Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 21:09, 28 gru 2011

Do góry
Tak z dalszej perspektywy. Jak odciąć nasadzenia od trawnika po bokach. Z tarasu musi być zejście w prawo patrząc (można wyrównać prawie do poziomu zero) i prosto "w dół", tam gdzie stoi konewka, krótki odcinek. Ten róg jest problematyczny, bo w zasadzie o niego chodzi.

Nasz mały raj na ziemi :) 21:06, 28 gru 2011

Do góry
Drewniane serca z figurką chłopca i dziewczynki. To oczywiście Kubuś i Natalka

Obsadzenie tarasu - same trudności 21:01, 28 gru 2011

Do góry
Proszę o poradę "tarasową". Mamy taras.
Po jego wykonaniu okazało się, że trzeba nawieźć ziemi i nawieźliśmy. Ciągle mało, bo się zsuwa jeszcze. Więc trzeba dowieźć.
Na rogu posadziłam jesienią na szybko 3 róże okrywowe Bonica i jedną Aspiryn. Nie wiem czy dobrze, nie wiem jak ogarnąć koszenie, plewienie tych spadów. Musi być jakieś zejście z tarasu do ogrodu bezpośrednio (nie przez kwiaty). Co z tym dalej? Na równo u nas nie da się wypoziomować, bo teren jest naturalnie pagórkowaty, do strumienia się obniża. To jest oczywiście południe ale ocienione magnolią (stellata), rosnącą w tarasie.

Problem poważny, ponieważ w linii prawie prostej, blisko tarasu w trawniku jest studnia głębinowa (poniżej, po prawej stronie na dole).
(Marciny widoczne i mahonia wylatują na wiosnę z pozycji soliterów trawnikowych.) Jak to połączyć w całość? Studnię chciałam obsadzić bukszpanami w kole. Najgorsze, że do niej się zagląda, bo w środku jest pompa i instalacja.

Więc jest spad i studnia blisko tarasu a magnolia w tarasie. Na ładną trawę w tym miejscu nie mogę liczyć, chyba.
Nasz mały raj na ziemi :) 21:00, 28 gru 2011

Do góry
Nasza mała choineczka. Mam nadzieję że w przyszłym roku, jak uda się nam wykończyć poddasze, będzie już taka duża, do samego sufitu... Taką pamiętam z dzieciństwa... Dzieciaki i tak są zachwycone

Na choince obowiązkowo Aniołki

Ogrodomania Oli 20:48, 28 gru 2011

Do góry
Olu to zdjęcie jest przepiękne, myślałaś o zrobieniu kalendarza ze zdjęciami swojego ogrodu, byłoby z czego wybierać u Ciebie jak i u Domi
Ja swój już zrobiłam

Pszczelarnia 20:35, 28 gru 2011

Do góry
Jak tak widzę, że Agniecha plewi i "kancikuje" bukszpany, Danusia zmiany rysuje i konsultuje, to i mnie myśl do ogrodu wybiega i ustawiam sobie front robót wiosennych. I mam problem koncepcyjny, architektoniczny i natury ogólnej.

Proszę o poradę "tarasową". Mamy taras. Od razu powiem, że nie jest za często używany, może dlatego, że jeszcze nie ma mebli albo jest za nowy?
Po jego wykonaniu okazało się, że trzeba nawieźć ziemi i nawieźliśmy. Ciągle mało, bo się zsuwa jeszcze. Więc trzeba dowieźć.
Na rogu posadziłam jesienią na szybko 3 róże okrywowe Bonica i jedną Aspiryn. Nie wiem czy dobrze, nie wiem jak ogarnąć koszenie, plewienie tych spadów. Musi być jakieś zejście z tarasu do ogrodu bezpośrednio (nie przez kwiaty). Co z tym dalej? Na równo u nas nie da się wypoziomować, bo teren jest naturalnie pagórkowaty, do strumienia się obniża. To jest oczywiście południe ale ocienione magnolią (stellata), rosnącą w tarasie.

Problem poważny, ponieważ w linii prawie prostej, blisko tarasu w trawniku jest studnia głębinowa (poniżej, po prawej stronie na dole).
(Marciny widoczne i mahonia wylatują na wiosnę z pozycji soliterów trawnikowych.) Jak to połączyć w całość? Studnię chciałam obsadzić bukszpanami w kole. Najgorsze, że do niej się zagląda, bo w środku jest pompa i instalacja.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:13, 28 gru 2011

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chyba wiem o czym myślisz

Aż tyle to mi się tu nie zmieści. Trochę mniejsza skala
Ale to robi wrażenie prawda?
Podbiał - Tussilago 20:11, 28 gru 2011

Do góry

Liść jesienny podbiału na wydmach w Mielnie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:09, 28 gru 2011

Do góry
Chyba wiem o czym myślisz

Podbiał - Tussilago 20:04, 28 gru 2011

Do góry
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:01, 28 gru 2011

Do góry
Niage napisał(a)

No a teraz zagadka. Nie wiem co to za roślina. Wypuszcza bardzo długie pędy. Co roku traci liście w zimie, ale nie wymarza. W tym roku jeszcze ma liście, nietypowo.

Barwinek wiekszy (Vinca major) Variegata ,lekcje na tym forum daja dobre efekty

Zgadza się, to barwinek większy Vinca major Variegata, mam taki i kwitnie Mocno przycinam, bo jest dość ekspansywny.

Może mój za młody, żeby kwitł. Mój się słabo krzewi, ale długie badyle wysyła na dalekie odległości, trochę inaczej niż ten zwykły. A u Ciebie liście zimują?
Bokkonia sercowata - Macleya cordata 19:57, 28 gru 2011

Do góry
Korzenie bokkonii po jakimś czasie drewnieją tak jak u serduszki wspaniałej, dlatego warto odnawiać kępę, żeby przedłużyć jej żywotność.

Trawy domowe 19:52, 28 gru 2011

Do góry
Tych jest niewiele...

Isolepis cernua - sitniczka

Sprzedawana niekiedy w paskudnej rolce jako trawa na kurz Podoba mi się amerykańskie tłumaczenie nazwy - trawa światłowodowa

Więcej tutaj:
Isolepis cernua
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:29, 28 gru 2011

Do góry
Krys napisał(a)

No a teraz zagadka. Nie wiem co to za roślina. Wypuszcza bardzo długie pędy. Co roku traci liście w zimie, ale nie wymarza. W tym roku jeszcze ma liście, nietypowo.

Barwinek wiekszy (Vinca major) Variegata ,lekcje na tym forum daja dobre efekty

Zgadza się, to barwinek większy Vinca major Variegata, mam taki i kwitnie Mocno przycinam, bo jest dość ekspansywny.

Kawał roboty ogrodowej zaliczyłaś w grudniu To się chwali

Choinka 19:20, 28 gru 2011

Do góry
moja choinka(niestety sztuczna od 2 lat,kiedyś co roku kupowałam jodłę ale jak ostatnio zakupiona po wniesieniu do domu zaczęła schnąć w oczach to mój M kupił sztuczną....okazało się że przywiezione jodły były bardzo wcześnie ścięte i po wniesieniu do ciepłego pomieszczenia usychały,...jednak mimo tej przygody myślę,że powrócę do żywej choinki,tylko uważnie się przyjrzymy kupowanemu drzewku

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:59, 28 gru 2011

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A tak swoją drogą to moje marzenia miotają się między nowoczesnością a tym:

No i w "tym" bardzo Ci jest fajnie
Cały rok w ogrodzie 18:56, 28 gru 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
Nooo, i jak fajnie teraz

To specjalnie dla Ciebie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:49, 28 gru 2011

Do góry
Bukszpany mnie zadziwiły. Rokowania są dobre. Jeszcze przez rok je zostawię, zobaczymy co z nich wyrośnie. Wiem, że na razie straszą ale ja cierpliwa jestem. Po wyplewieniu okazało się, że od środka powypuszczały młodziutkie przyrosty. Hura! Będą się zagęszczać wachlarzyki! Oprócz tego dużo gałązek się dodatkowo ukorzeniło

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:46, 28 gru 2011

Do góry
Oczywiście, że będzie inna, a dla poszukujących inspiracji ogrodników jeszcze wyszperałam coś

A tak swoją drogą to moje marzenia miotają się między nowoczesnością a tym:

Cały rok w ogrodzie 18:44, 28 gru 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Łucjo, powiedz mi o hortensjach Kyushu i White Dom - one są delikatne? Bardzo potrzebują wody? Jak działa na nie zacienienie przez np. pół dnia letniego i obecność drzew? Bo mi się marzy jeszcze jeden szpaler ..... . Ale to marzenie - na razie .

Hortensja drzewkowata
Nazwa handlowa: Hydrangea arborescens WHITE DOME.
Nazwa hodowlana: Hydrangea arborescens 'Dardom'.
Wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej, o odczynie kwaśnym do obojętnego o dobrej wilgotności,chociaż według mnie toleruje też trochę gorsze warunki,tegoroczną suszę przetrwała bez uszczerbku
Zalecane stanowisko półcieniste, osłonięte;
Może przemarzać w ostre zimy ,ale nie jest to problemem, gdyż hortensja drzewkowata kwitnie na pędach jednorocznych;warto ją silnie przyciąć wczesną wiosną, pobudzi to krzew do wypuszczenia młodych pędów i wydania większej ilości kwiatów

Hydrangea paniculata Kyshu czyli hortensja bukietowa to znana odmiana,ma podobne wygania jak drzewkowata,toleruje pełne słońce i piaszczyste, podatne na suszę gleby,dla dobrego kwitnięcia i wzrostu wymaga przycięcia na wiosne,ma wydłużone stożkowate białe kwiatostany,które różowieją w miarę przekwitania

Obie odmiany są dość tolerancyjne na niesprzyjające warunki,nie są delikatne a przede wszystkim sprawdzają się w naszych warunkach klimatycznych,,polecam do ogrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies