Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Chorująca kordylina 22:55, 14 sty 2012

Do góry
Ten pieniek powstaje z obcinanych liści, jak są mocne to nie chcą się odrywać, dopiero jak podeschną to obrywa się te kawałki. Widzisz te ciemne ?

Ta sama za parę lat

Chorująca kordylina 22:51, 14 sty 2012

Do góry
Na poprawę humoru

tej już nie mam w zeszłym roku załatwiłam sobie mrozem, bo był garaż wykańczany

Mój przyszły ogród 22:51, 14 sty 2012

Do góry
Ogród u stóp klasztoru 22:44, 14 sty 2012

Do góry
tak sobie wspominkowo poczytałam mój watek od początku. ależ tu było wesoło . te rozmowy to jak ze starą dobra kumpelą .... nostalgia ogrodowiskowa mnie naszła
u nas taka zima że nie da się z domu wyjechać . południe zblokowane przez snieżyce

.....a u mnie wiosna ....dzisiaj na niebiesko

Wizytówka - Czerwony mostek 22:35, 14 sty 2012

Do góry
Ogród z Czerwonym mostkiem

Witam Wszystkich odwiedzających Czerwony mostek

_________________________________________________________________________________

To jego historia w bardzo dużym skrócie.
Pierwsze rośliny posadziliśmy w tym ogrodzie pod koniec 2008 roku, ale to było tylko kilka sztuk, jego prawdziwy początek to wiosna 2009 rok
To wstępny pomysł naszego ogrodu, trochę wyszło inaczej ostatecznie, ale ogród tworzyliśmy sami i w trakcie przychodziło do głowy wiele pomysłów

To początki

W ogrodzie jest dużo kamienia, żwirowe nawierzchnie, powstał również suchy strumień który zaczyna się pod mostkiem.
Jest żwirowy placyk na którym odpoczywamy podziwiając ogrodowe widoki.
W ogrodzie jest wiele roślin iglastych, powstają młode formowane sosny, są klony palmowe, wiele gatunków traw, bambusy, hosty, hortensje, w przyszłości ogród wzbogaci się o azalie i rododendrony, teraz jest ich niewiele, natomiast z kwitnących roślin prym wiodą rośliny cebulowe, czyli tulipany i krokusy, szafirki, również irysy syberyjskie rosną u nas w większej ilości.
Zawsze inspirowała mnie roślinność ogrodu japońskiego i ku takiej roślinności się skierowaliśmy, dlatego nie znajdziecie u nas róż, chociaż nie powiem ze ich nie lubię bo je uwielbiam ale nie pasują mi do stylu który stworzyliśmy.

Mexico City 22:33, 14 sty 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

ten środkowy hodowałam w domu, ale nie był taki czerwony
Po prostu ogród... 22:25, 14 sty 2012

Do góry
Do mnie też śnieżna zima zawitała.

Śnieg przysypał kwitnące już pierwiosnki

Z kostrzewy wyszły takie jeżyki

Ogród z Czerwonym mostkiem 21:51, 14 sty 2012

Do góry
Agnieszko Irysów syberyjskich mam sporo i zauważyłam, że w bardziej słonecznym miejscu kwitną krócej, tak samo ich kwitnienie skracają wysokie temperatury w tym czasie. Przy kwitnieniu potrzebują sporo wody wtedy dłużej utrzymują kwiaty. Im większa kępa takich irysów tym dłużej cieszymy się ich kwitnieniem, ponieważ pojedyncze ich kwiaty są krótkotrwałe.

Irysy syberyjskie

Ogród w cieniu brzozy 21:38, 14 sty 2012

Do góry
Na początku popełniałam różne błędy, które trudno teraz naprawić. Podstawowym było brak całościowego spojrzenia na ogród, na jego podział przestrzenny - po prostu brak ogólnego planu. Przedstawiam jeden z takich błędów. Niestety nie mam zdjęcia z lata.

Strasznie chciałam mieć w ogrodzie taki murek z płaskich kamieni. Wzięłam co oferował rynek. Teraz nie pasuje do pozostałego kamienia zastosowanego w późniejszym czasie w ogrodzie. Ze względu na koszt, a także obawiając się o jego trwałość - piaskowiec - nie mogłam go użyć w większych ilościach. Sporo go jeszcze potrzebowałam.
Ogrodnik mimo woli 21:36, 14 sty 2012

Do góry

asc napisał(a)
Witam wszystkich i dziękuję za ciepłe przyjęcie.
Przed chwilą przeczytałam cały wątek "Abrakadabra", bo fajnie się skojarzyło moje stwierdzenie "czary-mary" z "abrakadabra". Kobieto działka jest przepiękna i się nie załamuj. To tak troszkę i u nas było...z tym, że u nas była pustynia. Ani jednego drzewka i krzaczka. Widok z działki piękny...tylko nie rosło nic oprócz perzu i innego zielska.

A dziękuję bardzo. Nie załamuję się, jak na razie, czasem mnie tylko zwątpienie nachodzi, ale chyba wszyscy początkujący to przerabiali

asc napisał(a)

No nie...jesień też pokażę..... ostatnią jesień.....a teraz byle do wiosny. Trudno, najwyżej w cylku pory roku....się powtórzę.....

Z tego co pamiętam, to chyba miało być maksymalnie 4 zdjęcia .... przepraszam. Muszę się chyba trochę zdyscyplinować.

A cóż to za śliczne drzewka są?
Ogród z Czerwonym mostkiem 21:32, 14 sty 2012

Do góry

Ogród z Czerwonym mostkiem 21:30, 14 sty 2012

Do góry
Kilka następnych wiosennych kwiatów dla Was

Ogród z Czerwonym mostkiem 21:24, 14 sty 2012

Do góry
Gratulacje z okazji seteczki

Ogród z Czerwonym mostkiem 21:18, 14 sty 2012

Do góry
Kasiu, gratuluję pierszej setki i życzę wielu następnych

Ogród z Czerwonym mostkiem 21:18, 14 sty 2012

Do góry
Oby mój ogród był kiedys tak piękny jak Twój

W ogródku Ani 21:04, 14 sty 2012

Do góry

Mój przyszły ogród 21:00, 14 sty 2012

Do góry
Taką miałam wizję.... na zawijasek
W ogródku Ani 21:00, 14 sty 2012

Do góry

W ogródku Ani 20:54, 14 sty 2012

Do góry
Bożenko zapraszam ponownie

Mam kilkanaście róż różnych w kolorze od różu do czerwieni i rosną w kilku miejscach.
Postanowiłam posadzić ich w jednym rzędzie przeplatając zwiewną trawą.
Mariusz zaproponował, żeby je zatopić w eragrostisie airoides .

Trawka już jest w domu, zima się skończy i do dzieła.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:53, 14 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Sebek bukszpan i cis tak ale dając wysokie hortensje i żywopłot przy chodniku o szerokości 1m jeszcze zwęzisz go optycznie,

No to co mam zrobić?

Chodnik jednak będzie miał zmienianą kostkę - jeśli będzie po lekkiej fali to też będzie źle?

Zmiana kostki nic nie da bo tunel Ci się zrobi, narysuj sobie przekrój tej rabaty w skali z naniesieniem schodów domu i wysokości roślin a zobacz może coś poszerzającego z wykorzystaniem roślin które chcesz

Czerwone kółka mogą być jakieś czerwone żurawki choć kosztowne i nie wiem czy nie za pstrokate więc możesz zastąpić pasychandrą lub nawet trzmieliną zrobić z niej dywan cięty masz sporo czasu więc kombinuj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies