Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek wśród borówek 20:24, 25 paź 2011

Do góry
Ogródek wśród borówek 20:18, 25 paź 2011

Do góry
wschodnia strona domu - zagospodarowana.....same borówki , zaczęły sie przebarwiać
Ogród z sadzonek 20:16, 25 paź 2011

Do góry
Wiosnę wszyscy zaczynamy od siewów, a to rośliny jednoroczne, wszelakie warzywa.
Ale nadchodzi taki czas dla wielu z nas gdy zaczynamy myśleć też o sadzonkach.Jest wiele powodów dla których warto.
Pierwszy i zasadniczy dla mnie to SATYSFAKCJA
Nie mam zamiaru podawać wszystkich tych powodów.Bo że taniej i za jednym razem więcej to wszyscy wiemy.
Jest co prawda jeden minus, ale to tylko chyba dla mnie.Bo ogrodnik musi być cierpliwy.
A wiadomo zanim się coś ukorzeni, zanim puści to to korzonki, i zacznie mieć wygląd rośliny wartej posadzenia-mija trochę czasu.
Mamy jesień i to nie jest najodpowiedniejsza pora roku na sadzonkowanie.Krótszy dzień i mniejsza ilość słońca nie wpływa korzystnie na ukorzenianie.
Z drugiej strony wyrzucamy przekwitłe już pelargonie rabatowe, bluszczolistne, koleusy, i inne roślinki.
Zetnijmy im wierzchołki i zróbmy sobie przyjemność.Nawet gdyby choć tylko kilka z nich przetrwało zimę będziemy mieli materiał na sadzonki wiosenne.
I takim sposobem uda się nam przetrzymać ulubiony kolor danej rośliny do następnego roku.
A i w długie zimowe dni będziemy krążyć wokół każdej doniczki i oglądać ją z każdej strony.

Jest to rozmnażanie wegetatywne polegające na ukorzenieniu fragmentu rośliny i w ten sposób pozyskanie nowej w pełni wartościowej sadzonki.
Sadzonki pędowe pozyskane z wierzchołkowych części rośliny tniemy ostrym sekatorem lub nożem.
Ale najpierw wybieramy roślinę którą chcemy rozmnożyć.
Roślina powinna być zdrowa, pozbawiona wszelkich oznak chorób i szkodników.I jeśli takowe zauważymy wykonujemy oprysk i czekamy kilka dni.Dopiero z takiej rośliny wykonujemy sadzonki

Na przykładzie pelargonii rabatowej

Ścinamy czubki roślin długości kilku do 10cm.Obrywamy pędy kwiatowe, które tylko utrudniają ukorzenianie i powodują niepotrzebny wysiłek dla rośliny.A także zwiększają transpirację poprzez większe zapotrzebowanie na wodę.

Usuwamy też pąki kwiatowe oraz przylistki.

Miejsce cięcia powinno być równe i nieposzarpane.Docinamy łodygę kilka milimetrów przy najniżej znajdującej się parze liści bądź liściu.

Końcówkę sadzonki moczymy w ukorzeniaczu do sadzonek niezdrewniałych i sadzimy we wcześniej przygotowanych paletkach, doniczkach, miniszklarence lub w kuwetce.
W tym miejscu wytworzy się kallus...zgrubienie
a następnie zaczną się rozwijać korzenie.

Ogródek wśród borówek 20:03, 25 paź 2011

Do góry
W innej części działki, niewidocznej z domu, jest mały staw i troche tam nasadziłam roślin ozdobnych, ale powoli je przenosze w stronę domu, ponieważ nie jestem w stanie utrzymać tamtej cześci w porządku, praca i borówki niestety zabierają większość czasu.

próbuję wrzucić pierwsze zdjęcie:
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:48, 25 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu, co to za trzmielina?muszę takiej poszukać do siebie, śliczniutka, nie widziałąm chyba jeszcze takiej albo widziałam a dopiero teraz u Ciebie mi się rzuciła w oczy

Ogród z liśćmi czy bez-fantastyczny!!!
Ogród coli 19:35, 25 paź 2011

Do góry
bociek napisał(a)

Jesiennie:

Zagadka, co sie chowa za krzaczkiem

kocurek?
Ogród coli 19:34, 25 paź 2011

Do góry
coli napisał(a)
Jesiennie:

Zagadka, co sie chowa za krzaczkiem
Eksperyment ogrodowy Beaty 19:32, 25 paź 2011

Do góry
BEATA_S napisał(a)
Na początek zanim zaprosze Was na jesienny spacer zapraszam na zaległe ciasto. Tort ze śrutami (jak to określił mój tata ) Ciasto z okazji rocznicy z M.
Jak przystało na fankę Ogrodowiska musiał być z motywem roślinnym

Beatko torcik wygląda na pyszny to i słodkiego życia życzę ale nie przesłodzonego
Ogród coli 19:31, 25 paź 2011

Do góry
coli napisał(a)

Super to miejsce z laweczka Nie chcesz dac za kulkami hortensji np.? Albo jakiegos sympatycznego miskanta?
Rajski ogród Ani 19:24, 25 paź 2011

Do góry
Gałązka derenia na tle błękitu nieba

Rajski ogród Ani 19:22, 25 paź 2011

Do góry
trochę nieostre te moje robocze fotki, bo już było złe światło, ale niech tam

...przygotowane dołki pod cebulki tulipanów i obok
gałązki świerkowe do przykrycia p/ko kotkowi

odzyskiwanie kancików

Ogrody i krajobrazy Ameryki 19:12, 25 paź 2011

Do góry
Widok na Jezioro Michigan

a patrzylismy ze 103 pietra tego oto wiezowca

I na koniec park w centrum Wietrznego Miasta, tabliczek szanuj zielen brak

Ogrody i krajobrazy Ameryki 19:03, 25 paź 2011

Do góry

Ogrodomania Oli 19:03, 25 paź 2011

Do góry
Mój jest podobny, chyba...
Mój mały raj na ziemi :) 19:01, 25 paź 2011

Do góry
i róża , pięknie wygląda w promieniach wieczornego słońca! co za widok !
Mój mały raj na ziemi :) 18:58, 25 paź 2011

Do góry
zza tarasu , jakoś nie robię nigdy takich ujęć.....a za tarasem hortensje....

i kalina, chyba będą kwiaty na wiosnę
Ogrody i krajobrazy Ameryki 18:58, 25 paź 2011

Do góry
A to druga rzezba, tym razem wodza Indian Bardzo ciekawa historia, zwiazana posrednio z Polska, mianowicie z postacia rzezbiarza polskiego pochodzenia Korczaka Ziolkowskiego, ktory pracowal przy rzezbach glow prezydentow w Mt Rushmore

Indianie poprosili go o stworzenie pomnika Szalonego Konia. Rzezba jest od konca lat 40-tych tworzona poprzez kontrolowane wybuchy dynamitu. W samej glowie Indianina ponoc zmieszcza sie wszystkie glowy prezydentow.

a tak mniej wiecej ma wygladac

Przy pomniku jest Muzeum Indian z pieknymi eksponatami, sprzedawane sa wyroby rekodzielnicze

Mój mały raj na ziemi :) 18:52, 25 paź 2011

Do góry
rózności .... Bogda, fajne kolory żurawki , prawda?

Mój mały raj na ziemi :) 18:47, 25 paź 2011

Do góry
na tarasie w donicy piękne kolory !
Mój mały raj na ziemi :) 18:43, 25 paź 2011

Do góry
coć....... ta jedna jakoś puszcza nowe liście ! zwariowała?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies