Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zielono mi! 00:26, 09 mar 2011

Do góry
Aniu, to już lepsze grabie takie z nożami, jeździsz tam i spowrotem i nacina. Kiedyś robiłam ręcznie. Albo zwykłymi grabiami mocniej wygrabić. Widłami to robisz aerację czyli napowietrzanie.
Phormium - len nowozelandzki, tęgosz 00:16, 09 mar 2011

Do góry

Phormium - len nowozelandzki, tęgosz 00:07, 09 mar 2011

Do góry

Phormium cookianum 'Cream Delight'

Phormium "Firebird"

Phormium - len nowozelandzki, tęgosz 00:04, 09 mar 2011

Do góry
Piękna roślina na tarasy, znosi okresowe spadki temperatury poniżej zera, jednak u nas nie zimuje w gruncie.
Pochodzi z Nowej Zelandii. Jest rośliną jednoliścienną. Phormium tenax rośnie na bagnach i nisko położonych terenach, ale będzie rosnąć prawie wszędzie.
U nas uprawia się tęgosze jako rośliny doniczkowe, o architektonicznym pokroju i ciekawie zabarwionych, mieczowatych liściach, którę są włóknodajne.

Uprawiałam te roślinę już 20 lat temu, kiedy nie była tak znana, ustawiając ją wśród kolekcji agaw, do których kiedyś była zaliczana.

Tutaj u mnie na tarasie z piasku

Ogród Sylwii od początku :) 23:44, 08 mar 2011

Do góry
Syla napisał(a)
Tak widziałam Aniu, róże są piękne ale nic o nich jeszcze nie wiem. Muszę przysiąść i troszkę poczytać odnośnie pielęgnacji itd. Ale tą co pokazałaś jest piękna . Wydaje mi się że różyczka nada delikatności filarom a i balkonik zostanie ozdobiony. A kolor biały rozjaśni ciemne tło
Michael zrobił bardzo przejrzysty rysunek i wydaje mi się że ten pomysł jest zdecydowanie lepszy

Jak poszukujesz w naszych artykułach to wpisz w okienko wyszukiwania słowo i wynajdzie artykuły.

Albo w tagach.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/47-uprawa-roz-czyli-jak-zapewnic-obfite-kwitnienie
Ogródek Hanusi po zimie 23:41, 08 mar 2011

Do góry
Świetna pochwała
Zielono mi! 23:39, 08 mar 2011

Do góry
Koszenie przed wertykulacją to tylko po to żeby wertykulację można było dokładniej zrobić. Aniu trawajeszcze jest taka beżowa i nie rosnie, dopiero zacznie.

Trawnik przed wertykulacją w marcu, ale czasem i w kwietniu

Koismy nisko, żeby nam lepiej się wertykulowało i zagrabiania będzie mniej

A po wertykulacji możemy posypać żyzną ziemią i przegrabić, ewent, dosiać nasion gdzie łysawo

Ogródek Hanusi po zimie 23:32, 08 mar 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Danusiu,o dalie pytasz,nie wiem,dostałam od koleżanki ,pięknie się rozrosła,ma kolor i kształt podobny do tej niżej
,

Prześliczna i okazała, należy zapewne do wysokich
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 23:30, 08 mar 2011

Do góry
shrekol napisał(a)
Danusiu ja u siebie widzę, że w tym roku znowu trawnik fatalnym stanie nie dość, że się perz rozsiał to jeszcze jakieś puste place z ziemią spulchnioną przez dżownice mam nadzieję, że tracz w tym roku od wiosny już będzie miał trawę z rolki bo w moich okolicach detalicznej sprzedaży nie ma a ja raptem 10 mkw trawy mam hahaha

Ja mam trochę więcej trawnika, ale też kiepsko jak zwykle wygląda. U mnie półcień chyba jest przyczyną, już ziemię mieszaliśmy z piaskiem, odwodnienie jest odprowadzeinie wody deszczowej.
A potem jak już się stan poprawia to mam parę metrów i ciach - wymiana
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 23:28, 08 mar 2011

Do góry
grama napisał(a)
Danusiu, lub inni mądrzy! Czy można wertykulować już, mimo że w nocy są mrozy do 5-7 stopni? Jak jeszcze nie, to kiedy? Są jakieś wskazania temperaturowe, albo terminowe?

Za wcześnie na wertykulację, powinno wyraźnie zrobić się cieplej.

Odpowiedz jest tutaj i kilka innych szczegółow https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/77-kalendarz-pielegnacji-trawnika
Zielono mi! 23:26, 08 mar 2011

Do góry
grama napisał(a)
Na najeździk zapraszam, ale co do terminu to jakoś trudno mi będzie na 100% się umówić już teraz, ze względu na sprawy rodzinne [poważnie chora Mama]. Mogę po prostu w każdej chwili stać się nieobecna w domu, ze względu na pilny wyjazd do Poznania. Trzymam rękę napulsie i będę dawała znać.
A traz moje pytanie z wątku "trawnik" powtórzę tu, bo tam jakoś cicho:
"Danusiu, lub inni mądrzy! Czy można wertykulować już, mimo że w nocy są mrozy do 5-7 stopni? Jak jeszcze nie, to kiedy? Są jakieś wskazania temperaturowe, albo terminowe? "

Wertykulację robimy w porze kwitnienia forsycji, czasem wcześniej, ale na pewno nie w mróz.
Ogólnie powinno już być prawdziwie wiosennie.

Tutaj mamy o tym artykuł: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/77-kalendarz-pielegnacji-trawnika
W cieniu - zacieniona 23:23, 08 mar 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogusiu tego czerwonego to niszcz, on lilie strasznie obżera )) a szachownice pikne)

Ten czerwony to poskrzypka czy poskrzypek cebulowy, faktycznie ładny jest ale zżera liście, ogałaca, zbieraj go.
Ogródek Hanusi po zimie 23:20, 08 mar 2011

Do góry
Ładna plantacja, szyjkę wyciąga do słoneczka Co to za odmiana?
Rudbekia (Rudbeckia L.) 22:50, 08 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Zupełnie zasokoczyło mnie zestawienie z niebieskim platykodonem Wyobrażałam sobie kwiaty granatowe.

To miejsce u mnie jest 'dzikie' Rozwar tam posadziłam, bo przeszkadzał mi w innym miejscu, rudbekia zasiała się sama i powstał taki oto miszmasz)) To nie było celowe, to czysty przypadek!
A to Twoje zaskoczenie, to pozytywne, czy negatywne?
Zinnia - cynia 22:47, 08 mar 2011

Do góry
Cynie to ładne i okazałe kwiaty, żadna wiocha
Ogródek Hanusi po zimie 22:45, 08 mar 2011

Do góry
Jutro z samego rana udajemy się na cięcie również, jabłoń, stare tuje i leszczyna idzie pod nożyce i piłę
Rudbekia (Rudbeckia L.) 22:40, 08 mar 2011

Do góry
Zupełnie zasokoczyło mnie zestawienie z niebieskim platykodonem Wyobrażałam sobie kwiaty granatowe.

Michael my Garden 22:36, 08 mar 2011

Do góry
Archiwum gdzieś na strychu brrrr
Ale tam w rogu świerki serbskie, w lewo pas "Smaragdów", pasiaste miskanty "Zebrinusy", jukki, karłowe iglaki ciekawe bardzo poskręcane, z końcówkami białymi różne takie, jodła balsamiczna "Nana" no i do tyłu, wrzosowisko, ale po co najmniej 15 szt jednej odmiany, zróżnicowane kolorami zarówno kwiatów jak i "liści", andromeda niebieska jak lawenda. A trzy żółte przy lampie to cypryski groszkowe "Filifera Aurea Nana". W żwirki są jeszcze jakieś rozchodniki niskie na różowo kwitnące.
W ogródku Niage 22:32, 08 mar 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ładnie wychodzą, takie bordowe, U mnie gyby było więcej słońca, też już by śnieg stopniał.

Te bordowe listki będą tak wyglądały, kiedy rozwiną się do końca i zakwitną tulipany

Zdjęcia z ubiegłego roku

Ogród w lesie 22:30, 08 mar 2011

Do góry
O, kratka to dodatkowe miejsce, faktycznie może tam róża pachnieć, blisko tarasu wszak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies