Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród do odnowy 21:14, 14 sie 2016

Do góry
elka_ napisał(a)
Kwiaty rododendronu w sierpniu tego nawet chyba u Bogdzi nie było
Śliczny!

Fakt, rh mi nie kwitną ale kwitnie magnolia i ma sporo kwiatów.
Ogród z łezką II 18:59, 14 sie 2016

Do góry
I jeszcze nie pokazałam posadzonych przywrotników...błąd!
Młoda magnolia chce do wiosny...ciekawe czy kwiat rozwinie, bo żółtek ma ich sporo, ale nie rozwija. Na koniec nasza maskotka ogrodowa w locie

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:48, 14 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Aganiu, masz chyba sosne himalajska, jak szybko przyrasta ? bo troche sie jej boje...

Himalajka szybko przyrasta i na szerokość i na wysokość, potrzebuje miejsca, ale jest piękna

Magnolia Genie, mnie zaskakuje...ma dwa kwiaty rozwidlające się na samym szczycie

i widać kolejne pąki

tu młoda Aleksandrina po przycięciu przewodnika, zawiązała koronę

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:01, 14 sie 2016

Do góry
pawel_snopek napisał(a)

To jak za free cena dziwna ale im mniej tym lepiej

Zastanawiają mnie tylko liście, czy znowu nie mają nazwy pomylonej bo yellow bird ma bardziej lancetowate węższe, a ta miała takie jak yellow river.....wolałabym żeby to była ona Liście wielkie, jak podchodziłam nie spodziewałam się, że to magnolia
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:58, 14 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ktoś mi powie czy magnolia yellow bird wielkości ok 1m z ogromnymi liśćmi w cenie 60 zł to dużo czy mało???

To jak za free cena dziwna ale im mniej tym lepiej
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:54, 14 sie 2016

Do góry
Ktoś mi powie czy magnolia yellow bird wielkości ok 1m z ogromnymi liśćmi w cenie 60 zł to dużo czy mało???
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:51, 14 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Te donice są genialne! Świetny akcent

Stoją z wiankiem w tercecie. a z lewej ilex żółty. miskanty 'Variegatus' i wielka magnolia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:34, 13 sie 2016

Do góry
Danusiu wpadniesz do mnie na str 166 i 167 podratowac Twój projekt a w zasadzie moje kombinacje na Twoim projekcie ♡♡♡

Magnolia Black Tulip z tyłu Ivory Halo i złoty cyprysik - co dać jej w nogi żeby nie było kokoszki i bałaganu. ..
Eksperymentarium 10:22, 13 sie 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Karabelo, bardzo ładny busz
Co do magnolii to o ile wiem magnoliom nic się nie daje w nogi, bo tego bardzo nie lubią.

Dziękuję Ula
z magnolia niby tak ale jak coś się płytko korzeni to ok. I żeby nie przesadzać bo nie lubi grzebania w korzeniach
Eksperymentarium 10:14, 13 sie 2016

Do góry
noemi napisał(a)
Dojrzałam kulkę .... dla mnie obwódka w kwadracie , coś podobnego co masz pod katalpa , tam lawenda też w kwadracie? ... a może tylko skarpeta z buksów , tylko magnolia nie lubi niby nic w korzeniach , choć moja ma tatarak w obwódce , żeby buksy miały sucho .... a Tobie co się podoba ? ...pomyśl jeszcze nad koszeniem trawy w tamtym miejscu .

Pod Katalpa Lawenda wycięta mocno w buksach... faktycznie może dać podobnie żeby nie było bałaganu. ..
miała być trawa trawników ale łyso jakoś. W końcu miłośniczka buszu
Kulka dziś chyba zostanie uroczyście wkopane przez M bo weekend w domu z 1 dziecieciem ♡♡
Ogród z uśmiechem 21:43, 12 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak jedna amanogawa ze swoim pokrojem nie daje efektu, zwłaszcza przy dużych drzewach jakimi są katalpa i magnolia.

Danusia robiła kiedyś projekt Myszorkowi (jest wątek na forum) i tam fajnie są rozwiązane linie wokół tarasów i wokół ogrodzenia. Projekt jest gdzieś wklejony na wątku.

Grzebałam dzisiaj na tym wątku - znalazlam
Miałam dzisiaj za malo czasu aby to spokojnie przeanalizować cały wątek, ale zrobie to na pewno Na pierwszy rzut oka to fajnie te "zakamarki" rabatowe wyglądają. Ogólny plan nasadzeń jest świetny.

Amonogawa jest samotna za cienka - albo ja przesadzę albo dosadzę jeszcze 2

Ogród z uśmiechem 11:17, 12 sie 2016

Do góry
Tak jedna amanogawa ze swoim pokrojem nie daje efektu, zwłaszcza przy dużych drzewach jakimi są katalpa i magnolia.

Danusia robiła kiedyś projekt Myszorkowi (jest wątek na forum) i tam fajnie są rozwiązane linie wokół tarasów i wokół ogrodzenia. Projekt jest gdzieś wklejony na wątku.

Eksperymentarium 21:16, 11 sie 2016

Do góry
Dojrzałam kulkę .... dla mnie obwódka w kwadracie , coś podobnego co masz pod katalpa , tam lawenda też w kwadracie? ... a może tylko skarpeta z buksów , tylko magnolia nie lubi niby nic w korzeniach , choć moja ma tatarak w obwódce , żeby buksy miały sucho .... a Tobie co się podoba ? ...pomyśl jeszcze nad koszeniem trawy w tamtym miejscu .
Ogród z uśmiechem 20:46, 11 sie 2016

Do góry

Moje plany rabaty przy ścianie szczytowej domu:

Szczytowa ściana domu - południowa, więc patelnia.

Z prawej strony będzie zejście prowadzące do śmietnika.
To wysokie to jest wiśnia Amonogawa. Pod oknem na pieńkach to tujki, z lewej strony domu magnolia Aleksandrina. Dalej jest taras dlugości 5 metrów. Ściana domu ma 8 metrów.

Rabata myślę jakieś 2 m szerokości. Nie patrzymy na rośliny bo to "takie tam".

ML - posadzone miscanty ML
1 - kulki na pniu
R - róża Acropolis
RL - róże Lovely Green

Mam jeszcze kulki bukszpanowe, lawendę, jeżówki, berberysy, tak naprawdę to nie wiem, co moglabym jeszcze - przechowalnik duzy

Aha, po prawej strony katalpy jest róża parkowa Cinderella. Oczywiście można przesadzać. Katalpa na docelowo zaslonic mi taras, dołem będzie "podstrzyżona"

Była u mnie dzisiaj Kasya i zwróciła mi uwagę, że rabata jest za wąska, zaproponowała abym poszerzyła ja troche tak, aby drzewa znalazly się wewnątrz niej.

ML może będzie za niski - trochę go do przodu a tak wyższe miscanty aby sięgaly mi do okna

Ogród z uśmiechem 20:29, 11 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Widzę to oczami wyobraźni. Będzie cudnie! Na wiosnę kolorki po bokach, a latem na środku. Sama za rok robię taki kwadrat bukszpanowy i byłabym zachwycona magnolią w środku. Niestety ja jestem seryjny morderca magnolii, ukatrupiłam już trzy sztuki.

Zastanawia mnie czy jedna Amonogawa nie będzie w porównaniu z magnolia za "cienka"? Może dolożyć jeszcze dwie - taki trójkąt zrobić?
Ogród z uśmiechem 12:11, 11 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak, ja bym zrobiła takie kwadraty/prostokąty w obwódkach. W jednej magnolia z czymś lekkim, w jednej róże i w kolejnej amanogawa też. Ale nie umiem tego wyrysować.

Coś podobnego ma Marzena (Madżenie) i "na żywo" dobrze to wygląda, bo łączy taras i boki.

Widzę to oczami wyobraźni. Będzie cudnie! Na wiosnę kolorki po bokach, a latem na środku. Sama za rok robię taki kwadrat bukszpanowy i byłabym zachwycona magnolią w środku. Niestety ja jestem seryjny morderca magnolii, ukatrupiłam już trzy sztuki.
Ogród z uśmiechem 11:30, 11 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak, ja bym zrobiła takie kwadraty/prostokąty w obwódkach. W jednej magnolia z czymś lekkim, w jednej róże i w kolejnej amanogawa też. Ale nie umiem tego wyrysować.

Coś podobnego ma Marzena (Madżenie) i "na żywo" dobrze to wygląda, bo łączy taras i boki.

Zoaczę u Madzenki
Ogród z uśmiechem 11:17, 11 sie 2016

Do góry

Daleki od ideału..... 11:13, 11 sie 2016

Do góry
Ja na to, że ta magnolia jest nieziemska Cudo
Wariant z klonem bardziej mi się podoba.
Ogród z uśmiechem 11:11, 11 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Może magnolie wydzielić taką obwódką prostokątną z bukszpanu (ciężko posadzić cos pod magnolią) i całą rabatkę też? I chyba musi ona nawiązywać do tarasowego obsadzenia?

Samą magnolię ? Czy całą rabatę? Czy takie kwadraty wyjdą - magnolia, cała rabata, to pewnie trzeba będzie też wiśnie Amonogawe? Dobrze myslę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies