Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:14, 25 lis 2011

Do góry
Radzę w sprawie trawnika z siewu:

Mieszanka nasion trawnika składa się z kilku gatunków traw. Czas ich wschodu nie jest jednoczesny, niektóre po 3 dniach inne dłużej.

Siejemy trawę, podlewamy albo leje deszcz i nasionka zaczynają wschodzić - inne dopiero pęcznieją i nabierają wigoru. Leje - dalej wschodzą następne, przestaje lać, nasionka napęczniałe zasychają inne już w ogóle nie wschodzą.

To mylne myślenie, że jak zaczyna wschodzić to wszystko w porządku i nie trzeba już podlewać.

Moim zdaniem winny jest brak podlewania, przecież mnie trawniki wschodziły nawet w grudniu
To jest najprawdziwsza prawda w ogrodzie rezydencja ze stawem - było w Mai nawet pokazywane że wzeszła.

Zdjęcia 22.11.2009 - oto posiana trawa

No i ta trawa wzeszła w grudniu, bo jechałam się rozliczyć 8 grudnia i zazieleniło się a były przymrozki.
Ale chodziło podlewanie.

Ten rok jest bardzo suchy jesienią, ani kropli więc jak trawa ma wzejść?
Podlewała się? jeśli podlewała i nie wzeszła to winne są nasiona.

Ziemia jest sucha czy mokra tam gdzie nasiona???
Radzę podlewać tam gdzie posiane
Wizytówka - Ogródek Hanusi 21:12, 25 lis 2011

Do góry
lilie

i niezawodna New Dawn

dzwonki

piwonie

i podlewanie

To właśnie tu 21:10, 25 lis 2011

Do góry
'Frühlingsduft'

To właśnie tu 21:10, 25 lis 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
Mam wszystkie oprócz pierwszej i ostatniej.

Ta pierwsza 'Alchymist' . Mam do niej duży sentyment gdyż wraz z 'New Dawn' były pierwszymi rózami pnącymi w ogrodzie.

Wizytówka - Ogródek Hanusi 21:05, 25 lis 2011

Do góry
czosnek ozdobny- kolor jaki jest ,każdy widzi

jeszcze coś żółtego i niebieskiego
Wizytówka - Ogródek Hanusi 21:02, 25 lis 2011

Do góry
Goździki

różanecznik

i dyptam
Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:57, 25 lis 2011

Do góry
Moje rarytasy

borówka-na przekór pogodzie owoce się zawiązują

Mały ogród na tarasie dla osoby niepełnosprawnej - pomoc przy projektowaniu 20:57, 25 lis 2011

Do góry
Oglądając zdjęcia zobaczyłam, że byłam i tu i tu. Zobaczcie zeszłoroczny ogród Waszego i mojego ulubionego projektanta

Tom Stuart Smith Chelsea 2010

A poniżej Wollerton Old Hall Garden

Bezsprzecznie Tom zainspirował się tym ogrodem.
Ja zresztą także
Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:52, 25 lis 2011

Do góry
czerwiec

Bratkowe szaleństwo

A tu też bracia ,moi wnukowie z kowalem w tle

Ja też zaczynam:) 20:50, 25 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Na rabatę przy ścianie pomysł jakiś mam- przede wszystkim kompozycja z kulek i ilexu podpatrzona z ogrodu z lustrem

dalej może hortensja anebelle (bo akurat już tam rośnie ale nie jestem pewna czy ją zostawić ), właz do piwnicy obsadzony bukszpanem i dalej RH

Ta wersja lepsza od tej drugiej.
Kulek po lewej daj 5 - nieparzysta liczba. a co to kołtuniaste za kulkami?

Anabelle
Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:47, 25 lis 2011

Do góry
Pierwsze żurawki-wpływ Ogrodowiska

bratki dają koncert

I przesyłka od Bogusi

Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:40, 25 lis 2011

Do góry
Ja też zaczynam:) 20:35, 25 lis 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Na rabatę przy ścianie pomysł jakiś mam- przede wszystkim kompozycja z kulek i ilexu podpatrzona z ogrodu z lustrem

dalej może hortensja anebelle (bo akurat już tam rośnie ale nie jestem pewna czy ją zostawić ), właz do piwnicy obsadzony bukszpanem i dalej RH

Ta wersja lepsza od tej drugiej.
Kulek po lewej daj 5 - nieparzysta liczba. a co to kołtuniaste za kulkami?
Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:34, 25 lis 2011

Do góry

Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:28, 25 lis 2011

Do góry
Róże kupione w markecie cieszą oko.

I Rh

I azalie pontyjskie

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:28, 25 lis 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
No to jesteśmy umówieni na wiosnę na stokrotki

Teraz jest ich o wiele wiele mniej - tutaj widać dobrze tegoroczną ich powierzchnię

Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:23, 25 lis 2011

Do góry
Maj w ogrodzie i nie tylko,
byliśmy w ZOO w Łodzi i odwiedziliśmy motyli-Hanusia z motylkiem

Kwitła tarnina

mlecze i rododendrony

Bardzo późno w tym roku
Mój kawałek raju 20:22, 25 lis 2011

Do góry
Aniu, już parę razy byłam pod furtką Twojego ogrodu – i nie wchodziłam... No ale wreszcie trzeba przedreptać tę przestrzeń niezmierzoną, jaką jest Twój wątek... Choćby po obrazkach przelecieć, bo inaczej korzenie bym zapuściła przy kompie! Znalazłam coś, co nas łączy... Ty masz ogród 13 lat, a ja – przed laty - też miałam ogród przez 13 lat ...! Taką 3-arową działkę w kompleksie ogródków działkowych. Po sobie wiem, że robota kocha głupiego... Tam też (jak na swojej obecnej działce) zaczynałam od ...pustyni pobudowlanej, a więc od zera (a raczej od –1)... Ale to był zupełnie inny ogród – taki „gospodarski”. Ratował mnie w czasie stanu wojennego jarzynami, owocami, bo ciężko było straszliwie. Uprawiałam co roku 50 krzaków pomidorów, po nocach robiłam soki, przetwory, suszyłam i mroziłam co się dało. I jak się z nim musiałam rozstać, to powiedziałam sobie: nigdy więcej żadnych jarzynek i owoców! I dlatego chylę czoła przed Tobą, podziwiam, jakie wspaniałe i dorodne masz jarzyny, o brzoskwiniach, pigwach i winogronach nie wspomnę.... Czy jest coś, czego nie masz????????? Kwiaty przepiękne! I zdjęcia robisz cudne, takie ostre i soczyste w kolorach. Z radością znalazłam też u Ciebie dalię, którą mam, tę z ciemnymi liśćmi! Zapisałam jej nazwę: "Bishop of Llandaff". Strasznie ją lubię. Doczytałam się u Ciebie ciekawych uwag o pomidorach. Z tym zapachem gałązek, to masz rację. Od czasu, jak nie mam swoich pomidorów, jeszcze nigdy nie jadłam smacznego, słodkiego, mięsistego... Wiesz, mam u siebie taki wydzielony kawałeczek –„ogródek” w ogródku. Przepraszam, że zaśmiecę Ci wątek, ale zobacz, jakie w 2006 miałam pomidory.

Urosły aż ponad siatkę, prawie na 1,8 m. Tyczek brakło. Były ponoć z jakichś holenderskich nasion. W następnym roku też kupiłam sadzonki u tej samej ogrodniczki, ale mnie oszukała, to nie były te, a potem w następnych latach totalna porażka! Już więcej nie posadzę. Na ich miejscu mam borówkę amerykańską i jeżynę bezkolcową.
Twoja wiedza ogrodnicza mnie powala na kolana! Próbowałam z Twojej „księgi” wysączyć samą esencję, ale sądzę, że jeszcze parę wieczorów mi to zajmie. Na razie życzę Ci zdrówka, więcej żadnego padania na... plask.... pa, wrócę na pewno
Wizytówka - Ogródek Hanusi 20:11, 25 lis 2011

Do góry
Majowe święta-długi weekendowy czas poza ogrodem--buki koło muzeum

Podglądanie łabędzi

Zielono mi! 20:11, 25 lis 2011

Do góry
Tym razem detale.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies