Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród u stóp klasztoru 16:52, 10 paź 2011

Do góry
witaj Danusiu . ja sama jakoś ostatnio mało czasu znajduję na fotki do wątku. ale obiecuję poprawę Danusiu a to twoja werbena . wybujała na 1,5 metra

Ogród Bogusława 16:28, 10 paź 2011

Do góry

widok z balkonu
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 16:17, 10 paź 2011

Do góry
A ja niestety, nie mam TVN ani Meteo z Mają, wiec nie oglądałam, ale poczytałam w internecie
I podobało się ?

Tak zimno, że nie idę nawet dosadzić tulipanów, jutro ma być cieplej u nas
Za to w domu mam takie widoczki

Ogród Bogusława 16:04, 10 paź 2011

Do góry
wszystko jest po stronie zachodniej
Ogród Bogusława 15:34, 10 paź 2011

Do góry
i kwiatki dla rozbarwienia
Ogród Bogusława 15:19, 10 paź 2011

Do góry
strona wschodnia
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 15:18, 10 paź 2011

Do góry
No to lecimy całościowo.
Chciałbym zasłonić się trochę od sąsiada. Czy takie coś mogłoby być. Te kuliste drzewa to np. Klon Globosum a żółty Wiąz Werdei.
Jeden z klonów wypadłby mi na wprost okna. Problem polega na tym, że musiałbym posadzić je za ogrodzeniem. Tam biegnie kabel elektryczny, dokładnie nie wiem w którym miejscu. Czy mógłbym je tam posadzić. Może dość blisko płotu, ale jak to by wyglądało ? Widziałem, że Danusia ma posadzone Wiśnie Umbraculifera za ogrodzeniem.

Ogród Bogusława 15:15, 10 paź 2011

Do góry
kilka następnych fotek
Ogród Bogusława 15:06, 10 paź 2011

Do góry

nie często pokazywany fragment od strony bramy wiazdowej i garażu
Ogród amatora - proszę o pomoc 15:06, 10 paź 2011

Do góry
żurawki już zasadzone

2 rodzaje - mam nadzieje że w dobrych odstępach posadziłam i że jak się rozrosną będą ładnie wyglądać

Planuje podsypac jeszcze kamyczkami - bo miałam tylko garsteczke

A to moja hortensja

Ogród Bogusława 14:59, 10 paź 2011

Do góry
Kilka nowych roślinek.
Ogród Bogusława 14:48, 10 paź 2011

Do góry

Podobno koty poznają się na ludziach, ale żeby aż tyle,
ostatno jakoś tak krecika nie widzę.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 14:44, 10 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Przed kulą jest zwykła hortensja ogrodowa, tylko przebarwiona nieco na różowo delikatnie końcem płatków.

Czy one się "normalnie" w ten sposób same przebarwiają?
Chodzi mi o te delikatne cętki.
Ogródek amatora - kiedyś może będzie :-) 13:18, 10 paź 2011

Do góry
Teraz, obok tego koła z kostki, mam inną rabatę. Już ją trochę zmieniłem.
Było tak.

Teraz tak: w miejsce magnolii yellow river (słabo rosła) jest akacja twisty baby i trochę powyrzucane.

Dostałem teraz tylko 1 hortensje vanilla frise więc brakuje jeszcze jednej.

1. Nie wiem czy ten berberys nie przeszkadza by coś tu fajnego zrobić.
2. Jałowiec sabiński jak kiedyś urośnie to może bonsai bym z niego zrobił. Niby był już prowadzony ale stwierdziłem, że jest tak mały, że go puściłem.
3. Akacja: do końca nie wiem jak ona urośnie, czy na wysokość urośnie. Wiem, że urośnie korona ale czy mogę się spodziewać, że będzie 2 x wyższa niż teraz. Widziałem dorosły okaz i taki właśnie był ale czy ta moja nie jest za nisko szczepiona. Pani w szkółce powiedziała, że niby urośnie.
4. Zastanawiam się czy posadzić tutaj Wiąz Werdei, np. na rogu zamiast tego jałowca Meyer, a może wiąz zamiast akacji.
5. W sumie to jednak znowu źle zrobiłem. Wsadziłem i zastanawiam się co dosadzić, a przecież powinienem najpierw w pełni zaplanować to miejsce, a potem sadzić.

Jeszcze nie wiem jak przy tym kole z kostki posadzić a już gdzie indziej przeskakuje. No nie usiedzę muszę cały czas coś przekopywać
Ogródek do przeróbek ;) 13:18, 10 paź 2011

Do góry
wpadłam na kolejny pomysł dotyczący innej części działki znajdującej się przed domem
teraz wygląda tak (to stajnia)- przy ogrodzeniu rośnie świerk srebrny( nie wiem, czy go nie przesadzić) i obok conica

a takie coś mi przyszło do głowy (obok conici 3 kule różnej wielkości (np.bukszpany) i dalej między oknami też kule (myślałam o tujach globosum), kawałek czerwonego koła to klomb z różami na przeciwko wejścia do domu.

a i jeszcze pytanie z innej beczki: dostałam od babci męża sadzoneczkę hortensji ogrodowej ( nazwy nie podam, babcia nie wiedziała, ale kwiaty są różowe). Mogę ją wsadzić do gruntu i okryć na zimę czy lepiej zabrać z donicą do garażu?
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 12:48, 10 paź 2011

Do góry
Ina napisał(a)
A to obiecane zdjęcie tarasu. Jest na poziomie gruntu, i co tu z nim zrobić?
I jeszcze ogrodzenie od strony północnej, za nim morze paproci i stare śliwy. Widzicie sami, mnóstwo pytań i brak pomysłu. Piszcie proszę kochani!

Zrobić przy nim wysepkę, zachodzącą na róg i posadzić nawet nieduże drzewko z koroną wysoko szczepioną np. bordowolistną śliwę wiśniową, pod nią hortensję Limelight i niższe roślinki np. kolorowe żurawki o atrakcyjnych liściach.

Na płocie sąsiada (betonowym) widzę same świerki serbskie jako wysokie tło, będzie wyraźnie widać ładne rośliny a nie beton. Poza tym dla ogrodu uzyskasz tło dla nasadzeń.

Od drugiej strony pomieszaj tuje Smaragdy, choiny kanadyjskie i żólte tuje, bo chyba lubisz pomieszane.
Przed żółtymi posadź rośliny o czerownych liściach, a przed zielonymi - rosliny kwitnące na biało lub żóltolistne dla kontrastu.

Wysepka z kaliną angielską na pniu i pachysandrą

Wysepka z sosną drobnokwiatową, trzmieliną i pachysandrą

Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 12:30, 10 paź 2011

Do góry
A to obiecane zdjęcie tarasu. Jest na poziomie gruntu, i co tu z nim zrobić?
I jeszcze ogrodzenie od strony północnej, za nim morze paproci i stare śliwy. Widzicie sami, mnóstwo pytań i brak pomysłu. Piszcie proszę kochani!
Kolejny zdesperowany amator prosi o pomoc 12:24, 10 paź 2011

Do góry
Nie wiem jak się do tego sensownie zabrać, myślę, że potrzeba by było obsadzić wszystkie te płoty, bo jesienią i zimą wiatr hula niemiłosierie, marzy mi się przytulny, zaciszny ogród rodzinny. Czyli szkielet ogrodu z kilkoma drzewami dla cienia.
No właśnie. Zastanawiam się, gdzie wygospodarować miejsce na mini plac zabaw , może tam za ażurem w kącie? Musi znależć się też miejsce dla basenu ogrodowego. W tym roku stał przed tarasem, stąd widoczna na poprzednich] fotkach niecka, ale było to miejsce tymczasowe, bo jedynie tu był poziom.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 12:15, 10 paź 2011

Do góry
stychaz napisał(a)
Danusiu a do jakich rozmiarów dorasta odmiana "Silver Dollar"?

Jeżeli możesz zdradzić, to co to za odmiana z przodu donicy bukszpanu?

Wg katalogu dorasta do 3 m. Ale zawsze można regulować jej rozmiary cięciem.
Przed kulą jest zwykła hortensja ogrodowa, tylko przebarwiona nieco na różowo delikatnie końcem płatków.

Zielony dach ekstensywny na śmietniku lub innej małej budowli 11:58, 10 paź 2011

Do góry
haika napisał(a)
A może skalniak zrobię na dachu .....

Trzeba zrobić sklepienie ze spadkiem i w najniższym miejscu odpływ, specjalną studzienkę

Potem obwódkę z deski szerokiej i maskowanie z blachy lub obmurowanie wieńca. Ten zielony dach trzeba zrobić technologią zielonego dachu. Najpierw wykleić szczelnie hydroizolację (EPDM) i drożny odpływ nadmiaru wody.
Potem warstwy wg technologii ZinCo.
Na to ziemię i rośliny. To nie będzie typowy skalniak, ale zielony dach ekstensywny z zastosowaniem roślin skalnych, jak zrobiłam tutaj.

Tutaj mój zielony dach na śmietniku, widać deskę

a tu deska obrobiona blachą

A tu przekrój zielonego dachu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies