Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród botaniczny w Krakowie. 19:26, 18 sty 2012

Do góry

Ogród botaniczny w Krakowie. 19:23, 18 sty 2012

Do góry
To ja dołożę kilka zdjęć swoich z ogrodu w Krakowie

Ogród zapachów u Jasi 19:08, 18 sty 2012

Do góry
Witaj Beato furtka do ogrodu jet zawsze otwarta . Zapraszam

Nasz mały raj na ziemi :) 19:07, 18 sty 2012

Do góry
Zobaczcie co udało się mi rozplanować Co o tym myślicie? Straszny chaos czy coś z tego będzie?
Tam gdzie jest głaz myśleliśmy o ciurkadełku... Ciekawa jestem Waszych opinii...

Po prostu ogród... 19:06, 18 sty 2012

Do góry
W piwnicy zakwitnął mi bieluń, który miał tam odpoczywać i zimować.
Długo było ciepło więc zwariował.
Zerwałam kwiaty i teraz pachni mi w całej kuchni.
Jest jeszcze sporo nierozbitych pączków i zastanawiam się, czy je poobrywać.

Mimo, iż listki bielunia są całe białe (brak świała), kwiaty mają intensywny kolor i ciemniejszy niż normalnie.
Są pomarańczowe zamiast żółtych.

Poniżej dla porównania koloru ten sam bieluń latem.

Rododendronowy ogród. 19:05, 18 sty 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Dziś pokażę tylko jedno zdjęcie zrobione w Australii. W małym parku znajdującym sie przy Politechnice w Newcastle wiosną swoje gniazda mają papugi. W obronie tych gniazd atakują przechodzących. Na zdjęciu znak ostrzegający przed ich atakiem.

No

nieźle ))

Ogród w parkowym stylu 19:05, 18 sty 2012

Do góry
Agnieszka - a gdzie mi tam do ogrodu botanicznego .U mnie to jest taka zbieranina różnych roślin :

Czasami się zastanawiam, czy już powinna iść na jakiś roślinny odwyk, czy jeszcze trochę poczekać

Elfik szałwia muszkatołowa ma ładne i liście i kwiaty. Rośnie duża w sprzyjających warunkach
może mieć do dwóch metrów wysokości .
Mam jeszcze o białych kwiatach, ale nie mogę zdjęć odszukać .

Ewa - no widzisz przecież ,że u mnie to jest zbieranina . Jak widzę jakąś roślinę, której nie mam
to zaraz kombinuję jak ją zdobyć Normalne to chyba nie jest, ale pocieszam się tym ,że ideałów nie ma na tym świecie i dla maniaków miejsce się znajdzie

Złocienie

Rododendronowy ogród. 19:03, 18 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Dziś pokażę tylko jedno zdjęcie zrobione w Australii. W małym parku znajdującym sie przy Politechnice w Newcastle wiosną swoje gniazda mają papugi. W obronie tych gniazd atakują przechodzących. Na zdjęciu znak ostrzegający przed ich atakiem.

No nieźle ))
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:47, 18 sty 2012

Do góry
Jeszcze Bombshell jest z tych niższych

Ogród zapachów u Jasi 18:47, 18 sty 2012

Do góry
Poziomka napisał(a)

[

Witaj Jasiu! Zwiedziłam Twój tajemniczy ogród .Wspaniałe połączenia bylin ,krzewów pięknie współgrają z budynkami z czerwonej cegły i drewna .Aż chce się przebywać w Twoim ogrodzie i nigdy nie opuszczać tej oazy zieleni .
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:44, 18 sty 2012

Do góry
Ewa czemu piszesz że masz ze zwykłej Tardivy, przecież ona jest piękna .Ja dopiero za trzecim razem kupiłam Tardivę, a dwie pierwsze okazały się zupełnie innymi odmianami . Tardiva ma charakterystyczne, szorstkie liście ze srebrnym połyskiem .

Na szpalery mogę polecić: Limelight

Brussels Lace

Silver Dollar

Phantom

Magical Starlight

Na słoneczne stanowisko Renhy Vanille Fraise

Na niższe szpalery, lub jako pierwszy rząd w podwójnych szpalerach najodpowiedniejsze będą:

Pee Wee

Czyściec wełnisty (Stachys byzantina, S.Lantana, S. olympica) 18:35, 18 sty 2012

Do góry
Mimo, że go zlikwidowałam, to nadal uważam, że to piękna roślina no i te liście....

Rogownica kutnerowata - Cerastium tomentosum 18:33, 18 sty 2012

Do góry
O....! 18:01, 18 sty 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Patrzę na pąki rh i zastanawiam się czy to tylko powiększenie sprawia że wyglądają jakby już ruszyła wegetacja?

Bożenko daję większy obraz tego i sąsiedniego rh ... tak wyglądają - liście zwieszone-susza fizjologiczna...
no, po mrozach będę podlewać... i zaraz wiosną muszę je wzmocnić ( florovit ? dolistnie ?) oraz potraktować topsinem... ( no, uszkodzone liscie sukcesywnie usuwałam, moze jeszcze jakieś widać...)
Rogownica kutnerowata - Cerastium tomentosum 17:42, 18 sty 2012

Do góry
Jest to niska i ekspansywna bylina. Tworzy zwarte dywany - jednak po zimie trzeba ją ściąć, bo nie wygląda efektownie. Bardzo łatwo się ukorzenia. Potrafi pokryć szybko przeznaczoną dla niej powierzchnię.
Jej białe kwiaty są drobne, lecz w dużej kępie są dobrze widoczne. Jej szare liście są niewątpliwą ozdobą latem i jesienią

Dobrze wygląda w połączeniu z innymi bylinami, jednak nie można dopuścić, aby je zadusiła

Wizytówka - Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:39, 18 sty 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Ziemia Sanocka zawsze wspomina
Miłą dziewczynę z Zarszyna .
Kręciła się tutaj młodość całą
Aż razu pewnego - coś się stało.

Zjawił się całkiem całkiem przystojniacha
Co na chrzcie dali imię Św. Stacha .
Na Górny Śląsk aż zawędrowali
Gdzie piękny domek i ogród zbudowali.

Mój ogródek powstawał bardzo spontanicznie, z założenia miał być ogrodem wiejskim.
Wszystko zmieniło się od pierwszej hortensji i ciągle się zmienia, a mam nadzieję na większe zmiany w tym roku. W miarę poznawania Ogrodowiska i zdobywania wiedzy, apetyt rośnie i rośnie.

Wiosna

Bonsai i niwaki 17:38, 18 sty 2012

Do góry
boguslaw_r_kucharski napisał(a)
a może taka duża sztuka

Sosenka zapowiada się bardzo fajnie ładny symetryczny rozstaw gałęzi
Paeonia - Piwonia 17:29, 18 sty 2012

Do góry
Moja piwonia drzewiasta , która co roku zachwyca swoim kwitnieniem :

Kamelia - Camellia 17:18, 18 sty 2012

Do góry
Moja Kamelia kwitnie co roku . Uprawiam ją w donicy. Całe lato stoi na dworze na tarasie w cienistym miejscu. We wrześniu wnoszę do domciu i stawiam w chłodnym miejscu , mało ogrzewanym.

Tak kwitła w lutym 2011:

Obecnie ma też już duże pączki kwiatowe.
Ogród w parkowym stylu 17:02, 18 sty 2012

Do góry
babopielka napisał(a)
Ta jest ciekawa lilia drobna (gatunek botaniczny) tu wraz z szałwią muszkatołową

Super, że pokazałaś to zdjęcie. Właśnie dostałam jesienią sadzonki tej szałwii, zachwyciły mnie liście, a nie widziałam, jak kwitnie...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies