Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:31, 29 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

prawdziwy wypoczynek, a tu znowu biało-zielono
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:24, 29 lip 2019

Do góry
Ponieważ jestem sama, to nie wyrabiam, wczoraj zrobiłam zdjęcia dalii, ale nie mam w tej chwili czasu wrzucić. Miro - wybacz, jeszcze chwilkę, dalie mam wyłącznie na egzotycznej i w warzywniku. Na rabacie - brak. Nie wyrobiłam, a w dodatku wiele mi padło zimą. Ale nowe też mam więc bosko wyglądają te kolory.

Staw kąpielowy wrzuciłam na FB - wczoraj odpoczywałam !!! (w końcu niedziela) jak na wywczasach, leżaczek podusie i woda oraz kawa Miło było. Poczułam się naprawdę wspaniale.

https://www.facebook.com/ogrodowisko/photos/pb.140025996023498.-2207520000.1564385570./3476775029015228/?type=3&theater

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:16, 29 lip 2019

Do góry
Bog napisał(a)
Nie wpisuję się ale podziwiam zachwycam się.
Danusiu często się zastanawiam co robisz że po dwóch sezonach wszystkie kwiaty dorodne duże.
Pozdrawiam,
Bogusia

Uprawiane na kompoście. Ostatnio jak sadziłam Ophiopogon, to przekopałam, podwyższyłam żeby były wyżej, potem dołki, po 3 szpadle kompostu, przedziabałam i dopiero sadziłam. Będą miały jak w puchu.

Najważniejsze jest zaprawienie dołków żyznym podłożem. To się potem opłaci.

Jeśli tego nie masz - wiosną możesz dać nawóz uniwersalny wieloskładnikowy na całość np. Azofoska i wzruszyć z glebą.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:13, 29 lip 2019

Do góry
Też będę miała kota, a nawet chyba dwie kotki. Na nowym ogrodzie, nornice mi gryzą floksy, które usychają Potrzebuję łowne kotki Zaskrońce słabo coś działają.
Witam spod Sedlec :-) 09:08, 29 lip 2019

Do góry
Witaj, ja też obok małego ogrodu który mam od 20 lat, tworzę nowy ogród na 3 ha. Obserwuj wątek Ogrodowisko - ogrody pokazowe. Znajdziesz tam wiele wskazówek jak robić ogród na takiej powierzchni
*.: U Szarotki :. * 19:22, 27 lip 2019

Do góry
O Pani Danusia! Witam serdecznie, dziękuję za odwiedziny, rady oraz linki.

Gardenarium napisał(a)

-niewłaściwe ukształtowanie gleby (wzniesionej rabaty)- jest garbowata, zbyt stroma, powinna łagodnie schodzić w stronę trawnika.

Może na fotkach tego nie widać ale tam jest tak, że od murka 3m szerokości równego jak stół i potem ok 1m szerokości spadek do poziomu niżej. Spadek ma ok 50-55 cm wysokości. nie Może spadek jest ciut stromy 50cm na 1 metrze ale ukształtowałam to gdyż nie chciałam żeby skarpa szeroka bo nie mam na nią pomysłu. Tą chciałam obsadzić po prostu nisko płożącymi iglakami i jakimiś trawami kaskadowymi.

Czy takie dwa równolegle poziomy ze spadkiem będą mimo to źle wyglądały?

Gardenarium napisał(a)

W ogrodzie nie chodzi o Twoją wygodę, ale o to aby rośliny zdrowo rosły. Ogród to wieczna praca, a jak myślisz, ze szmata załatwi wszystko, bo tak napisali na stronach, gdzie szmatę sprzedają, to nie powinnaś mieć ogrodu. A mieć chcesz więc podejdź do tematu poważnie i odpowiedzialnie.

To nie tak Pani Danusiu, że chcę być wygodna (muszę się wytłumaczyć, bo może źle piszę skoro tak wiele osób krytycznie oceniło moją pracę )
Tak jak pisałam kończymy budować dom. Tak jak również wspomniałam nie jestem zwolennikiem żadnej maty a ta miała być tylko chwilowo. Na czas dokończenia robót w domu i zakładania trawnika (bo nic tam kompletnie nie ma). Mamy dwa psy i zależy nam też żeby najpóźniej do końca sierpnia ogarnąć temat trawy co by na jesieni zwierzaki pól tony piachu nie wnosiły do domu. Nie mamy jeszcze nawet kosiarki (bo w tej chwili nam nie potrzebna) więc w ogóle myśl o tej macie zrodziła się tylko aby chwilowo zaoszczędzić mi troszkę czasu na ogarnięcie reszty. Miałam ją ściągnąć i tak najpóźniej na wiosnę (teraz wychodzi na to, że będę musiała zdecydowanie szybciej.

A spieszyłam się z tą rabatą, bo tak jak też wspominałam, miałam uzbierane od zeszłego roku w doniczkach sporo roślin(z 40 doniczek), które w większości od zeszłego roku poprzerastały przerastały i zaczęły marnieć. No i druga rzecz że potrzebowałam ubrudzić sobie łapki - bo mam to (mimo, że jeszcze ogrodniczo raczkuje) we krwi
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:05, 27 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie Sama sadzę, przedwczoraj ostróżki, dzisiaj żywopłocik z cisa. chłopaki są na wyjeździe, a ja jestem sama, samiusiueńka. NO...dzisiaj będą, ba na soboty zjeżdzają i Witek będzie robił taras drewniany nad stawem.

Kobieta z tytanu i do tego utalentowana - szacun
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:03, 27 lip 2019

Do góry
kasiek napisał(a)

Danus przypomnij mi prosze nazwę tej wysokiej bylinki z brązowymi kwiatostanami jak kulki

Sanquisorba officinalis
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:00, 27 lip 2019

Do góry
kasiek napisał(a)
Szok normalnie - Ty chyba masz armie ogrodników za pasem bo to niewiarygodne jakie cudo w rekordowym tempie powstaje! Brawo - efekt prac imponujący, nasadzenia jak w prawdziwej Anglii

Nie Sama sadzę, przedwczoraj ostróżki, dzisiaj żywopłocik z cisa. chłopaki są na wyjeździe, a ja jestem sama, samiusiueńka. NO...dzisiaj będą, ba na soboty zjeżdzają i Witek będzie robił taras drewniany nad stawem.
*.: U Szarotki :. * 07:46, 27 lip 2019

Do góry
A propos dzikiej łąki za płotem, też mam taką łąkę, a mimo to - nie mam szmaty żadnej. I da się, a rabata ma 150 metrów.
*.: U Szarotki :. * 07:43, 27 lip 2019

Do góry
szarotka napisał(a)

Dziewczyny, podkreślę to jeszcze raz. Absolutnie nie upieram się przy tej czarnej. Na pewno ją wymienię albo w ogóle zrezygnuje z jakiejkolwiek maty ściółkującej jeśli zobaczę, że rośliny maja gorszą kondycję.

.....

Bardziej zależało by mi na tym aby tak chętnie jak o macie ktoś się wypowiedział na temat mojego "złego nasadzenia i doboru roślin". ..... Chciałabym, żeby rośliny były posadzone dobrze.

Błędy kluczowe dla zdrowotności roślin:

- Szmata, jakakolwiek (brak tworzenia próchnicy, złe warunki powietrzno-glebowe)
- złe przygotowanie gleby

Najważniejsze błędy techniczne:

-niewłaściwe ukształtowanie gleby (wzniesionej rabaty)- jest garbowata, zbyt stroma, powinna łagodnie schodzić w stronę trawnika.

Poczytaj o tym jak poprawić zdrowotność gleby, myślenie, że "zdejmę szmatę jak zobaczę że rośliny mają gorszą kondycję..." jest wadliwe, nie tak powinnaś podchodzić do tematu sadzenia roślin i ogrodu w ogóle. Przepraszam jeśli zbyt ostro piszę, ale na wstępie tak trzeba.

W ogrodzie nie chodzi o Twoją wygodę, ale o to aby rośliny zdrowo rosły. Ogród to wieczna praca, a jak myślisz, ze szmata załatwi wszystko, bo tak napisali na stronach, gdzie szmatę sprzedają, to nie powinnaś mieć ogrodu. A mieć chcesz więc podejdź do tematu poważnie i odpowiedzialnie.

Zacznij od szmaty, gleba niech zacznie oddychać, wszelkie organizmy glebowe niech zaczną żyć, a zajmij się przygotowaniem gleby należycie do sadzenia:

Przydatne porady dotyczące zakładania ogrodu są pod tymi linkami:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/397-sadzenie-bylin
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku
Dobra rada, która służy zdrowiu roślin: nie kłaść maty p. chwastom na rabaty https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Ogród na piasku i z wielkim murem 00:08, 27 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te kłoski to może być śmiałek darniowy.

Danusiu, jak miło i jakże od razu profesjonalnie oczywiście nazwę trawki przypomniałaś Przyznać muszę, że powoli jej się pozbywam, nadmiernie się rozrosła, i tylko w pierwszym roku mi się podobała. Teraz jak kwitnie też daje pewne ciekawe efekty, ale zauważyłam, że podsycha i jakoś tak wybija się, jednym słowem ładne to, ale nie za bardzo

ta hortensja (bezimienna, marketowa) niezwykle urokliwa, na razie jest w donicy, jesienią pójdzie do gruntu, planuję pozbierać z całego ogrodu wszystkie rozsiane tam hortensje ogrodowe i zrobić im dedykowaną komfortową rabatę.

a to Danusiu, znany Ci liść ?

Mój codzienny gość, nazywa się Feliks/Felicja towarzyszy przy porannej kawie, czasem przy wieczornym podlewaniu lub herbatce Przychodzi regularnie napić się.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:19, 26 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rozpoczęliśmy tworzenie ogrodu wodnego i jeziorka. Na dnie przygotujemy stanowiska dla grzybieni. 5 wysp będzie.
Łagodne ukształtowanie brzegów i półka pozwoli na sadzenie na pochyłości. Będą byliny stanowisk wilgotnych i podmokłych, w wodzie - wodnych, strefa przybrzeżna i woda płytka.

Na górze będą rabaty angielskie z drzewami o magicznym ubarwieniu jesiennym.

Czymś będziesz wykładać dno?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:28, 26 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przy stawie

Danus przypomnij mi prosze nazwę tej wysokiej bylinki z brązowymi kwiatostanami jak kulki
Cis - Taxus 23:22, 25 lip 2019

Do góry
Zostawić do wiosny. Wiosną przyciąć.
Oświetlenie ogrodu 23:18, 25 lip 2019

Do góry
Pytanie nie do mnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:23, 25 lip 2019

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Danusiu, powiedz proszę, co to za rośliny? Szukam właśnie czegoś wysokiego...

Valeriana officinalis albo Thalictrum.
Przegroda od szkoły 08:16, 24 lip 2019

Do góry
Buki kolumnowe gęsto posadzone, wydają się wyższe niż graby. A są dość wąskie,.
Zielone ściany 08:14, 24 lip 2019

Do góry
W Warszawie na Krasickiego (Mokotów) widziałam w zeszłym roku piękną kamienicę cała zielona.

Tylko nie kopiuj tekstu i zdjęć.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/246-ogrodnictwo-w-pionie-czyli-ogrody-wertykalne
Kiedyś będzie kolorowo... 08:12, 24 lip 2019

Do góry
Dodam, że dwie brzozy głupio wyglądają, powinny być w tym wypadku - trzy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies