Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 22:20, 29 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, moja też jest burgundowa. A na zdjęciach przekłamany kolor. Dlatego się dziwię, ze twoje zdjęcia tak ładnie wychodzą, a u mnie nie ...

Aha, to teraz zajarzyłam o czym Ty do mnie u mnie piszesz
Ogródek Iwony II 22:16, 29 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)

Hm, na Twoich zdjęciach jest taka różowo-malinowa, a u mnie jest jednak zdecydowanie burgundowa, ciemna. I na zdjęciach i w rzeczywistości. Może moje zdjęcia nie oddają w pełni tego koloru, jednak moja z pewnością nie jest w realu tak jasna jak Twoja. Myślę, że moja jest w realu ciuteczkę jaśniejsza od koloru na moich zdjęciach.

Aniu, moja też jest burgundowa. A na zdjęciach przekłamany kolor. Dlatego się dziwię, ze twoje zdjęcia tak ładnie wychodzą, a u mnie nie ...
Ogródek Iwony II 22:13, 29 cze 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
W wyszukiwarce chyba jak wpisalem odnośnie sciolkowania skoszona trawą, na pewno znajdziesz.

Jutro sobie poczytam
Ogródek Iwony II 22:12, 29 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)
A na nowej rabatce z lewej to Abraham? Z tyłu..? I ten jeden cudny morelowy kwiatek to Ashram? Mówisz, że Abraham Ci tu nie pasuje, a mnie ten cukierkowy róż z tyłu nie pasuje. A poza tym zapowiada się baaardzo apetycznie.

Aniu, Tam są niby dwa krzaczki Abrahama. Właśnie ten róż, to też niby Abraham, tak samo pachnie, ale ma inny pokrój kwiatów i inaczej kwiatki stoją ...
Abraham 1 - krzaczek nr 1:
Bez zarzutu, kolor morelowy

Abraham 2 - krzaczek 2 - jak piszesz cukierkowy róż:
Chyba to jakaś pomyłka ... Tylko czemu tak samo pachnie?

Po rozwinięciu brzydko przekwita, ale padał deszcz, to może dlatego ...

No i Ashram, zgadłaś :

Zobacz, jak Abraham był nierozwinięty, to kwiaty były różowe (z tyłu za Ashram)

Testuję tę rabatę, by ją skomponować, więc ten zapas róż jest mi potrzebny na zamienniki, a różowe pomyłki pójdą gdzie indziej jesienią
Na resztę czekam ...
Ogródek Iwony II 22:05, 29 cze 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Bardzo ładna ta rabatka. Roza ma śliczny kolor. Skoszona trawa to dobra ściółka, tez ją stosuje. Pamiętaj, ze zakwasza dość mocno glebę i zawiera duzo azotu, wiec w sierpniu już powoli ograniczaj, żeby rośliny zbytnio nie bujnely.

Karol, a gdzie o tym azocie i zakwaszaniu doczytałeś?
Poczytałabym sobie Może jutro w autobusie sobie pobuszuję po artykułach
Ogródek Iwony II 22:01, 29 cze 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Moje bukszpany mało rozczapirzone w tym roku - jak je będę ciąć to chyba w sierpniu, jeśli

Sebku, moje bardzo różnie, zależy, jakie było ich wcześniejsze pochodzenie. Ale jutro zaczynam urlop, więc potnę, jak wrócę Muszą poczekać
Ogródek Iwony II 22:01, 29 cze 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Iwonko, widzę, ze odpoczynek Ci służy, ogród kwitnie

Piszesz, że wysypujesz trawę. A nie zakwasza za bardzo?

Jolu, ten sposób ściółkowania był polecany w angielskich programach. Czy mocno zakwasza? nie wiem, ale ziemię trzeba by chyba sprawdzać w każdym przypadku, jaki ma odczyn. ja wprawdzie nie sprawdzałam, ale wiosną pod bukszpany, lawendę i perovską podsypuję dolomit dla równowagi. O różach muszę doczytać
Ale skoro taki sposób stosowany jest w Anglii, a oni są specjalistami w hodowli róż, to moim nie zaszkodzi
Ogródek Iwony II 21:58, 29 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, zapisz nazwy koniecznie.
Dziś cyknęłam nowe fotki, bo nawet nie pamiętam, czy moją MW pokazywałam. Nie mogę wydobyć jej koloru, nie umiem robić jej zdjęcia, by oddać barwę kwiatu. Ale jest śliczna

Hm, na Twoich zdjęciach jest taka różowo-malinowa, a u mnie jest jednak zdecydowanie burgundowa, ciemna. I na zdjęciach i w rzeczywistości. Może moje zdjęcia nie oddają w pełni tego koloru, jednak moja z pewnością nie jest w realu tak jasna jak Twoja. Myślę, że moja jest w realu ciuteczkę jaśniejsza od koloru na moich zdjęciach.
Ogródek Iwony II 21:55, 29 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirelko, z tego co pamiętam, ty kupowałaś dorodną różę, spory krzaczek, a ja maleńką sadzonkę z gołym korzeniem. Na ten moment Sumer Song buduje ładny krzaczek. Mimo, że nie ma kwiatków, cyknęłam fotkę, by ci pokazać, jak wygląda moje maleństwo :

I cała rabatka:

edit:
nadal ściółkuję rabaty różane skoszoną trawą. To idealna ochrona przed zielskiem i trzyma wilgoć, a jak coś muszę przekopać, to nie szkodzi, trawa może być zmieszana z ziemią, rozłoży się, a potem wysypuję następną trawkę

Bardzo ładna ta rabatka. Roza ma śliczny kolor. Skoszona trawa to dobra ściółka, tez ją stosuje. Pamiętaj, ze zakwasza dosc mocno glebę i zawiera duzo azotu, wiec w sierpniu już powoli ograniczaj, żeby rośliny zbytnio nie bujnely.
Ogródek Iwony II 21:39, 29 cze 2016

Do góry
Kasiu, zaczynają kwitnąć Anabelki, reszta hortek jeszcze ma czas. Kilka pączków dopiero ma. Nie przejmuj się, n pewno Cię zadziwią. ja tak przebierałam nogami w pierwszym sezonie, codziennie robiłam fotki, czy pączki już są większe, jak goopia robiłam zdjęcia i przebierałam nogami. A jak Vanilki zaczynały się przebarwiać, to dopiero cykałam zdjęcia Sąsiedzi się w czoło pukali

Madżenko
, lawenda bardzo pasuje do róż, sama to wiesz
Ogródek Iwony II 21:33, 29 cze 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka Summer Song nie kwitnie?
Moja już zakwita drugi raz. Po obcieciu kolejne pędy ma fajne sztywne

Dobrze, że napisałaś o nawożeniu rh jutro też to zrobię

Wszystkie zdjęcia piękne, ale Twoje mąki mnie oczarowały kolejny raz

Mirelko, z tego co pamiętam, ty kupowałaś dorodną różę, spory krzaczek, a ja maleńką sadzonkę z gołym korzeniem. Na ten moment Sumer Song buduje ładny krzaczek. Mimo, że nie ma kwiatków, cyknęłam fotkę, by ci pokazać, jak wygląda moje maleństwo :

I cała rabatka:

edit:
nadal ściółkuję rabaty różane skoszoną trawą. To idealna ochrona przed zielskiem i trzyma wilgoć, a jak coś muszę przekopać, to nie szkodzi, trawa może być zmieszana z ziemią, rozłoży się, a potem wysypuję następną trawkę
Ogródek Iwony II 21:28, 29 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)

Ja je wpiszę do notesu (co papier to papier) więc jak by co, to uderzaj do mnie. A kiedy pokazywałaś swoją Munstead Wood? Staram się być u Ciebie na bieżąco, nawet jak nie piszę, ale jakoś nie kojarzę. Ot, skleroza

Aniu, zapisz nazwy koniecznie.
Dziś cyknęłam nowe fotki, bo nawet nie pamiętam, czy moją MW pokazywałam. Nie mogę wydobyć jej koloru, nie umiem robić jej zdjęcia, by oddać barwę kwiatu. Ale jest śliczna

Ogródek Iwony II 21:23, 29 cze 2016

Do góry
Beatko, wszystko powoli, dasz radę. Jakbyś zobaczyła mój ogród przed Ogrodowiskiem, złapałabyś się za głowę. Potem robiłam wszystko powoli, rabatka po rabatce, ciągle zmieniałam, poprawiałam, wreszcie udało mi się stworzyć ramy.
Zielska sporo rośnie, trzeba pielić...
Trzymam kciuki za twój trawniczek...

Trawnik to podstawa, u mnie jeszcze będziemy robić go, bo na wjeździe trzeba coś wykombinować, a miejscami jest za nisko względem rabat, trzeba nawieźć dobrej ziemi i założyć od nowa. Ale to już na przełomie sierpnia i września ...

Tereniu, Bonica u Makkasi urosła piękna i duża. Widać ją było na rabacie z daleka. Dlatego jesienią swoją przesadziłam, by miała sporo miejsca. To jej trzeci sezon u mnie.
Makkasia przycięła wiosną, ale czytałam, że tego nie lubi, bo młode gałązki nie są sztywne i jest problem ...
Przesadź ją, by zostawić jej sporo miejsca. ale zrób to jesienią, jeśli się zdecydujesz i okopczykuj

Ogródek Iwony II 11:39, 29 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, ta Capri drugi raz pojawia się w ciągu dwóch dni
Wczoraj Luki wymienił u siebie te:
Capri, Summer Song i Lady of Shalott

Zapisałam sobie w notatkach w telefonie. Żebym tylko pamiętała o co chodzi, bo lista róż robi mi się pokaźna - tych, co mi się podobają. Dobrze by jeszcze było, by długo kwitły, albo przestój był niezauważalny

Ja je wpiszę do notesu (co papier to papier) więc jak by co, to uderzaj do mnie. A kiedy pokazywałaś swoją Munstead Wood? Staram się być u Ciebie na bieżąco, nawet jak nie piszę, ale jakoś nie kojarzę. Ot, skleroza
Ogródek Iwony II 09:23, 29 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Byłam w ogródku, wypieliłam kilka rabat, nawiozłam rh, bo teraz będzie pora zawiązywania pąków i młodych przyrostów, cyknęłam kilka fotek.
Wyciepałam dziś stokrotki, rosły pomiędzy kuleczkami. Kulki powinny być już pocięte, ale zrobię to za tydzień, teraz już nie dam rady

Anabelka ładnie zaczyna,

obok rosną jeszcze dwa zeszłoroczne krzaczki uratowane przed zagładą, chodzi mi po głowie dokupienie dwóch sztuk i wsadzenie do jednego dołka, by od razu mieć lepszy efekt.

Właśnie, dobrze, że mi przypomniałaś o rh. W tym moim całym zamęcie zapomniałam, że mam też jeszcze ogród. Rośliny niezasilone, rabaty zaczynają zarastać a bukszpany wołają o nożyce. Kiedy ja to zrobię. U Ciebie Iwka tak czyściutko...A teraz chyba, w wakacje to już tak wybłyszczysz ogródek, że olśnienia dostaniemy. Też chcę ten stan...
Trzymaj kciuki, żeby mi drugi raz nie spłynął trawnik, bo nigdy się za resztę ogrodu nie wezmę...Straszą dzisiaj ulewami :/
Ogród z rzeźbą 09:19, 29 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, jak ty ty robisz, że twoje MW mają na zdjęciach inny kolor miż moje? W rzeczywistości chyba jeszcze inny. Lawender nie mam, ale zimny róż pasuje do MW, lawender też powinna.
Cudne fotki host obejrzałam. Fajnie komponują tam tawuły.

Bo nasza Ania takie zdjęcia robi, że u nikogo nic piękniej nie wygląda Czaruje rzeczywistość w kadrach.
Ślicznie i z bratkami i z dzwoneczkami będzie (te same klimaty), bo w ogóle śliczna ta rabatka i już.
Ogród z rzeźbą 07:21, 29 cze 2016

Do góry
Aniu, jak ty ty robisz, że twoje MW mają na zdjęciach inny kolor miż moje? W rzeczywistości chyba jeszcze inny. Lawender nie mam, ale zimny róż pasuje do MW, lawender też powinna.
Cudne fotki host obejrzałam. Fajnie komponują tam tawuły.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:13, 28 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pasują do siebie, mogą być dwie

Ścianka fajna. Teraz jestem ciekawa połączenia ze zbiornikiem

Muszę sprawdzić ich dostępność
A jesli chodzi o ściankę ... teraz już nie skupiamy się na pracach w ogrodzie ... cd ścianki pewnie w sierpniu dopiero
Wszystkiego po trochu 22:40, 28 cze 2016

Do góry
Zapomniałam napisać, że masz wielką kępkę lawendy. Ładna niebieska plama. To jeden krzaczek?
Wszystkiego po trochu 22:37, 28 cze 2016

Do góry
Mirko, zakochałam się w twoich hortensjach ogrodowych. Proszę, zrób mi odkład, abym miała sadzonki dla siebie
Szukam takich, co kwitną co roku. U ciebie są cudne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies