Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wymarzony sielankowy ogród..... 19:15, 15 lut 2022

Do góry
Kurnikowa - a no dlatego, że powstała w miejscu, gdzie wcześniej był kurnik i urzędowały w nim kury i kogut Zenek ale ze względu jednak na ograniczony czas niestety jak narazie zrezygnowaliśmy, ale kurnik został, może kiedyś...
2018

2021

W ogródku Martki 19:05, 15 lut 2022

Do góry

Gdzie taki sprzęt można kupić?

Ranczo Edy 18:56, 15 lut 2022

Do góry
Dziś

Ogród z uśmiechem 18:47, 15 lut 2022

Do góry
Dla Mirki zdjęcia tulipanowców.

Normalny - po lewej stronie zdjęć, jest jeszcze młody, posadzony chyba wiosną 2 lata temu:

Piramidalis - trudno mu zrobić zdjęcia bo ma już ok. 6 metrów (a będzie jeszcze większy) Nie mogę teraz znaleźć zdjęć wiosenno-letnich więc masz tylko jesienne. One normalnie mają liście takie jasnozielone.

Sałatka pokrzywowa 18:41, 15 lut 2022

Do góry
Jeśli ktoś wie, co to za fajną roślinkę dostałam od koleżanki, poproszę słówko.
Sadzone to to jesienią, jak widać zielone przetrwało zimę. Koleżanka pojęcia nie ma o pojęciu, bo dopiero chwyta bakcyla, a dostała różne roślinki od swojej siostry. A ja, jako że nigdy nie byłam miłośnikiem skalniaków, w ogóle nie znam się na takich okrywowych maleństwach. Nie widziałam też jak to kwitnie, nie wiem więc zupełnie czego się spodziewać. Czy ktoś rozpoznaje?

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:38, 15 lut 2022

Do góry
Kochane dziewczyny, odpowiem później teraz dalszy ciąg wspomnień

rabata kwaśna
2018 - i tak to się zaczęło... w roku 2017 na jesieni nawiozłam liści dębu, dałam hemoglobinę suszoną, podłoża do iglastych i wymieszałam to wszystko i czekało na wiosnę, później zanim ogarnęłam zrobiło się lekkie chwastowisko...

a po wyplewieniu i kolejnych nasadzeniach już było znośnie, na fotce załapało się wiadro, mój sposób podlewania nowo posadzonych drzew, krzewów, tutaj akurat nawadniałam derenia

2021 - wylecą w tym roku z kwaśniej żurawki Lime marmolade, bo mi wprowadzają lekki chaos , gdy kwitną azalie i połączenie czerwieni z tą żarówą jakoś mi nie pasi...

Podwórkowa rehabilitacja 18:05, 15 lut 2022

Do góry
ryska napisał(a)
Moje kury i pierwsze krokusy.

Fajne okazy masz a kury najlepsze , aż takie że krokusów nie zauważyłam
piękny kolorek u mnie pierwsze jasne wychodzą
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:46, 15 lut 2022

Do góry
Wyskoczyłam dziś na trochę do ogrodu i przyciełam trawy w przedogródku no i resztę seslerii

Cięcie nożycami szło szybciutko...najgorsze to sprzątanie po zimie fruwających ździebeł ja cięłam a teściowa pakowała do worów

Jutro znowu wyskoczę ,bo ma być pogoda a od czwartku deszcz...
W przedogródku zostały do przycięcia miskanty,derenie,tawuły,hortensja,carexy.
Na pierwszym planie chora kosodrzewina
Było

Jutro w planie reszta hakonechloa,molinie i chyba przytnę też ostnice i miskanty, będzie z głowy zostaną carexy,derenie,tawuły,hortensje
Podwórkowa rehabilitacja 17:43, 15 lut 2022

Do góry
Moje kury i pierwsze krokusy.
Podwórkowa rehabilitacja 17:38, 15 lut 2022

Do góry
Wieczornik damski

Czyściec

Sit i skrzyp w oczku
Podwórkowa rehabilitacja 17:21, 15 lut 2022

Do góry
Ożanka

Ostrogowiec
Obcięłam mu zielone brzydkie pędy.

Globemaster z wieczornikiem.

Poprawiam, bo to akurat czosnek White Giant

Tulipan acuminata
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:15, 15 lut 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)

A do Ciebie Gruszko, mam pytanie, podobno masz graby kolumnowe, możesz podać na której stronie masz ich zdjęcie?
Czy one mają głęboki system korzeniowy, czy pod nimi może coś rosnąć, jak wysoko rosną i czy szybko?

Mam na froncie 5 grabów Fastigiata. Nigdy ich nie cięłam. Pod nimi spokojnie można posadzić inne rośliny. U mnie sa to cisowe kulki, bukszpanowa opaska, hortensje, róże okrywowe. Graby sa w różnym wieku. Te najstarsze siedzą w ziemi 5 lat, najmłodszy rok. Graby mają korzeń palowy.

Podwórkowa rehabilitacja 17:12, 15 lut 2022

Do góry
Druga strona przedogródka czyli ogrodówki, bukszpany i hakonechloa.
Luty czy lipiec?
Co wolicie?

Podwórkowa rehabilitacja 17:08, 15 lut 2022

Do góry
Liriope słabo kwitnie ale zimą fajnie zdobi.

Języcznik

Epimedium

Bodziszek renarda
Malutki pod lasem 17:05, 15 lut 2022

Do góry
Dzięki dziewczyny, mądrych ludzi warto posłuchać, poczytać
Nawet mój M stwierdził, że ładny kolor jest zimą, jak do tego dojdzie kolor dużych już brzóz, to będzie miodzio. Więc zostają, wywalić zawsze zdążę
Aktualnie mam wykopki od frontu, musiałam wykopać trzy cisy i całą prawie narożną rabatę przy wiacie, bo robimy ogrodzenie od frontu na takie cywilizowane i te roślinki przeszkadzały, bo zmieniamy bramę na przesuwną. Graby bez płotu fajnie wyglądają
Podwórkowa rehabilitacja 17:02, 15 lut 2022

Do góry
Taki klimacik z mchem i paprociami.

A ten ciemiernik miał być czarny.
Podwórkowa rehabilitacja 16:58, 15 lut 2022

Do góry
Przedogródka jeszcze nie oczyściłam z uschniętych bylin.
Ale uwielbiam ten kontrast runianki i tawułek.

Ciemierniki same się rozsiewają.
Podwórkowa rehabilitacja 16:55, 15 lut 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Reniu, dziękuję za Twoje doświadczenia, będę próbować z wysiewami. Mam zamiar w marcu posiać je w domu i potem po wschodach przenieść do oranżerii, ale jak wyjdzie - zobaczymy. Zdjęcie krogulcowej piękne, u mnie też raz się pojawił, pan krogulec, zdjęcia nie zdążyłam zrobić. Dla jakich ptaków szykujecie budki lęgowe? Ja mam na razie jedną dla sikorek, stanowisko nie jest idealne, ciekawe czy zasiedlą.
Penstemony u mnie okazały się ...zimozielone! Ciekawa jestem, czy u Ciebie także. Kępy rozrosły się.

Budki dla sikorek. Też jestem ciekawa czy im się spodobają.
Kosy i wróble żyją na moim terenie.
Mam wodopój i pełno mszyc i innych wciornastków może się skuszą.
Penstemony i u mnie zimozielone.
Budki

Penstemony

Taka trawa przed nimi rośnie.
Jest fantastyczna
Rabata pod skarpa 15:00, 15 lut 2022

Do góry
Witajcie serdecznie!

Poszukuję porady osób bardziej doświadczonych w tych sprawach.
Chciałabym zrobić jakąś fajną rabatę pod skarpa. Ale zacznę od początku.

Na górze skarpy będzie ogrodzenie i myślimy nad żywopłotem- ligustr zimozielony. Aktualnie skarpa obsadzona jest irga,była robiona na szybko i do końca nie jestem z tego zadowolona. Chciałabym aby ta skarpa nabrała jakiś kolorów i w związku z tym myślę o jakiś roślinach pod ta skarpa. Możecie coś polecić co będzie cieszyło oko przez cały rok? Gleba piaszczysto gliniasta,teren nasłoneczniony. Najlepiej gdyby w tym nieszczęsnych rogu skarpy były jakieś rośliny, które będą rosły wysoko.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:09, 15 lut 2022

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies