A mi polecała go Magnolia ale ja potrzebowałam drzewa z wysoką koroną, a cynamonowe najpiękniej wyglądają właśnie jako wielopienne. Piszą że do 15 metrów rośnie. Bogdzia nim się zachwycała ostatnio gdzieś na jakimś wyjeździe, a ja u SZmitów. Mają cudny okaz i małe w sprzedaży
nic nie wsadzaj za hortensje- nie ma tam duzo miejsca.
Może lepiej zamień budleję - daj ją w prawo tam gdzie najwięcej miejsca, zamień miejscami z hortensjami.
Ja bym z przodu coś niewielkiego dała- trawy czy byliny- nie wiem jaki styl lubisz, jaki masz ogród.
Może np rozchodniki okazałe, lub czyściec wielkokwiatowy, bodziszek wspaniały....coś o ładnej kępie.
Wiesz że budleja jest dość bałaganiarska?
To ja sie nie upieram ... mogą być same bukszpany ... em będzie happy
Od tarasu do wgłębnika jest 14m szer 7,5m (wgłębnik ma 6m szer). Plan mogę zrobić wieczorkiem Już i tak jestem Ci bardzo wdzięczna
no i ok. Po lewej tez taki cytrunkowy 'sznureczek. i tak z lewej z tyłu pod grabem tez można dać taki kwadrat buksowy pod grabem, a dalej juz to co na rabacie z fastigiatami
Podoba Ci się taka koncepcja? Zobacz jak fajnie dzieli się przestrzeń i ściana jest załonięta bez specjanego zasłaniania.
Jesli dobrze to sobie wyobrażam to...
może zrobić tam żywopłot buksowy niski a szerszy, np szer 60 cm. jaka jest szerokośc donicy wzdłuz całej szerokości ścianek wgłębnika
z daleka słabo widac te rozplenice... może one jeszcze małe i za rok w innych proporcjach będzie lepiej, czy nie?
Przed wgłębnikiem po prawej jest jakaś rabatka?
Może przed nim po obu stronach zrobić rabatkę na szerokość ścianki wgłębnika, tam wsadzić drzewa i jakieś nasadzenia jednorodne w pasie
Magnolia chyba zostanie na końcu pasa. Tam przyda się coś wyższego do zasłonięcia muru no i w tym miejscu jest ładnie osłonięta od wschodnich wiatrów, dobrze jej tam. na "placyku" większe przeciągi.
Ze ścieżką pomyślę co zrobić, moze jednak z niej zrezugnować skoro tam jest tak wąsko ? Przewalająca się wraz z wężem kora strasznie mnie denerwuje.
a da się fastigiaty zagęścić i odsunąć od graba troszkę? I czy chciałoby Ci się? lepiej by było żeby miał ciut więcej swobody, ale jak się nie da, to tragedii nie ma.