Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bajkowy ogród Weroniki 20:06, 16 sty 2012

Do góry

Przebiśniegi (śnieżyczki)

Przetaczniki niebieskie na pierwszym planie.

Na literkę "R" w moim ogrodzie:
* rododendrony
* rozchodniki wyniosłe (były fotki z astrami-marcinkami w towarzystwie rozchodników )
* rojniki (były już widoczne przy kloniku japońskim, nad oczkiem)
* róże

Rododendrony.

RÓŻE:
Oto moja ulubiona aksamitna, pachnąca, wieloletnia, kwitnąca od wiosny do późnej jesieni...

Róża...Mr Lincoln (Aniu DS, dziękuję za identyfikację)
Mój ogród - co dalej? 20:02, 16 sty 2012

Do góry
I u mnie biało.....

Róże do cienia 20:02, 16 sty 2012

Do góry

Oj dzięki Danusiu! W takim razie już wiem, że na pewno spróbuje. Myśle o jakiejś żółtej albo kremowej (morelowa?) pnącej na tej brązowej ścianie z tyłu domu. Chcę wykorzystać każdy skrawek ziemi mojego małego ogródka, a że kocham róże.... Zaraz popatrzę na te wszystkie, o których piszesz
Myślisz że poradzi tam sobie? Miałaby trochę słońca z samego rana, później słońce znika i pojawia się znów wieczorem.

O....! 19:58, 16 sty 2012

Do góry
witaj Aniu, miło Cię tu widzieć
Gabi, no tak, mój czarny labrador nieźle się prezentuje na tle wszechogarniającej ostatnio bieli...

no i cd zimy... jednak przyszła...
Przedogródek Agniechy973 19:57, 16 sty 2012

Do góry
Teraz już ujęcie w progu. Na wprost miała być dróżka do domu, ale chyba rzeczywiście nie ma sensu jej robić, tylko jakiś sprytny placyk przed furtką trzeba zrobić. Pod mostkiem narysowałam czarne plamy, ale efekt marny. Myślałam żeby poukładać tam na płasko kamienie bazaltowe i obsadzić karmnikiem, żeby imitowało jakieś jeziorko.

Ogród irci 19:55, 16 sty 2012

Do góry
ircia napisał(a)

Irciu, czy to perukowiec royal purple? I on tak pięknie u Ciebie rośnie w cieniu? Wydaje mi się, że mnie oszukano przy sprzedaży i mam jakieś inne perukowce. Mają bardziej czerwone i większe liście, dołem są łysawe, poza tym nie rosną u mnie dobrze Chętnie bym je usunęła, ale mam 10 szt. i trochę mi szkoda wyrzucić... Masz jakiś przepis na sukces z perukowcami ?
Ogród w parkowym stylu 19:55, 16 sty 2012

Do góry
Gabi - chyba bym musiała pomyśleć o piętrowej hodowli roślin .
Wiadomo,że na większym terenie można poszaleć, na mniejszym pewnie bym musiała ograniczyć
swoje chciejstwa

Bożena- imienniczko ja mieszkam osiem kilometrów od Rypina w stronę Lipna ,wiec Twoja działka musi być gdzieś blisko mnie Mam nadzieję, że się spotkamy latem .
Co do Ryncarzów, to oczywiście byłam u nich .Ogród mają ładny ,ale rośliny bardzo drogie .Faktem jest że sprzedają duże krzewy i drzewa, więc cena też musi być "duża" Nie wiem czy mają Dni Otwartych Drzwi, ale ich ogród widoczny jest ze szkółki .

badara - Łucja Lady in Red kupiłam w Polsce ,ale Pepermint jest z Holandii, nie wiem czy
u nas uda Ci się ją kupić . Ona jest z serii Forever&Ever będzi łatwiej ja namierzyć

Dzisiaj kilka Bodziszków pokażę - też je lubię

Himalajski Pełny

Renarda

Versicolor - różnobarwny

Biokovo

Wspaniały

Bajkowy ogród Weroniki 19:50, 16 sty 2012

Do góry

Platykodon biały i niebieski.

Pierwiosnki.

Bajkowy ogród Weroniki 19:45, 16 sty 2012

Do góry
pięknie pachnące piwonie
Bajkowy ogród Weroniki 19:44, 16 sty 2012

Do góry
pięknie pachnące piwonie
Bajkowy ogród Weroniki 19:38, 16 sty 2012

Do góry

Pięciornik zmienia kwiatki z żółtych na morelowe.

Pięciornik

Pigwowiec czerwony

Piwonie należą do moich ulubionych, jak róże, hortensje,chryzantemy i lilie, bzy też...
Bajkowy ogród Weroniki 19:33, 16 sty 2012

Do góry
Irciu, czekasz na "R" jak róże. To przyspieszam, pokażę szybko na "P":

*pelargonie (lubi mój mąż, i przechowuje przez zimę coś na sadzonki)
*perukowiec
*pęcherznica
*pięciornik
*pigwowiec
*piwonie (peonie)
*platykodon
*przebiśniegi (śnieżyczki)
*przetacznik
*parzydełko
będzie potem, jak przezimuje

Mam nadzieję, że zamiast pelargonii, zakwitną w tym miejscu szybko i pięknie moje nowe róże
Dune i Violette Perfum.

Perukowiec

Perukowiec w deszczu

Pęcherznica najpierw kwitnie na biało, potem kwiaty ciemnieją.

Pęcherznica "ustąpiła" to miejsce nowym roślinom.
Rodzaje donic 19:30, 16 sty 2012

Do góry

Donice z ornamentem

Przedogródek Agniechy973 19:07, 16 sty 2012

Do góry
Zrobiłam dzisiaj kilka zdjęć i na nich nasmaruję moje wizje. Brzydko to w paincie wychodzi, ale zawsze jakiś obraz otoczenia jest. Wybaczcie brzydotę, zaniedbane wszystko i zbrzydło Dodatkowo w tym roku robili nam nowy asfalt i trochę zniszczyli trawkę.
Krok pierwszy: przed bramą

Wszelkie nasadzenia muszą być z roślin dość pospolitych i niedrogich, bo zdarzają się kradzieże nawet z ogródków.

Bajkowy ogród Weroniki 19:05, 16 sty 2012

Do góry
Irciu, to moja wnusia Krycja. W jej wieku też marzyłam, żeby zostać baletnicą. Miałam piękne baletki, ale edukację ukończyłam na kółku baletowym w Domu Harcerza. Taniec lubiłam zawsze i mogę powiedzieć, że trochę potańczyłam w swoim życiu, a nawet więcej. Opowiedz o swoich tańcach...Pozdrawiam!
*******************************************************************************************************************

Pochwalę się jeszcze swoim ognikiem przed opuszczeniem literki "O", może chwalony zakwitnie obficiej.
Mam czerwone dwa i jeden żółty, ale też trochę przemarzają. (fotka z 2008r.)
Mój mały raj na ziemi :) 18:30, 16 sty 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
dziękuję Ewuniu

przydałoby się słoneczko, poniżej fotki z moich okolic z 2009 roku chyba... To był przepiękny dzień - sypnęło śniegiem, było ok.-10 i słońce. Bajka !

Taką zimę uwielbiam
Dużo śniegu... niebieściutkie niebo.... i mrozik.... BAJECZNIE
Mój mały raj na ziemi :) 18:23, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Cukiereczek to kalina szczepiona na pniu.
Jest u mnie pierwszą zimę i stoi akurat w przeciągu....
zaczęła już wypuszczać pączki, więc dzisiaj ją opatuliłam

Anula, a masz jakieś zdjęcia dzisiejszego cukiereczka bez opakowania? Podobają mi się kaliny, ale jako krzewy nie bardzo pasują do tych moich nowoczesności. Ale taka na pniu - to by było coś! Nie widziałam w żadnej lokalnej szkółce, ale od czego jest internet

bardzo proszę !
krzew mam za domem, a ta na kiju jest ozdobna z liści. Ma takie grube, mięsiste listki, żółto-zielone. Ale nie znam (...) nazwy...

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:47, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)]
A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

Według mnie bardzo fajny zamysł i projekt! Prosto i na temat
Zakątek pasujący do pozostaych części ogrodu. Mnie sie baaaardzo podoba.
Eksperyment ogrodowy Beaty 17:34, 16 sty 2012

Do góry
Nasza świąteczna choinka już dawno posadzona

Płatki śniegu

Eksperyment ogrodowy Beaty 17:30, 16 sty 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies