Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:58, 05 lut 2022

Do góry
Dziś wreszcie ruszyłam do ogrodu. Pogoda była całkiem, całkiem, było całkiem przyjemnie aż do momentu gdy zaczął padać grad z deszczem...
W każdym razie trochę posprzątałam na środkowych rabatach (bo widzę je z okien salonu i kuchni ). Przede wszystkim pozbierałam połamane źdźbła miskantów, które walały się na rabatach i trawniku. Wycięłam parę bylin. Potem razem z eMem przycięliśmy do połowy część miskantów. W sumie uzbierało się 6 worów .
Sezon uważam za rozpoczęty .

Przerwa na kawę... 14:19, 05 lut 2022

Do góry
inka74 napisał(a)
To mnie teraz zdziwiłaś bo w sezonie tych skrzyń zza zieleni po prostu nie widać... Ja nie zwracam na nie uwagi. Skrzynie zostają, tylko w ten sposób chce tam coś rosnąć a i rośliny dzięki nim są na różnych poziomach.

Ps. To miejsce ma w sumie ponad 3 metry szerokości od huśtawki do końca skrzyni z magnolią i 1,5 głębokości licząc do tuj...

dorobiłam wizualizację na szybko. Misa, którą znalazłam jest stosunkowo płaska, ona będzie ledwie 10-15 cm wystawała ponad kamienie, sam zbiornik jest niżej a będzie stała na nim. Bardziej to będzie oczko wodne niż element architektoniczny.

Ja sie nie znam - zaznaczam od razu.
Ale ta,2 fota z wizualizacją wygląda bardzo fajnie.
April podbija las... 14:13, 05 lut 2022

Do góry
April napisał(a)
Witam
najpierw zdjęcia brachytrichy dla Johanki, może ją skuszę na posadzenie u siebie. U mnie dają radę w suchym lesie sosnowym, z rozproszonym światłem słonecznym.
Od jesieni

Tutaj w tle za rzeźbą.

Po prawej masz nawet obok host, które też planujesz

ponad Vertigo i bambusami widać pas kwiatostanów brachytrichy

Pamiętaj że jestem kiepskim fotografem. Ta trawa na żywo jest cudna

Podoba mi się! Bardzo mi się podoba

A kot jeszcze bardziej

Dzięki Jola!

A mogę Cię poprosić o te zdjęcia u mnie na wątku? Żebym je miała w planach.
Przerwa na kawę... 14:01, 05 lut 2022

Do góry
Ewa, poniżej zdjęcie z mchem na kamieniu. Taki mech jest u nas w woreczkach w sklepach budowlanych do wypełniania donic. Uwierz na słowo, jest suchy, z tego już nic nie urośnie. I jest mega zielony. Z lasu mchu absolutnie nie wolno zabierać - to niszczenie i kradzież. I jest prawnie zabronione. Są specjalne farmy mchu ale nie sprzedają użytkownikom indywidualnym. Mają go na zielone ściany. Niestety tu u nas zbyt dużo opcji w tym temacie nie ma. Po prostu kompletnie nie wiem jak fizycznie wykonać tu w tym miejscu kamienie pokryte mchem i jak to miałoby wyglądać i gdzie w tym wszystkim umieścić ciurkającą wodę. Nie wiem, kaskada? Nie potrafię sobie tego w żaden sposób wyobrazić. Na styku ziemi i skrzyni widzisz mech rosnący u mnie naturalnie. Też jest intensywnie zielony, w sezonie nawet bardziej. Choć ma inny odcień.

Gdybym wiedziała jak do tematu się zabrać może projekt by do mnie bardziej przemawiał ale tu z tym mchem nie wiem jak pina przekuć w rzeczywistość. Tu mam problem. I ile będzie to kosztowało. Z misą o tyle jest łatwiej, ponieważ znalazłam misę, wiem gdzie kupić serpentynit i że wydam na to nie więcej jak 600 zł. Jest to realne do wykonania. I wykorzystam prawie wszystkie elementy z obecnie posiadanych. To nie oznacza, że już zdecydowałam w temacie. Po prostu wiem, jak to wykonać ale mam wątpliwości czy sam pomysł jest warty realizacji.
Działeczka w dużym mieście 13:47, 05 lut 2022

Do góry
u nas wczoraj w Domu Działkowca dzień dzielenia nasion Wspólnie zakupione paczuszki porcjujemy niczym zakazany towar i rozdzielamy między "udziałowców"

a było co dzielić
Glina i zielsko 13:40, 05 lut 2022

Do góry
Wczoraj kolejny raz glebogryzarka
Przerobiła ziemię i zostalo położone nawodnienie.
Cdn nastąpi w poniedziałek.

Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 13:06, 05 lut 2022

Do góry
Trawy na trójkąciku frontowym w innym ujęciu.

Przerwa na kawę... 13:04, 05 lut 2022

Do góry
Chyba myślimy o czymś kompletnie innym. Uściślijmy.

Ewcia - poniżej wizualizacja tego miejsca z kamieniami pokrytymi mchem - gdzie tu dać wodę i ciurkadło? Czy mech w takim odcieniu zieleni pasuje do cytrynowej AllGold i innych szarych roślin? Czy w ogóle gdzieś się kupuje żywy mech? Suszony wiem gdzie ale żywy? Kiedyś czytałam o jakimś sposobie z jogurtem...

I dla porównania wersja z misą i ciemniejszymi kamieniami bo serpentynit jest szary z lekką nutą zieleni

Przerwa na kawę... 12:40, 05 lut 2022

Do góry
inka74 napisał(a)
To mnie teraz zdziwiłaś bo w sezonie tych skrzyń zza zieleni po prostu nie widać... Ja nie zwracam na nie uwagi. Skrzynie zostają, tylko w ten sposób chce tam coś rosnąć a i rośliny dzięki nim są na różnych poziomach.

Ps. To miejsce ma w sumie ponad 3 metry szerokości od huśtawki do końca skrzyni z magnolią i 1,5 głębokości licząc do tuj...

Iwonko, to tylko moje zdanie. Ty zrobisz oczywiście jak Tobie się podoba
Misa jako soliter na większej przestrzeni tak, na tak małej dla mnie nie. 1,5 m od tuj minus skrzynia, nie wiem jaka jest jej szerokość. Huśtawka to też duży element twardej architektury. Za dużo dla mnie z misą. Ja tam cały czas widzę kamień w mchu i sączącą się z niego wodą - tak z japońska trochę, jak na podanym wcześniej przeze mnie pinie. Wprowadziłoby to spokój i harmonię Nie byłoby problemu z glonami. Ja zrobiłabym tak, Ty nie musisz oczywiście
Przerwa na kawę... 12:16, 05 lut 2022

Do góry

dorobiłam wizualizację na szybko. Misa, którą znalazłam jest stosunkowo płaska, ona będzie ledwie 10-15 cm wystawała ponad kamienie, sam zbiornik jest niżej a będzie stała na nim. Bardziej to będzie oczko wodne niż element architektoniczny.
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:30, 05 lut 2022

Do góry
Rok temu 4 lutego cięlam już seslerie... Trzeba będzie się zabrać za cięcie w przyszłym tyg.jak pogoda pozwoli...

A potem spadło dużo śniegu oby się nie powtórzyło

Zieleń, drewno i antracyt 11:25, 05 lut 2022

Do góry
Epimedium perralchicum Frohnleiten

a reszta, to:
Epimedium youngianum Niveum

Epimedium grandiflorum Lilafee

NN o bardzo dużych liściach, kwiatów jeszcze nie zauważyłam
Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:19, 05 lut 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Wiola Aga i Justyna. One wszystkie ślicznie kwitną, o pełnych i pojedyńczych kwiatach, bardzo je lubię za ich kwitnienie o nietypowej porze roku. Mój czerwony pełny kwitnie od października aż do teraz i dalej nowe pąki wypuszcza.

Super baardzo cieszą takie okazy
moje jeszcze w pąkach choć już kolor widać
macham
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:03, 05 lut 2022

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Koleżka

Piękna zima w Twoim ogrodzie i piękne to Szare Cudo
Ogród prawie wymarzony … 10:57, 05 lut 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ale gęsta i piękna ta trawa . Kwitnie?

Tak kwitnie. Tu 2017 rok. Jest fajna ale ma bardzo delikatne źdźbła .

Oto ona i mój Kot
Przerwa na kawę... 10:47, 05 lut 2022

Do góry
Im więcej się zastanawiam nad tą fontanną tym bardziej skłaniam się do zastosowania czystej misy cortenowej, dużej 80 cm, wychodzącej poza obrys obecnego miejsca więc odrobinę przełamującą linię. Osadzę w niej pompę i zrobię szczelinę przelewowową przy górnej krawędzi. Bez kamienia w środku. Kamienie te średnie co mam, dam jako wypełnienie pod misą na pojemniku na wodę. Tam drobnego żwiru nie można dać bo jest sporo szczelin. Kamieni nie będzie widać a i woda nie będzie się na nie lała bezpośrednio. Mniej glonów, a jak będą to mniej widoczne. Drobny żwirek wymienię na serpentynit, chyba. Zrobię drobne roszady roślinne, może przed donicą z lewej dam w końcu brunerę. Mam już ładne kępy za huśtawką to podzielę.
Misa będzie w tym stylu: https://pin.it/4lfldjj

Jak myślicie, będzie pasować do reszty ogrodu?
Zrobiłam przymiarkę z paleniskiem 70 cm. Oczywiście to nie wygląda teraz dobrze bo i listwy cortenowe są porozkładane do rdzewienia i bałagan ale chodzi o samo usytuowanie misy, rozmiar. Misa będzie większa i niższa.
W ogródku Martki 10:42, 05 lut 2022

Do góry
Nicol21, o to chodzi, że jest to nasza praca, czas, który ktoś sobie po prostu zabiera. Z tą mączką miałam długo opory, ale postanowiłam spróbować. Brzozowa bardzo sobie chwali jej działanie. Werbenę już włożyłam do lodówki. Czy maczki kaukaskie też?

Witaj Ajko! Mnie już tak ciągnie do ogrodu, że nie mogę się powstrzymać przed obchodami. W powietrzu unosi się jakaś cisza przed eksplozją Oranżerię i ogród czekają jeszcze prace ziemne, posadzka i opaska wokół, nowe rabaty, opaski wokół nowych rabat. To miejsce zmieni się mocno. Tylko kolejni brukarze nie mają czasu i tak czekam w zawieszeniu i z nadzieją, że któryś powie mi swoje "tak".

Zuzo Antracyt, wrzucam zdjęcie obrusowe z baldaszkowymi ten dodatek do nasion

Zieleń, drewno i antracyt 10:20, 05 lut 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Zuza, właśnie narodziła się nowa miłość

Ando, nad cieniem intensywnie pracujemy Ale też przemówiła mi do rozsądku Mary pisząc, że już od połowy sierpnia w swoim ogrodzie nie ma słońca na rabatach i to też jest smutne. Dobrze mieć jedno i drugie. Szczególnie w naszym klimacie.

W takim razie wrzucę jeszcze jedno zdjęcie specjalnie dla Ciebie, żeby miłość przedwcześnie nie wygasła
To najbardziej lubię za liście

Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:09, 05 lut 2022

Do góry
Ogrodówka Diva kupiona wiosną 2021r przezimowała bez okrycia bardzo dobrze.
Magary Dramaty z Rabaty 01:50, 05 lut 2022

Do góry
Zaczyna u nas znowu wiać, więc korzystając z tego, że mam zasięg netu i prąd wrzucę zapytanie, które mnie od dłuższego czasu męczy - liczę na Waszą pomoc

Mam kompostownik, posadowiony bardzo blisko granicy sąsiedniej działki. Działka jest "czyjaś", póki co nic się tam nie dzieje, ale chciałabym czymś ten kompostownik od strony sąsiadów zasłonić, już teraz, zaraz.

Tak to wygląda obecnie:

Odległość między kompostownikiem a płotem to tylko 90 cm. Wiem, mało... Jeżeli sąsiednia działka zostanie zasiedlona ciężko będzie tam dojść od "zewnętrznej" strony i coś zrobić z tym co tam posadzę...

Pomyślałam o pęcherznicach, plusy widzę takie: raz - mogę pozyskać własne sadzonki ze zdrewniałych pędów, dwa - jakoś zawsze dojdę (z boku), żeby coś wyciąć (najstarsze pędy), trzy - w razie konieczność naprawy np. płotu od naszej strony - wytnę na wiosnę do zera, a one odbiją, cztery - będzie to kompatybilne z żywopłotem, który mam z innej strony.
Nie jestem jednak do końca przekonana czy pęcherznice w tym miejscu to taki super pomysł, więc liczę na to, że jakaś dobra dusza z lepszym pomysłem tu zajrzy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies