Allegro.
Zakupilam 15 runianek, 5 kalin, 3 tawuły szare i jedną krzewuszkę o bordowych lisciach.
Niestety nie zrobiłm zdjęcia jak bylo zapakowane, ale nie mialo szansy na uszkodzenia, każda roślina zabezpieczona, karton, strech. Widac że rośliny przed pakowaniem były dodatkowo podlane.
A oto moje piekności:

Runianka za wg mnie naprawde fajne pieniądze: 4 zł szt

i korzonki których jest mnostwo:

Jedną sobie podzieliłam, najmniejszą na próbe i było tam 9 roślin.
Tu link do szkółki:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20350470

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 07:10, 25 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

A to zdjecie "zadomia". Po ingerencji mojego sąsiada. Zaczęłam już usuwać perz. ilość niemożliwa do ogarnięcia. Nie wiem ile czasu mi zajmie oczyszczenie terenu.

Ledwo zipię. wsadziłam ok 150 bukszpanów z sadzonkowania i pousuwałam część perzu - czuję się jak 70latka.

Jagna zamordujesz się z tym perzem, roundapem go potraktuj

randapem ja go potraktuje napewno. ale jak juz z grubszego usunę. teraz musiałabym go wylać z litr chyba. nie chodzi o cene, ale ostatecznie staram sie nie używać takich środków i póki moge je ograniczyć to to robię.
plan jest taki:
Wyczyszczę wstępnie, poczekam aż podrośnie to co siedzi , sprzyskam Roundapem przeoram...i dalej nie wiem. Czy siać łubin czy nie przed tym trawnikiem.
Mój kawałek raju 00:18, 25 mar 2012

Do góry
http://michaeljbattle.bandcamp.com/track/waltz-posthumous-op-69-no-2-in-b-minor uzupełniają się
walca proponuję na wyciszenie się po północy
Crocus - krokus (szafran) 00:15, 25 mar 2012

Do góry

Przebiśnieg - śnieżyczka (Galanthus nivalis) 00:05, 25 mar 2012

Do góry
Ogród na skraju sadu 23:55, 24 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
A ile to trzeba cierpliwości, prześlicznie Ci to wychodzi Kasiu

Dzięki Aniu. Ja w ten sposób się wyciszam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies