Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:15, 16 mar 2022

Do góry
Magara napisał(a)

Tak właśnie

No to lecimy dalej z tymi przyjemnymi widoczkami. Szkoda tylko, że po południu słońce skryło się za chmurami i powietrze straciło nieco na przejrzystości.
Wczesną wiosną (bo tu już są jaskółki, kwitną owocowe drzewka i zieleni się trawka) zieleń jest jeszcze soczysta i świeża. Traci się natomiast jeden z atutów tego miejsca, a mianowicie zapachy. Zbocza porośnięte są olbrzymią ilością kamasji, ziół i lawendy. W czasie upałów w powietrzu musi się unosić niesamowity aromat.

kamasje

lawenda- Kępki były kształtne; ciekawe, czy ktoś je przycina?

Oprócz cyklamenów kwitły jeszcze takie cudaki. Maczki?

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:06, 16 mar 2022

Do góry
Dziś w piękny słoneczny poranek udało mi się "upolować" kilka bzyczków ucztujących na krokusach i ciemiernikach

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:04, 16 mar 2022

Do góry
Napia napisał(a)
Haniu, życzę dobrego odpoczynku, wielu miłych chwil i wspaniałych widoków

Twoje życzenie stało się rozkazem. Dzisiejsze widoki zapierały dech w piersiach. Wybraliśmy się na wycieczkę do Łaźni Afrodyty. Sama łaźnia szału nie wzbudzała. Spodziewałam się, że jak na boginię przystało, Afrodyta pławiła się w większych luksusach.

Za to otoczenie łaźni okazało się być ogrodem botanicznym, choć bardziej przypominało nasze parki narodowe.
Serce podskoczyło mi na widok mnogości kępek cyklamenów. Widywałam je do tej pory w doniczkach lub w nasadzeniach miejskich, ale w naturze nigdy. Wzbudzały uczucia podobne do widoku krokusowej łąki.

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:43, 16 mar 2022

Do góry
Kolejny kawałek żywopłotu ciachnięty...ufff zostały mi 2 krótkie kawałki ,no i wszystkie boki
U sąsiada widać nie cięty żywopłot, wolę jednak swój

Ogrodowe wariacje 18:08, 16 mar 2022

Do góry
Dziewczyny dzięki za podpowiedzi nie pomyślałam aby dać ją pomiędzy hortensje. Czy ja ją tam wcisnę? Latem jest gęsto.
Nie myslalam o werbenie pośród niskich iglaków tylko tuż przed rozplenicami, na ich tle. Poniżej jeżówki u stóp werbeny. Tylko czy faktycznie nie za wysoka tutaj, hmm. Wystająca z hortensji fajny pomysł.

Mlode drzewka to graby
Tu jeszcze bez drzew

Wilczy ogród 18:07, 16 mar 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Pracusiu piękne, kolorowe donice, rabaty uprzątnięte, "mikro-oznaki wiosny" (uśmiałam się) mogą się już dumnie zaprezentować w takich okolicznościach! Teraz tylko deszczu i ciepła nam trzeba...

Martka dziś padał pierwszy deszczyk

do kolejnych mikro oznak wiosny dochodzą hiacynty

a na skalniaku nadal gwiazdorzy jedynak ciemiernik ,krokusy powoli przekwitają ...

Mam butki są świetne -muszę je obfocić

buziaki
Ogród z zegarem 18:06, 16 mar 2022

Do góry
Agnieszka, oby tylko były chociaż zielone

Dziś przyszły 3 szt hortensji ogrodowych.

O ile 2 sztuki You&Me Love wyglądają normalnie, na zdjęciu jedna z nich

Do Red Beauty mam pewne zastrzeżenia.

pąki ma czarne, wyglądają na suche, ale w środku są zielone (jeden poświęciłam).
Przycięłam kilka mniejszych pędów i środek jest biały, można dostrzec cieniutką zieloną otoczkę.

Będzie żyć?
Wilczy ogród 17:59, 16 mar 2022

Do góry
Monia81 napisał(a)
Madzia u Ciebie błysk na rabatach za chwilkę rabaty się wypełnią i pustki nie będzie podziwiam Kochana za te wysiewy, ja dzisiaj pomidorki wysiałam, zobaczę co z tego wyjdzie, bo papryki coś jakoś średnio wykiełkowały, podpatrzyłam u Ciebie szklarenkę na wysiewy, super pomysł zamówiłam buziaczki

Monia
wkręciłam się w te wysiewy strasznie bardzo lubię zaglądać do tych moich roślinek

zakupiłam sobie nawet foliak ,żeby mieć ,gdzie chodować te moje warzywka ciepłolubne -
na szklarenkę mnie narazie nie stać ,a foliak też powinien dać radę
moje papryki

bakłażany

seler

pomidorki -jeszcze maluśkie ,bo dopiero co wysiewane kilka dni temu

Buziaki
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:40, 16 mar 2022

Do góry
Moje cebulowe po generalnej przeróbce kwater są w nieoczywistych miejscach i w mizernej kondycji ale za rok będzie ok

iryski i przylaszczki w ilościach śladowych ale i tak cieszą
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 17:29, 16 mar 2022

Do góry
Udało się chyba przezimować mojej lawendzie. Rozmnażałam przez sadzonki i to ich pierwsza zima w gruncie.
Myślę czy sadzić już lawendę na miejsce stałe czy lepiej się jeszcze wstrzymać?

Wilczy ogród 17:25, 16 mar 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Fiu, fiu . Nie próżnowałaś w ogrodzie .

Śliczne donice i pojawiające się kolorki w ogrodzie!

Aga dziękuję
wykorzystuję co ładniejsze i wolniejsze dni na maksa

bo za chwilkę zajmę się wysiewami warzywnik już czeka na roślinki i nasionka

Wilczy ogród 17:21, 16 mar 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wciskasz mnie tym porządkiem na rabatach w kompleksy Obczaiłam bratki w okolicy, ale się nie zdecydowałam bo w nocy -8, a one ze szklarni do tego ziemia zamarzła nie da się sadzić no i się wstrzymałam z bratkami

Sylwuś Ty taki wielki ogród ogarniasz i remont domu i Babcia ,zwierzyniec,woliera .....to Ciebie i W wszyscy podziwiają i mają za wzór pracowitości

Brateczki dokupiłam jeszcze -nie skończyłam ich sadzić ,bo mi ziemi brakło

Zieleń, drewno i antracyt 17:17, 16 mar 2022

Do góry
Jeżeli chodzi o zakupy w Obi, Netto i Dino, to jakoś często trafiam na podsuszone bratkowe resztki. Zresztą sadzonki w 10cio pakach są przeważnie dużo mniejsze, od tych kupowanych na sztuki i ostatecznie trzeba ich więcej wsadzić, żeby od razu uzyskać zadowalający efekt. Chociaż jako wypełniacz przestrzeni między innymi nasadzeniami bardzo je lubię

Magda, irysy kupiłam w Auchan. O dziwo, wybór niewyschniętych kłączy w kolorach wszelakich był naprawdę duży.

Prócz niebieskości na froncie, zrobiłam jeszcze jeden malutki bukiecik w kolorach zupełnie odmiennych Ten mogę podziwiać z tarasu
Wilczy ogród 17:16, 16 mar 2022

Do góry
Magara napisał(a)
U Ciebie słonecznie i bez śniegu to optymistycznie i wiosennie U mnie zresztą aura podobna, tylko jakoś zimno jeszcze
Te regały-szklarenki będziesz na noc zostawiać na dworze? I co w nich będzie?

Daga te regały stoją tam cały czas -na noc też -a mam w nich wszystkie sadzonki i wysiewy co lubią chłód -mam tam kapusty,groszki pachnące,cukrowe,bób ,kalafiory ,cebule ,pory ,zatrwiany,lobelie ,

codziennie tam zagladam i jak narazie wszystko powolutku rośnie -jak było tak mega zimno ,to na noc zakładałam na te szklarenki koce i dołem też okrywałam ,żeby nie podwiewało zimno

to taki trochę eksperyment -naoglądałam sie filmików na yt i insta i próbuję

i w domu też mam laboratorium w mojej łazience
Wilczy ogród 17:10, 16 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Madziu pięknie obsadziłaś donice
Ogród wysprzątany za chwilę się zazieleni...

Wiolu dziękuję jeszcze tak do końca wysprzatany nie jest ,ale z grubsza ogarnięte

Wilczy ogród 17:09, 16 mar 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
No czyściutko, wszystko
ładnie posprzątane, spokojnie czeka na pełną wiosnę piesia jak zwykle coś sobie trzyma w pyszczku

Basiu dziękuję
psica musi mieć coś w pysku - taka dzidzia z niej ze smoczkiem
Wilczy ogród 17:07, 16 mar 2022

Do góry
eda napisał(a)
Fajne oznaki wiosny kolorowi się pięknie i na grządkach ogrodowych widzę a w donicach już poszalałaś prawie świątecznie miło popatrzeć piesio na posterunku
ja jutro planuję ziemie mieszać liczę na ciepełkoooo
macham ...

Eda z każdym dniem robi się coraz bardziej wiosennie -cieszę się ,że największy bałagan pozimowy mam ogarnięty ....
teraz jeszcze ogarniam donice -pózniej kanty,wertykulacja i wiosno trwaj

Jutro już było kilka dni temu mam nadzieję ,że pogoda Ci dopisała

Dębowe zakątki 16:28, 16 mar 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Przez tą wojnę na Ukrainie to wszyscy jesteśmy rozbici i w stresie
Dziwnego i smutnego czasu przyszło nam do przezywania.

Aniu, piękne te Twoje anioły, oby czuwały nad nami. Na mnie też depresyjnie działa ta cała sytuacja.
Żeby w XXI wieku coś takiego..... brak słów.
Pozdrawiam.

Do raju daleko - u Ewy 16:06, 16 mar 2022

Do góry
Krokusy sadzone jesienią - same bladziutkie.

Do raju daleko - u Ewy 15:51, 16 mar 2022

Do góry
Ciemierniki maja coraz więcej kwiatów.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies