Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój przyszły ogród 18:45, 27 sty 2012

Do góry
3. pergola jeszcze nie wiem z czym podsadzona różami
4. 3 kule bukszpanu
5. ekran z cisa hicksii
6 kula bukszpanu
7 stożek cisa i może miskant zebrano( o ile nie przekręciłam nazwy)?
8 3 szt. świerk serbski picea omorika
9. buk purple fountain
10. 3 szt. RH cuningham
I nie wiem co dalej - powtórzyć ekran z cisa, może smargdy?
Strona zachodnia (uboga):
1. szmaragdy
2. wierzba hakuro szczepiona
3. wierzba hakuro krzew (mam je i muszę gdzieś upchnąć)
4, Warzywniak z otoczką z bukszpanu, obok ekran z cisa zasłaniający kompostownik (zły numer wpisałam)
5. formy szczepione?
Pozostały mi ze 4 drzewka owocowe do upchnięcia.
Przy tarasie pod oknem chcę piwonie tylko znowu nie wiem z czym. A obok taras kończy się mini skarpką i kwietnikiem murowanym z kulą bukszpanową. To ten fragment zakreskowany na niebiesko.
UFF to tyle

Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 18:44, 27 sty 2012

Do góry
Przemek to ten Pusch jest na patyku? Fajnie wygląda
Jolu, moje zdanie na temat Whipcorda znasz Chyba sobie podhoduję jakąś rozcapierzoną plicatę i zrobię kilka takich peruczek na jednym krzaku. To będzie dopiero fantastycznie wyglądać

Abies koreana Aurea - sama Aurea występuje też pod nazwą Luminetta i można ją spotkać w miarę często w naszych szkółkach. Ten konkretny egzemplarz został zaszczepiony ze zrazów zza oceanu i wg właściciela ma być znacznie bardziej żółty niż zwykła Aurea. Ano pożyjemy - zobaczymy.

Picea sitchensis Thomas

Abies veitchii Heddergott
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:39, 27 sty 2012

Do góry
Gratulacje to już sto stron.

.
Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 18:32, 27 sty 2012

Do góry
Do dopiero będzie ciekawy wątek mnie co prawda do rarytasów jeszcze daleko, ale iglaki bardzo bliskie

Abies nordmanniana "Golden Spreader" wczesną wiosna i późna jesienią

Picea abies "Pusch" wiosenne zabarwienie szyszek występujących obficie zachwyca, a szyszki te choć malutkie zdobią roślinę przez większą częśc roku

Picea pungens "Jan Byczkowski"
Mój przyszły ogród 18:27, 27 sty 2012

Do góry
Spójrzcie proszę na mój przyszły ogród. Wszystkie uwagi, pomysły, opinie bardzo mile widziane. Rabata pod oknem:
1.Cis formowany na stożek 2.RH kwitnący na biało (nie wiem jakiemu nie będzie zbyt ciemno)
3.kula bukszpanu 4.funkie patriot 5.5szt.thuje danica
Rabata wysypana białym kamyczkiem. Aby zachować promień koła muszę wyjść za róg domu. Funkie muszą byćw pasie, na który zsuwa się śnieg z dachu.
Tarasik przy drzwiach:ławka i pergola z winobluszczem trójklapowym

Rabata pomiędzy chodnikiem a podjazdem wysypana kamykiem:
1. ciurkadełko lub inna forma ozdobna 2. klon carnival (czy nie bedzie miał zbyt ciemno?)
3. 3 kule bukszpanu
Przedogródek od zachodu: tu zostaje łatka (0,6 na 3m) przy boksie śmietnikowym (ucięty na zdjęciu) Nie mam na nią pomysłu
Przedogródek:
1. dereń Ivory Halo 2. 3 szt. rozplenica 3. 3 szt. cis stożek 4. 3szt. hortensja phantom 5. 3 szt. kule bukszpanu 6. miskant gracilimus (lub morning light) ile sztuk? 7. 2 szt. hortensja limelight 8. 5szt. szmaragdów 9. zawijasek bukszpanowy wysypany kamyczkiem 10.śliwa wiśniowa 11.hortensja bombshell
Nie wiem co dać w róg za szmaragdy i czym wypełnić bok ok. 3m. Czy dać ekran z cisa czy coś innego?
Strona wschodnia:
1. 3 wiśnie umbraculifera,
2. RH cuningham. ile sztuk? c.d.n.

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 18:14, 27 sty 2012

Do góry
malgocha1960 napisał(a)

Witaj Gosiu,
jak dla mnie tutaj pasowała by o wiele bardziej prosta linia przed tymi tujami..ułatwiłoby to w dużej mierze koszenie trawnika a przed krzewami można by było posadzić niskie bylinki które kwitną, bo z tego co widać wręcz kochasz kwiaty posiadasz, a raczej posiadałaś piękne jednoroczne!!! szczególnie petunie
Ta prosta linia mogłaby być równoległa do tej od rabaty przy tarasie, teraz jest tam taki mały nieporządek...

Intryguje mnie jeszcze to zdjęcie:

Dlaczego te piękne funkie są posadzone poza kamyszkami?! Jest tam przygotowane miejsce pod coś??
Lepiej by wyglądały porozsadzane równomiernie na kamyszkach..szybko rosną i nie obejrzałabyś się, a utworzyłyby takie piękne kolorowe plamy..teraz trochę giną w tej trawie
Tam na końcu tego "hostowego żywopłotu" rośnie na podporze winobluszcz zaroślowy??(Poznaję po czerwonych młodych pędach)jest brzydki! Lepiej zainwestować w inne pnącze np. powojnik lub
ewentualnie wymienić go na pięciolistkowy..uwierz mi jest ogromna różnica.

Przepraszam, że tak ostro, ale odrobina krytyki każdemu się przyda
Nie pomyśl sobie, że mi się nie podoba, bo masz na prawdę piękne i zadbane roślinki, ale chyba po to jest to forum, żeby coraz to bardziej udoskonalać i zmieniać swój ogród w coś pięknego !
Ogrodnik mimo woli 17:45, 27 sty 2012

Do góry
A to wspomnienie lata zasuszone, ale jednak wspomnienie:

To tak, by na ogrodowisku było też o kwiatkach
Ogrodnik mimo woli 17:38, 27 sty 2012

Do góry
Odpisali mi z firmy handlujacej środkiem, że z Topsinem się nie gryzie i nie oddziałują na siebie, można stosować. I podali strone na której mogę sprawdzać z jakimi środkami ochrony roślin można posługiwać sie w ogrodzie..tzn z jakimi związkami Więc wiosną kolejny zakup....pójdę z torbami, ale będę walczyć o ogród jak lwica...
A teraz coś co przypomina grubodzioba i jakby co to się nie śmiej, że to co innego
Jest dużo większy niż sikorka...

I zrobiłam powiększenie:

Za to dzis kwiczoł zaprosił całą swoją familię na moją jarzębinę, której tak pilnował i w ciągu godziny zjedli wszystko....
Tak wygląda kwiczołkowa jarzębinka, a raczej jej fragmencik... , bo jak dam całą jarzębinkę to będzie niewidoczne.

A tak wyglądał fragment kwiczołkowego berberysu... też zbliżenie

Jedni dają kwiatki, a ja ptaszki
Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 17:24, 27 sty 2012

Do góry
Nacieszyłabym Krejcim, kiedy nie mogę
Jaki cudny jest, mój ...

Myślałam cóż by tu na pierwszy ogień .... i chyba wymyśliłam
Thuja plicata Whipcord /żywotni olbrzymi, jedno z moich ulubionych drzewek. Jest jeszcze młodziutka, ale polecam wyszukanie w sieci fotek starszych okazów.

Chamaecyparis nootkanensis 'Gloria Polonica' /cyprysik nutajski/

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:18, 27 sty 2012

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

żurawki bardzo mi się podobają mam tylko jedną do tej pory, więc super pomysł a z bukszpanu może poprowadzę kule jak u Danusi? znalazłam jeszcze 1 fotkę, tu lepiej widać plac do kompozycji

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:17, 27 sty 2012

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

a ja do Danusi po podpowiedzi rosną 2 młode miłorzęby a wkoło pusto, koło średnicy 20m co tam wymyślić? ziemia żyzna, wilgotna, słońce do 13. Po prawej stronie, niewidocznej na zdjęciu jest rabata z różami, paprociami i budleje. Po lewej gruzowiskowe kwiatony z jałowcami, irgami i berberysami.
Czekam na jakieś podpowiedzi i z góry dziękuję

oto to miejsce

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 17:14, 27 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Te kolor mają przepiękny

Jak je oświetla zachodzące słońce to dopiero są piękne, mają całkiem inny kolor.

No nie wiem , nie wgrywa się chociaż bardzo długo czekałam, a potem wgrywają się obydwa równocześnie.
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 17:14, 27 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Te kolor mają przepiękny

Jak je oświetla zachodzące słońce to dopiero są piękne, mają całkiem inny kolor.
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 16:48, 27 sty 2012

Do góry

Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 16:33, 27 sty 2012

Do góry
Tosiek napisał(a)
Witaj Wandziu i tu Cie znalazłam.Mówisz ładnie dzisiaj u Ciebie u mnie zimno a ja nie lubię takiego mrozu.

Ło matko, jakoś cię nie kojarzę. Podpowiedz mi coś...

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:26, 27 sty 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

a to moje powojniki na ten mroźny dzisiejszy dzień

nn

To obie mamy powojnik Mrs N. Thompson'
To właśnie tu 16:14, 27 sty 2012

Do góry
Na przekór temu co za oknem. Trochę kolorów.

Pray for Pleace

El Desperado

Bill Norris

Fairy Tale Pink

Strawberry Candy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:13, 27 sty 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:09, 27 sty 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:08, 27 sty 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies