Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:25, 19 mar 2011

Do góry
Nie, Danusiu, chodzi o to:
gardenarium napisał(a)

Tutaj te żurawki wyglądają, jakby były pod kątem. Dlatego pytałam. Ale podobno jest na płasko, tak?

Plantexpo w Łodzi 15:24, 19 mar 2011

Do góry
Kochani, jesteśmy po wystawie Plantexpo w Łodzi, mamy wiele fajnych spostrzeżeń i zdjęć. Bardzo nam się podobało

Byliśmy w dużym składzie:

Justyna (Tyna), Małgosia (GoniaK), Danuta (Gardenarium), Michał (Ronin) i Witek.

Przyjęto nas wspaniale, były nawet autografy dla Fanów Ogrodowiska z Facebooka http://www.facebook.com/ogrodowisko, przy okazji odwiedziliśmy Palmiarnię z niezłą kolekcją storczyków i innych epifitów, potem pojechaliśmy do ogrodu Przemka (Shrekol) i na koniec do C.O. Tracz.

Opracowujemy artykuł o tej wystawie, będzie więcej zdjęć, a teraz chociaż kilka, bo wiem, że na nie czekacie.

Widok ogólny z góry

fot. Michał Młoźniak

Na początek kawa z ciasteczkiem i identyfikatory, mieliśmy wstęp dla Vipów.

fot. Michał Młoźniak

fot. Małgorzata Kubiszewska

Uroczyste otwarcie

Fot. Michał Młoźniak

fot. Michał Młoźniak

fot. Michał Młoźniak

fot. Michał Młoźniak

fot. Michał Młoźniak

fot. Danuta Młoźniak
Plantexpo w Łodzi 14:40, 19 mar 2011

Do góry
To nie my organizujemy (mamy tylko patronat medialny), plakaty, strzałki oczywiście potrzebne, ale ulica jest podana i hala, więc to nie jest duży problem dotrzeć jak ktoś chce, bo miejsce jest znane. My dotarliśmy na czas
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:37, 19 mar 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Agnieszko nie ma sprawy. W każdym razie, moge sie mylić Jak Danusia sie pojawi to napewno odpowie

Dziewczyny, o które zdjęcie chodzi? Temat żurawek żółtych?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:37, 19 mar 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
a ja, jak zwykle, z innej beczkianusiu, ile lat mają Twoje Cunninghamki?chyba o to już pytałam?szybko rosną?

Te większe około 10 lat, ale leciutko je przycinam, żeby nie wyskakiwały przed szereg.
Czarny bez (Sambucus). Jak się pozbyć czarnego bzu 13:50, 19 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Stary krzew czarnego bzu można uciąć przy ziemi, a końce gałęzi posmarować stężonym preparatem typu Roundup (herbicyd). Wtedy karpa powinna się rozłożyć i nie odrastać.

W celu przyspieszenia procesu rozkładu można w karpie nawiercic otwory i w nie wlac Roundup. W tym samym celu można też użyc saletry amonowej, co w efekcie końcowym spowoduje zmurszenie karpy.
Po zastosowaniu powyższych preparatów karpę należy przykryc ziemią.
Czarny bez (Sambucus). Jak się pozbyć czarnego bzu 12:45, 19 mar 2011

Do góry
Otrzymałam takie zapytanie:

Dzień dobry.
Mam w ogrodzie problem z czarnym bzem, który rozrósł się. Są to już
stare bardzo nasadzenia. Proszę o poradę w jaki sposób mogę się go
pozbyć.
Bożena
.

Stary krzew czarnego bzu można uciąć przy ziemi, a końce gałęzi posmarować stężonym preparatem typu Roundup (herbicyd). Wtedy karpa powinna się rozłożyć i nie odrastać.

Gdyby to była sprawa pilna, do usunięcia natychmiast, to trzeba uciąć wyżej nad ziemią około 0,5 m podkopać krzew i wyciągać starą karpę, nawet przy użyciu cięższego sprzętu typu mała koparka i usunąć wszystkie korzenie, a w to miejsce nawieźć żyznej ziemi lub kompostu.

Czy macie jakieś doświadczenia w tym względzie? Proszę o wsparcie.
Ostróżka ogrodowa (Delphinium cultorum) 12:04, 19 mar 2011

Do góry
Ja też mam ostróżki na rabacie przed murem, bo bardzo mi pasują kolorem. Najbardziej lubię te granatowe, najciemniejsze. Przycinam je po kwitnieniu, wtedy wypuszczają nowe pędy i kwitną powtórnie. Dobrze jest podlać np. Florovitem.

Funkcjonalność forum 11:54, 19 mar 2011

Do góry
Otwórz Haniu na pulpicie w OpenOffice, albo innym programie służacym do pisania tekstów taką ikonkę Notatki i wtedy dopisujesz i jednocześnie edytujesz tekst, a wykreślasz co już niepotrzebne przy każdej nowej wizycie.
Albo notesik zgrabny w kwiatki w szufladzie. Ja taki mam
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 11:42, 19 mar 2011

Do góry
ela napisał(a)

Plan mojej działki. Rady mile widziane.

A podasz wymiary ? będzie łatwiej a nie na oko
Chyba że gdzieś są a ja pominęłam ?

Wymiary działki to 35m na 39m. Świerki conica rosną wzdłuż linii 35m.

Elu, napisz na tym rysunku wymiary, gdzie ile jest, wtedy łatwiej będzie zaplanowac rośliny i tyle się zmieści ile będzie na projekcie, żeby nie za gęsto "nasadzić" na papierze

Do hortensji pnącej pasują byliny typu funkie (Hosta), parzydło leśne, tawułki (Astilbe), kopytnik, pachysandra.
Mógłby się tam znaleźć cis pospolity odm. Elegantissima o złocistych końcówkach, albo "Semperaurea".
Jakbyś chciała więcej iglaków to jeszcze choina kanadyjska "Jeddeloh" jasnozielona, koronkowa.

Ja bym oczywiście posadziła np. kule z cisa i bukszpanu do kompozycji, jako punkty dominujące wśród bylin niskich.
Może tam być także trzmielina np. Golden Harlequin, żeby zimą nie było pusto.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:50, 19 mar 2011

Do góry
ela napisał(a)
Piękny ten ogród "nie tylko bukszpanowy". Perełka. Podglądam go codziennie, również inne ogrody zrealizowane przez gardenarium. Cudeńka.

A ja mam miłą wiadomość dla Danusi, nie tylko my ogrodowicze staramy się wzorować na Gardenarium młodzi architekci krajobrazu też.....ha ha
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:40, 18 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Kochani, jakie fajne wpisy dziś u mnie, lubię Was za to wsparcie, jakiego udzielacie dla innych. Dzisiaj ogarniałam ogród na poważnie. To już nie była zabawa. Drabiny i nożyce spalinowe na wysięgniku poszły w ruch Cięliśmy bardzo wysokie żywopłoty i daglezję. Zmywaliśmy taras po zimie. Tylko tyle udało się zrobić. A wiało niemiłosiernie

Super wyszło to przycięcie A te nożyce na wysięgniku to jak widać nie zastąpiony sprzęt do takiej pracy.

Ogród Sylwii od początku :) 16:12, 18 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Bardzo Wam dziękuję , mam przynajmniej jasność czarna ogrodnicza lub próchnica kwaśna i odkwaszona + ziemia Coniforf (jak ją dostanę ) no nic poszperam .... będę jej potrzebować w dużej ilości.

Jak duże ilości to poczytam na worku, kto jest producentem.Może ciężarówę wyśle wprost do Ciebie.

ja też poproszę o ciężarówkę, albo i dwie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:55, 18 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Kochani, jakie fajne wpisy dziś u mnie, lubię Was za to wsparcie, jakiego udzielacie dla innych. Dzisiaj ogarniałam ogród na poważnie. To już nie była zabawa. Drabiny i nożyce spalinowe na wysięgniku poszły w ruch Cięliśmy bardzo wysokie żywopłoty i daglezję. Zmywaliśmy taras po zimie. Tylko tyle udało się zrobić. A wiało niemiłosiernie

I mnie czeka pracochłonne zajęcie, z moja jodłą poprzycinanie każdej gałązki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:47, 18 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
U nas wiało, że nam się bujał żywopłot, ciekawe czuy wyjdzie jakby go ciął pijany ogrodnik, czy trzeźwy. Ocenicie jak wkleję fotki

Nie sądzę , żeby było inaczej niż jak zwyle czyli perfekcyjnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:54, 18 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, czy to złudzenie optyczne, czy masz tak wzniesione rabaty?
Mały ogródek przed domem 23:27, 17 mar 2011

Do góry
U mnie te listki były też zwinięte. Jest ciepło, a ziemia zmarznięta. U mnie pomogło mocne podlanie, ziemia pobrała wodę, rozmarzła i korzenie spokojnie mogły popbrać wodę. Inaczej mogą "wypaść" z powodu suszy fizjologicznej. Można rozgarnąć kopczyki z kory też.
Moje ustronie 23:23, 17 mar 2011

Do góry
To wspaniale, ale narcyzy? To chyba u Ciebie pierwszego.
Ogród w Tarnowie 23:22, 17 mar 2011

Do góry
Uważam, że to wspaniałe rozwiązanie wymyślili, żeby nam ułatwić pracę. Uwielbiam robić właśnie takie źródełka.
Ogród Sylwii od początku :) 23:20, 17 mar 2011

Do góry
Syla napisał(a)
Bardzo Wam dziękuję , mam przynajmniej jasność czarna ogrodnicza lub próchnica kwaśna i odkwaszona + ziemia Coniforf (jak ją dostanę ) no nic poszperam .... będę jej potrzebować w dużej ilości.

Jak duże ilości to poczytam na worku, kto jest producentem.Może ciężarówę wyśle wprost do Ciebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies