Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Ewy :) 16:00, 22 lut 2012

Do góry
Eve napisał(a)

Ewcia, a ty gdzie zniknęłaś. Podejrzewam, że na jakieś tańce poszłaś
Agapanty bardzo oryginalne, ale jak czytam również wymagające; przy moim braku czasu, nie dla mnie fajna ta różyczka, taka cytrynowo- żółta; coś mi się zdaje, że mimo zapisków w moim kajecie i tak nazwy nie wszystkie spamiętam

Pojawiam się i znikam Na razie nie ma co pisać i pokazywać, czekam na wiosnę, zastanawiam się co gdzie przesadzić, szukam roślinek w sklepach wirtualnych

Agapanty nie są wcale wymagające Ja też zapisuję, ale potem zapominam gdzie W tym roku postanowiłam prowadzić kalendarz w którym będę zapisywać co kupiłam, gdzie wsadziłam, co kiedy zakwitło, jaka pogoda była itd.
Ciekawe czy będę konsekwentna

Dla Ciebie piękna Louise Odier, piękna róża burbońska Może rosnąć w półcieniu

dzięki, to naprawdę dla mnie bo tam gdzie ją posadzę jest tak półcienisto zapisuję
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:55, 22 lut 2012

Do góry
Kochana Magnolio, ja dziś późno, niestety praca mam na razie rzut satelitarny, to wstawię, nad zaznaczaniem jutro popracuję

Ogród irci 15:54, 22 lut 2012

Do góry
ircia napisał(a)
Wandziu, mam na myśli bylinowe rudbekie Słoneczniki podobno wyjaławiają bardzo ziemię. Ale są śliczne i jakoś nie mogę oprzeć się pokusie, żeby ich nie wysiać
A to moja jedyna kwitnąca rudbekia. W tym roku powinny zakwitnąć te dwie odmiany z siewu ubiegłorocznego. No a w tym roku sieję kolejną

Biała jeżówka prezentuje się bardzo ładnie.... chyba się też na nią skuszę....teraz mam tylko różową
Ogród Ewy :) 15:47, 22 lut 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Ewa, co to za ogród we Włoszech? Się wybieram na tydzień w pierwszym tygodniu czerwca.

To jest taki ogród przy instytucie rolnym koło Pesaro, na pewno nie jest znany Gdzie Gabrysiu się wybierasz w jakie okolice. Zjeździłam Włochy wzdłuż i w szerz od kilkunastu lat jestem tam 2 razy w roku Jeśli nie znasz Włoch to może Ci podpowiem co warto zobaczyć w okolicach miejsca gdzie się wybierasz
Uwielbiam ten kraj i ludzi tam mieszkających, z wszystkimi ich wadami

Toskania wczesną wiosną, na ostatnim zdjęciu kwitnący rozmaryn i nasze swojskie nagietki

W cieniu - zacieniona 15:44, 22 lut 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogusiu, to jeszcze się maceruje?będzie mocne
Serduszki już bierz w doniczki, bo w tych trocinach poschną, potem wysadzisz na zacienionej, nie są wysokie a to na zachętę, z tamtego roku bazylia u mnie lepiej wychodzi czerwona

a teraz idę myć głowę, bo M., nie żałował mi popiołu

Aniu,ściągam.
Serduszki mam już w ziemi,z 3 kłączy zrobiło się 5 -takie duże te karpy.
Dziękuję za kwiatka,piękny.
W cieniu - zacieniona 15:38, 22 lut 2012

Do góry
Bogusiu, to jeszcze się maceruje?będzie mocne
Serduszki już bierz w doniczki, bo w tych trocinach poschną, potem wysadzisz na zacienionej, nie są wysokie a to na zachętę, z tamtego roku bazylia u mnie lepiej wychodzi czerwona

a teraz idę myć głowę, bo M., nie żałował mi popiołu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:36, 22 lut 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

mam powojniki i robię sadzonki bluszczu i dokupię sporo; nie lubię rdestu, chętnie dołożę wiciokrzewy i miliny,
nie wiem jakie to róże, jakieś dziwaczki; ktoś kiedyś wiązkę przywiózł ze szkółki/chcieli się pozbyć/ i wsadziłam; są czerwone z pojedynczymi płatkami i na jednej gałązce dużo kwiatów, a liście bardziej bordowe, natomiast drugie są wysokie bladoróżowe; oto one

i czerwone,żółte i tam hortensja chyba Anabelle

Ta hortensja to nie Anabelle, raczej coś jak Pinky Winky czy Tardiva.
Czerwona róża ma układ płatków podobny do Amsterdam
http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.17127&tab=36
ale nie jestem pewna, czy to ona. Irenko, masz więcej jej zdjęć?
A ta jasna to nie będzie pnąca?
Jakieś cienkie ma te pędy.

Aniu, ty to jednak masz wiedzę to dokładnie róża taka sama czyli Amsterdam, a hortensja Pinky Winky, Anabelle jest w innym miejscu; moje słowa uznania, jesteś wielka!!!!
Rododendronowy ogród. 15:29, 22 lut 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Jak już zobaczyłam Ciebie to pokażę siebie.

otworzyłam komputer, zaglądam i uśmiałam się super
Ogród w Tarnowie 15:26, 22 lut 2012

Do góry
Mnie też chce się już wiosny a dla poprawy nastroju kilka pierwiosnków ...

Moje poletko 15:23, 22 lut 2012

Do góry
Dzień dobry

Bardzo długo to trwało. Czytałam ,oglądałam, oglądałam, czytałam. Ciągle brakowało odwagi.
Już, już miałam napisać i...bach! jeszcze piękniejsze zdjęcia.
Przy tych pięknych domach i bajkowych ogrodach, czym mam się pochwalić? czym zaskoczyć? Mój skrawek ziemi to zwykły ogródek działkowy. Na szarym przydymionym Śląsku. Znowu podziwiałam z zachwytem i... w końcu jestem

Moje szaleństwo ogrodowe zaczęło się trochę nietypowo.
Ale skoro już tutaj jestem, to opowiem od początku.

Pamiętam, że moi Rodzice"od zawsze"mieli działkę. Uprawiali marchew, pietruszkę i całą dającą się wykorzystać zieleninę. Ratowali w ten sposób budżet rodzinny. Chociaż myślę ,że też lubili to robić. Poza tym przywędrowali na Śląsk z okolic sandomierskich i jakiś sentyment do pracy "w ziemi"im pozostał. Jako dziecko musiałam w tych pracach im pomagać. Jak ja tego nie znosiłam!!!
Czas mijał. Zaczęłam żyć własnym życiem. Wyszłam za mąż.Zostałam szczęśliwą matką "trzech Budrysów".
A potem odeszła Mama., po 7 latach Tato.
Wrócił temat działki. Sprzedać! To przyszło od razu. Natychmiast sprzedać! Ale żeby to zrobić trzeba tam pójść. Jak ja się przed tym broniłam! Po 2 latach otworzyłam furtkę i.....zostałam

Rozejrzałam się, nie zostało prawie nic. Rozpadająca się, z zawalonym dachem altanka, trawa sięgająca pasa, i morze chwastów.
A przy resztkach płotu ona...Pnąca róża - zakwitła! purpurowo. Jak ona walczyła! Pozostawiona sama sobie, nie podlewana,opuszczona. Dawała radę! Pomyślałam sobie,skoro ona mogła to ja też sobie poradzę. Popatrzyłam dookoła. Wszędzie była Mama. Pochylona nad grządkami.
I...zostałam po raz drugi.

Teraz sobie myślę, że jest ze mnie dumna i wybaczyła mi, że nie mam "zieleniny"
Siedzi tam sobie w "anielskim ogrodzie" , patrzy i się śmieje , bo błędy jakie robiłam i robię są dla wprawnego ogrodnika , koszmarne.I jest szczęśliwa, bo zawalczyłam i nie oddałam Jej poletka.

Gdy przycinam róże, sadzę kolejne lilie "gadam" z Mamą, bo czuję że jest blisko mnie, na tym właśnie skrawku ziemi.

Mam nadzieję że dotrwaliście do końca mojej historii.
Jeżeli pozwolicie zostać mi z Wami, pokażę jak walczyłam i co się z tego "wykluło"

Pozdrawiam Celina

Ogród Sylwii od początku :) 15:21, 22 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poobrywaj od dołu ile się da, a pozostałe poobcinaj jak tu na zdjęciu. Potem jak podeschną oberwiesz do pnia.

Acha , no widzisz Danusiu ...... Tak zrobię jak się ociepli , pozrywam wg instrukcji , wymienię ziemię, podleję nawozem i będę czekać jak tylko zaopiniujesz ich wygląd. Jeszcze nie mam zdjęć ale zrobię i zamieszczę . Dziękuję
W cieniu - zacieniona 15:11, 22 lut 2012

Do góry
...i taką malwę , nie wiem jak rośnie,widzę ją po raz pierwszy.Podoba mi się ułożenie kwiatów i delikatny kolor,rozjaśni mój zaką tek.
Ogród pełen motyli...... 15:10, 22 lut 2012

Do góry

Nie mogłam się oprzeć,żeby znowu do Ciebie nie zajrzeć.Pięknie w każdym zakątku!
Dalijkę wysyłam i pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 15:07, 22 lut 2012

Do góry
Na listę "chciejstw" dołożyłam jeszcze ...
Ogród w budowie - nieustającej 14:59, 22 lut 2012

Do góry
Zobaczysz u siebie na pewno, a teraz zobacz sobie u mnie - taka była parę lat temu, gdy już dorosła

A taka była we wrześniu 2011, odrosła tyle w ciągu jednego sezonu, po gruntownym przycięciu do ziemi, jak widać gałęzie w ciągu jednego sezonu wyrosły do dachu
Ta róża na środku to Golden Fassade, nie trzeba jej było odcinać, bo ma sztywne pędy i można było za nią swobodnie zamocować podporę. Akurat pod nimi zrobiłam zeszłego roku nową rabatę z piwoniami, irysami i starcem. Zdjęcie było pamiątkowe, tuż po posadzeniu zrobione.

Ogród irci 14:55, 22 lut 2012

Do góry
Ogród Ewy :) 14:45, 22 lut 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ewcia, a ty gdzie zniknęłaś. Podejrzewam, że na jakieś tańce poszłaś
Agapanty bardzo oryginalne, ale jak czytam również wymagające; przy moim braku czasu, nie dla mnie fajna ta różyczka, taka cytrynowo- żółta; coś mi się zdaje, że mimo zapisków w moim kajecie i tak nazwy nie wszystkie spamiętam

Pojawiam się i znikam Na razie nie ma co pisać i pokazywać, czekam na wiosnę, zastanawiam się co gdzie przesadzić, szukam roślinek w sklepach wirtualnych

Agapanty nie są wcale wymagające Ja też zapisuję, ale potem zapominam gdzie W tym roku postanowiłam prowadzić kalendarz w którym będę zapisywać co kupiłam, gdzie wsadziłam, co kiedy zakwitło, jaka pogoda była itd.
Ciekawe czy będę konsekwentna

Dla Ciebie piękna Louise Odier, piękna róża burbońska Może rosnąć w półcieniu

Jaki kształt oczka wybrać? 14:45, 22 lut 2012

Do góry
Mnie się coś takiego kołacze po głowie
Przepraszam za kiepską jakość rysunku ale nie bardzo mam czas

Cały rok w ogrodzie 14:44, 22 lut 2012

Do góry
Oczar,jego kwiaty są bardzo ciekawe,początkowo takie zwinięte tasiemki,rozwijają się stopniowo,gdybym miała miejsce,posadziłabym oczara również z innym kolorem kwiatów ,aniżeli żółtym ,z roku na rok kwiatów jest więcej

Runianka zbiera się do kwitnienia,nareszcie! mam ją dość długo, niezmiernie się cieszę z tego kwitnienia

W cieniu - zacieniona 14:41, 22 lut 2012

Do góry
...3
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies