Po dwóch tygodniach intensywnego czytania wątków na forum postanowiłam się ujawnić, a właściwie otworzyć furtkę do mojego przyszłego ogrodu.
Ale na początek ja zdominowana przez bukszpany
I pierwsze widoki z mojego okna oczywiście na bukszpany
Będąc w Anglii nie sposób przeoczyć tę roślinę, ponieważ jest bardzo popularna i w wielu miejscach rozrasta się do imponujących rozmiarów. Krzewy widoczne są z daleka, obsypane niebieskimi kwiatami.
Krzewy prusznika są wiecznie zielone i mogą rosnąć jako pnącza lub krzewy formowane.
W zeszłym roku miałam też małe drzewko szczepione na pniu.
Kwitnie późną wiosną do połowy lata w zależności od odmiany. Przeważający kolor to niebieski, ale są też odmiany kwitnące na różowo i biało. Szybko rosną w sprzyjającym klimacie.
U nas nadają się jako rośliny tarasowe, ale z zimowaniem jest jednak problem, jeśli nie mamy oranżerii. Może być za ciemno.
Lubi słoneczne i ciepłe stanowiska. Uwielbiają go pszczoły.
Bogusiu, a ja w domu jakoś go nie trawię... najlepiej w ogrodzie pachną i przed zachodem słońca
no, ja też 'nie trawię' zupełnie... i dlatego zrezygnowałam z hiacyntów w ogóle
Aniu,cebulkę z malutkim pączkiem zostawił wnusio przed wyjazdem,sam wybierał i dla mnie to najpiękniejszy zapach na świecie - to wspomnienie razem spędzonego czasu.
Pozdrawiam cieplutko Ciepło tylko w domku teraz jest.
Na zewnątrz obecnie mam minus 16,5 , dwa metry powyżej gruntu Wiem, wiem, jest jeszcze zimniej na wschód ode mnie i na południu. Właśnie oglądam tvnmeteo. Zupełnie bez śniegu u nas, martwię się o rośliny w ogrodzie Trudno, co ma być, to będzie
Hiacynty szybko się rozwinęły.
Pachną niesamowicie mocno, więc wyemigrowały w jedno miejsce, gdzie zapach nie przeszkadza.