Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród zmyślony 11:48, 08 paź 2011

Do góry
no i widok z okna - w oddali w całym bałaganie rośnie sobie miłorząb, który jest teraz piękniście złoty-no i dziewanna- ten egzemplarz ma ma już kwiaty od maja, czyli ponad 5 miesięcy.Szalona jakaś

Ogród zmyślony 11:43, 08 paź 2011

Do góry
podobnie lawenda kwitnie na całego, ale z dojrzałą już ostnicą i miskantem.Teraz w deszczowy dzień widać w końcu jej kolory
Ogród zmyślony 11:41, 08 paź 2011

Do góry
fajnie przebarwiły się trawki przy wrzosach

miskant może jeszcze zdąży zakwitnąć

a szałwia ciągle się nie poddaje
Ogród zmyślony 11:37, 08 paź 2011

Do góry
zimno wszędzie, mokro wszędzie, a własnie miałam zaplanowane prace ogrodowe. Zbierałam się ze 3 tygodnie, czasu ciągle nie było, ech
Przebiegłam się więc, co by trochę dokumentacji roślin porobić, chociaż tyle
astry, marcinki to kwiaty tej pory roku-zakwitło pod sypialnią

białe kwiaty ślicznie prezentują się w deszczu

cyklamen-kopać go na zimę?

na skalniaku kwitnie trochę na biało, trochę na niebiesko-widok ogólny nieciekawy, ale samo połączenie rumianku z niebieskim astrem podoba mi się
Zagubiona 11:25, 08 paź 2011

Do góry
O to efekt prac umacniających skarpę , prawdę mówiąc nikt nie jest zadowolony z widoku końcowego i coś z tym fantem trzeba zrobić. To tez temat na przyszły rok, geokratę będziemy musieli czymś zagospodarować..... Na pierwszym planie pozostałości iglaków, których na potrzeby zdjęcia niestety nie byłam w stanie usunąć .
Zagubiona 11:21, 08 paź 2011

Do góry
Po stronie zachodniej mamy również skarpę. Dawniej w całości obsadzonej w iglakach, które po 15 latach powyrastały. Na dodatek tegoroczne prace utrwalające skarpę wymagały wycięcia wielu z nich. Do tego zielona folia i .... nie lubię zapuszczać się w tę stronę .....
Ogród coli 11:20, 08 paź 2011

Do góry
A te trzy drzewa będą pasowały? Bo za kamieniami rośnie duża śliwa Nigra. Nie ma już liści więc słabo ją widać

Zagubiona 11:17, 08 paź 2011

Do góry
Voila sciana pn, jak na razie trochę tu iglaków oraz trawa. Na chwilę obecną nie mam w planach żadnej aranżacji, ale może ktoś z Was ma jakiś pomysł?
Zagubiona 11:15, 08 paź 2011

Do góry
Sciana zachodnia wygląda nijak.

jest tu taras, który będziemy rozbudowywać w przyszłym roku. Rośnie tu jedynie róża oraz biały lilak który chcę wysadzić.
Obok różowej róży dosadzę drugą różową pnącą. To jedyne pomysły jak na razie na tą rabatę.
Zagubiona 11:10, 08 paź 2011

Do góry
Sciana zachodnia wygląda nijak.

jest tu taras, który będziemy rozbudowywać w przyszłym roku. Rośnie tu jedynie róża oraz biały lilak który chcę wysadzić.
Obok różowej róży dosadzę drugą różową pnącą. To jedyne pomysły jak na razie na tą rabatę.
Zagubiona 10:37, 08 paź 2011

Do góry
Dziękuję za podpowiedzi - myślę, ze znajdę dużo inspiracji w ogrodach z brzozami . Wczoraj spędziłam wiele czasu na przeglądaniu Ogrodowiska i chyba mam już jakąś wizję. Najważniejsze, że ktoś mi uświadomił gdzie tkwi błąd - istotnie zbyt dużo gatunków w małych ilościach
Nie stać mnie jednak na dokupowanie kolejnych roślinek tej jesieni. Posadzę co mam - nadmiar przekażę mamie do ogrodu na wsi a na wiosnę uporządkuję to co mam dokupując dodatkowe egzemplarze tych roślinek co mam.

Teraz widzę jak nieczytelny jest plan ogrodu jaki dołączyłam. Wejście jest na ścianie wschodniej pomiędzy dwiema rabatami, które już obsadziłam bukszpanikiem.
Na lewo i prawo od wejścia są 2 okna w tym jedno kuchenne.
Na ścianie południowej 2 okna zaznaczone na planie, na ścianie zachodniej taras i 2 okna.

Teraz ściana południowa przy murze. Dawniej rosła tu róża pnąca i pięknie wyglądała na tle białęj cegły.
Posadzę kompozycję z róż pnących na krańcach domu białą + bordową pomiędzy nimi ostróżki a w niższej partii lawendę.
Będę miec chwilkę to rozrysuję plan.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 10:28, 08 paź 2011

Do góry
A tu już duży

Cztery łapki - zwierzęta domowe 10:23, 08 paź 2011

Do góry
To i ja pokażę swojego 'synka'
Tutaj maluch, rok temu:

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 10:02, 08 paź 2011

Do góry
Hej,
20 maja '11 kupiłam w doniczce i od razu posadziłam 2 bukszpany. Posadzone są w identycznych warunkach, tzn: wysoka donica z otworem, a w niej warstwy 1/3 malutkie otoczaki+ trochę żwiru na wierzch + ziemia przemieszana z granulowanym obornikiem, ściółkowane korą i grysem. Nie cięte. Miały wilgotno, robiłam też dziurki patykiem żeby dochodziło powietrze. Jeden chyba ma się ok, ale drugi w ogóle. Z miesiąc temu prysnęłam mu lekko topsinem, ale nic się nie zmieniło, ani na plus, ani na minus, po prostu nic.
Fotki z teraz:
jeden bu:

i ten gorszy:

Poradźcie proszę! Może potrzeba im po prostu nawozu? Mam w kolekcji Biopon jesienny.
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 09:47, 08 paź 2011

Do góry
Hej,
problem dotyczy magnolii pośredniej 'Lennei Alba'. Posadzona w maju b.r. Niestety nie zapisałam do czego, ale na pewno była to jakaś lepsza ziemia z worka, prawdopodobnie kwiatowa + ściółka. Szybko, bo w czerwcu zaczęły zwijać się i 'ubywać' liście (wyglądały jakby pękały na części) i gdzieniegdzie miały czerwone plamy. W sklepie ogrodniczym pokazałam zdjęcia i kazano mi opryskać Karate, co też zrobiłam. Bez skutku. Tzn. od razu jakby szybko ruszyła, ale liście dalej wykazywały powyższe objawy. W połowie czerwca sypnęłam więc płaską łyżkę nawozu Florowit do Rh (również za radą pana ze sklepu ogr.). I tak całe wakacje chorowała. Mniej lub bardziej - kiedy już myślałam, że wychodzi na prostą pojawiały się chore liście (nie chcąc dalej truć po prostu je obrywałam). Na przełomie sierpnia i września pojawiły się szaro-białe okrągłe plamy na liściach, wyglądały na pleśniowe. Opryskałam Topsinem. Nic nie dało, a wręcz mam wrażenie, że oprysk zaszkodził.

Dodam, że dbałam żeby miała wilgotno, a oprysków dokonywałam w pochmurną pogodę.

Obecnie (od jakichś 2 tygodni) jej stan gwałtownie się pogarsza, chorują już praktycznie wszystkie liście i każdy wygląda inaczej. Generalnie chyba powinnam ją wywalić, ale może jeszcze da się coś dla niej zrobić?

Fotki:

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:41, 08 paź 2011

Do góry
Danusiu myślisz że takie szafirki wyglądałyby tu dobrze?
Ogród coli 08:06, 08 paź 2011

Do góry
coli napisał(a)
cały czas śledzę nową realizację Danusi (ogród z lustrem) i zastanawiam się jak zmienić moją zmarnowaną rabatę w taką z kulami i ilexem golden gem, bo strasznie mi się podobają.

Potrzebujesz tutaj fajnego drzewka na kiju, a dopiero pod nim niech się dzieje

Nawet 3 drzewek. Najtańsze są chyba trzmieliny na kiju (odm.Emerald'n Gold). Dodatkową zaletą jest ich zimozieloność.
Obwódki z bukszpanu 08:00, 08 paź 2011

Do góry

Obwódki z bukszpanu 07:58, 08 paź 2011

Do góry
Wykonanie kostki wokół cisa na pniu

Dostawa bukszpanów o małych bryłkach a sporej koronie

Na tę kostkę potrzeba 7x7 czyli 49 sztuk

Ogród Bogusława 07:50, 08 paź 2011

Do góry
Byłam zadziowna widząc ile wypuściła na końcu gałęzi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies