Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Cały rok w ogrodzie 14:07, 21 sty 2012

Do góry
Laurę też zamówiłam ,w internecie, biały mam tylko jeden ,przypuszczam,ze jest to Geranium praetense Alba,czyli łąkowy ,stanowi dla mnie niespodziankę ,bo takiego ani nie kupiłam ani nie dostałam od nikogo

Kontynuując temat bodziszków ....

Bodziszek kantabryjski (Geranium cantabrigiense) ‘Biokovo’

Geranium versicolor

bodziszek żałobny - Geranium phaeum

Ogród w budowie - nieustającej 13:37, 21 sty 2012

Do góry
Ci co tu byli wcześniej, wszystko wiedzą i kojarzą - będzie więcej nalewki.
Ci co jadą do Anglii w lipcu mogą cieszyć się jeszcze bardziej.
Co za łany, co za obfitość wszelkiego owocu, ach i och! Proszę o oklaski.

Jedziemy dalej:
Werbena, przycięłam, to co zostalo przeznaczyłam na sadzonki, ale zdechły natychmiast.

Gardenia nie kwitnie, zbiera siły na wiosnę, muszę ją zacząć zasilać, bo liście na końcach przyrostów robią się blade:

Dipladenia wygląda teraz tak, nie kwitnie, wypuszcza z braku dostatecznej ilości światła długie bezlistne pędy, ale obcinać będziemy w marcu.

Świątecznie już tylko na kominku, jednak jodła to jest to, palimy dopiero od zeszłego tygodnia i wszystko się trzyma i nawet trochę pachnie.
Przedogródek Agniechy973 13:33, 21 sty 2012

Do góry
...a ja bym posadziła tu trawy i drzewo
Ogród w budowie - nieustającej 13:25, 21 sty 2012

Do góry
Widzieliście błękitny śnieg? Tak wyszło.
W oknie firmowym

Z drugiej strony:

Zdecydowanie wolę inne widoki, bo mam miejsce gdzie jest trochę lata:
Bugenwilla cała łysa, ale zakwitła:

Po prawdzie poza nią, kwitnącego niewiele:
Storczyk, ale on to cały czas kwitnie, nuda

Rozmaryn właśnie zaczyna kwitnienie:

A tutaj zostało trochę lobelii, się wysiała, kiełkuje, znaczy - znowu będzie. Acha, tę donicę zabrałam z z tarasu dopiero tydzień temu.

Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 13:04, 21 sty 2012

Do góry
Dorysowane trawki są przy klonie Flamingo którego blado widać ........

Paeonia - Piwonia 13:04, 21 sty 2012

Do góry
Ludzie, nie poakujcie tych śliczności, bo M straci cały trawnik, a ja pójdę boso i w skarpetkach...
Zbysiu, Ela.....te drzewiaste są oszalamiajace... powalają na kolana.....
Moje piwonie są z drugiego końca Polski od mojej mamy z działki... zakwitły w pierwszym roku od posadzenia, ale dostałam duże karpy..... a reszta to zbieranina skąd popadnie... Wszystkie są piękne I te przesadzane wielkrotnie nie obraziły się na mnie i kwitną

I jedyny rodzynek z drzewiastych:

Jeszcze kilka mam ,ale malutkie i czekam kiedy zakwitą..najbardziej czekam na żółtą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:40, 21 sty 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 12:39, 21 sty 2012

Do góry
Elu, nie krępuj się, zmieniaj temat

A ja chciałabym powiedzieć, że sprowadziłam skrzyneczki na narzędzia te szare, co się podobały. Mogą być na kwiatki też albo na owocki, albo oczywiście na narzędzia. Ja je wykorzystuję w różny sposób.

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/drewniana-skrzyneczka-na-narzedzia

Przedogródek Agniechy973 12:34, 21 sty 2012

Do góry
Powiększyłam plan i wycięłam tylko przedogródek. Trochę zmieniły się proporcje, ale nie na tyle, żeby zaszkodziło w orientacji. Koła trochę przeszły w jajo.
Zaznaczyłam miejsce, gdzie myślę zostawić kamyczki. Oczywiście trzeba na tym tle rozmieścić jakieś rośliny, ale skąpo. Na pewno rojniki, rozchodniki, może jakieś kostrzewy niskie niebieskie, może miejscami wyższe trawy?
Na razie mam pomysł tylko odnośnie nasadzeń nr 1 i 2.
1. Myślę, że bluszcz dobrze będzie się tu sprawował. Z bluszczu na wiosnę muszą wystawać białe lub kremowe cebulowe (chyba tulipany będą dobrze wyglądać, a może wcześniejszą wiosną jeszcze krokusy wyjdą, czy są za niskie?), a w lecie chciałabym tu mieć na wierzchu powojnik na leżąco, najlepiej z białymi kwiatami, ale nie cały łan tylko w kilku miejscach placki kwiatów.
2. Trzmielina Emerald Gaiety (biało-zielona) trzymana w ryzach raczej na płasko.
Ten cały kąt zacieniony marzy mi się zielono-biały. Biały będzie tu ładnie rozświetlał. Do tego przy ławce może uda się H. Limelight + funkia Patriot + miskant Morning Light. Czyli też biały + zielony.

3, 4, 5 - do przemyślenia. Podobają mi się łany wrzosów i wrzośców. Może spróbować na rabacie 3 kilka odmian, ale nie mocno kontrastowych, tylko żeby kolory się rozmywały, przechodziły delikatnie jeden w drugi? Nie wiem czy do żwiru będą pasować, bo po jednej str. będą graniczyły ze żwirem.

Te przejścia w rabatach po prawej str. trzeba zrobić. To wyżej do słupa elektrycznego, a to niżej to wylot z trasy objazdowej motorowo-rowerowej. Ale tu już trzeba jakieś naturalne przejścia zastosować, nie kładki czy mostki. Może płaskie kamienie zakopane, a może tylko kora, tylko że korę chyba zaraz mi rozniosą.

O....! 12:33, 21 sty 2012

Do góry
no, to jeszcze zima w 'moich górach' ...dosypało więcej...

Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 12:32, 21 sty 2012

Do góry
W tle są posadzone :
- thuje Smaragd,
- świerk serbski - oczywiście ilości muszą być dostosowane do długości rabaty.....

następnie, przesadzone pęcherznice
-2xDiabolo
-1xLuteus

z murku nie pamiętam Aniu to tam zwisa ale dla zagęszczenia można posadzić np. irgę :
-Major
-Coral Beauty (dostępna w naszej szkółce)
-Mooncreeper

drzewo np: klon Flamingo przy którym można posadzić popielate trawki ....

to popielate przy klonie to żwirek ..... narysuję to w rzucie będą widoczne linie

po lewej stronie brązowe pole - nie zagospodarowane jeszcze ..... można poprzesadzać rośliny które masz na rabacie np. kosodrzewinę itp uzupełniając berberysem ........

całkiem po prawej przy studzience zostawimy jałowce płożące uzupełniając o te porozrzucane po rabacie.......

Postaram się dzisiaj rozrysować to w rzucie płaskim będzie bardziej czytelne ......
Jeżówka - Echinacea 12:29, 21 sty 2012

Do góry
Też dałam się opętać jeżówkomanii ( i nie tylko)...dosadziłam jesienią kilka nowych odmian...i nie okryłam.... Na razie pada sniegi i otula wszystko, ale jak przyjdą mrozy (o ile przyjdą) to pobiegnę nakryć... Ja swoich co mam nie ścinam (tylko te co pies niechcący połamie), ładnie wygladają zaschnięte kwatostany. Wiosną przesadziłam większość jezówek, bo rosły w za dużym zagęszczniu. Przyjęły się i stare egzemplarze (3 letnie) i wszystkie siewki
Jeżówka Doubledecker...mam ją dopiero pierwszy rok:

Jeżówki purpurowe Alba.....mam już 3 sezony, na zdjęciu na nowym miejscu po przesadzeniu (różowe też przesadzane):

A te jak rosły tak sobie rosną Magnus i Double Delight:

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 12:26, 21 sty 2012

Do góry

Najlepsze życzenia dla wszystkich Babć i Dziadków

i dla mojej siostry Agnieszki i wszystkich Agnieszek z Ogrodowiska

Ogród w budowie - nieustającej 12:06, 21 sty 2012

Do góry
Zamieszczam dla Agniechy zdjęcia powojnika Arabella, który można prowadzić na leżąco:
Tu w czerwcu 2011, wsadzony był w maju:

W końcu lipca już był trochę większy, ma dużo kwiatów i kwitnie do jesieni.

A zarosnąć ma puste miejsca i rośliny na tej rabacie:

To ta po prawej stronie, zdjęcie z czerwca, więc powojnik jeszce się nie rozrósł.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 11:47, 21 sty 2012

Do góry
Moja magnolia jest bardzo ładnym gęstym krzewem o zdrowych liściach, szczerze powiedziawszy cały sezon jest ładna. Jej jasnozielony kolor liści jest wyrazisty. Kwitnie od dwóch lat, jednak nie tak obficie jak pokazujecie. Dlaczego? Wygląda na zdrowy, dobrze odżywiony i doświetlony krzew.
Tak wyglądała w maju:

Ładne widoki z okna 11:40, 21 sty 2012

Do góry
Widoczki piękne...nawet ten na wieżowiec u Hani. Przepiekny winobluszcz

Moje widoki są takie (zdjęcia niewyraźne bo robione przez szybę ze środka mieszkania). Zdjęcia z października... Może kiedy wstawie o innych porach roku. I pomyśleć, że 4 lata temu nie było tu nawet jednego drzewka czy krzaczka.

Duży pokój:

Okno tarasowe (tu mam jescze pole do popisu... na razie jest tam założony sadek i reszta czeka na swoją kolej):

Sypialnia:

Kuchnia:

Najpiekniej będzie z pokoju gościnnego na górze....ale to na razie plany na przyszłość. Trwa walka z sumieniem...kupić schody czy wykończyć jako-tako ogród. Ciągle schody przegrywają ...
W całym domu nie mam firanek.....ale o tym już kiedy napisze na swoim wątku...
Japoński ogródek Anety 11:19, 21 sty 2012

Do góry
Poranny błękit
Metamorfozy ogrodowe 11:16, 21 sty 2012

Do góry
Kaisia napisał(a)

A to najnowsze zdjęcia

Kasiu napisz proszę jakie gatunki traw masz u siebie w ogródku i czy wszystkie trzeba zabezpieczać na zimę? Danusia zaproponowała mi abym zrobiła wrzosowo trawiastą rabatę pod brzozami - nie wiem jakie gatunki trawy wybrać na początek( tam jest dość cienisto.
Pogaduchy skowronków 10:25, 21 sty 2012

Do góry
Wszystkim Babciom dużo zdrowia i pociechy z wnucząt

Ogródek Hanusi po zimie 10:09, 21 sty 2012

Do góry
Ewuniu ,zapraszam,tylko u mnie jeszcze nie ogrodowo,Od jutra parapety chyba będę pokazywać......bo już mi za wiosenką tęskno!
A dzisiaj wszystkim Babciom i Dziadkom ......babciowe życzenia,zostawcie kapcie,weźcie przyjaciół w rękę/kijki/ i wyruszcie gdziekolwiek przed siebie!Ale komórki nie zapomnijcie zabrać do kieszonki,żeby rodzina nie martwiła się,że was długo nie ma z powrotem!
Żyjcie!Pełną piersią,bo jak nie teraz,to kiedy?
100 LAT!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies