Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi po zimie 19:04, 30 wrz 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Aniu,bo ani się obejrzymy,i przyjdą chłodne dni ,a jak pracować w zimnej ziemi? Natychmiast katar i inne ,,cudowności chorobowe" Lepiej teraz ,póki ciepło jeszcze. W przyszłym tygodniu kończę prace ogrodowe w tym sezonie. zostanie tylko zabezpieczenie róż, ale to pod koniec miesiąca.
Wszystkim życzę pomyślnego zakończenia ,,robót ziemnych"

O tych cudownościach chorobowych po pracach ziemnych to ja też już wiem co nie co ))
Ogródek Hanusi po zimie 18:49, 30 wrz 2011

Do góry
Aniu,bo ani się obejrzymy,i przyjdą chłodne dni ,a jak pracować w zimnej ziemi? Natychmiast katar i inne ,,cudowności chorobowe" Lepiej teraz ,póki ciepło jeszcze. W przyszłym tygodniu kończę prace ogrodowe w tym sezonie. zostanie tylko zabezpieczenie róż, ale to pod koniec miesiąca.
Wszystkim życzę pomyślnego zakończenia ,,robót ziemnych"
Ogródek Hanusi po zimie 18:41, 30 wrz 2011

Do góry
Właśnie takie są plany ,Jolu!Tygodniowe plany ogrodowe, niemal wykonane,ale co to znaczy niemal?
Tylko rozpalić ognisko i popalić maliny i gałązki borówki po przycinaniu.
Kopanie zimowe zostawiam dla zięcia..... te swoje mięśnie musi spod komputera zabrać na świeże powietrze.
Tawułki od Ciebie,jak królowe,na wejściowej rabacie,nowe korzenie mają,znaczy się zadomowiły!Obok biała pysznogłówka od Joku,a na sąsiedniej rabatce -irysy od Basi Krajewskiej.Ale będzie ładnie !

Dziękuję dziewczyny!Brzoskwinka dla Was!

Ogródek Hanusi po zimie 18:39, 30 wrz 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziś słoneczny dzień wyciągnął nas z Frodem na kolejne jesienne zajęcia!
Ścięliśmy maliny i ponosiliśmy na stosik do spalenia.Ja nosiłam,a piesek mi pod nogami się plątał.
Potem ,przy porządkowaniu rabaty oczywiście wylegiwał się w słonecznym miejscu,ale jak to muchy mówiły wracając z wołami z pracy polowejraliśmy!
Kolejna rabatka przygotowana do zimy.
Truskawki też opielone.
Jutro......kto wie gdzie nas poniesie? Może do lasu?

Kwitną gruntowe chryzantemy

Wzięłam dzisiaj z ciebie Haniu przykład i zaczęłam przygotowywać rabaty do zimy Widzisz jak mnie inspirujesz? Pozdrawiam i zdrówka życzę
Ogródek Hanusi po zimie 17:44, 30 wrz 2011

Do góry
Dziś słoneczny dzień wyciągnął nas z Frodem na kolejne jesienne zajęcia!
Ścięliśmy maliny i ponosiliśmy na stosik do spalenia.Ja nosiłam,a piesek mi pod nogami się plątał.
Potem ,przy porządkowaniu rabaty oczywiście wylegiwał się w słonecznym miejscu,ale jak to muchy mówiły wracając z wołami z pracy polowejraliśmy!
Kolejna rabatka przygotowana do zimy.
Truskawki też opielone.
Jutro......kto wie gdzie nas poniesie? Może do lasu?

Kwitną gruntowe chryzantemy

O....! 16:27, 30 wrz 2011

Do góry
widać już zmianę barw kwiatów i liści ...

a między słupami z winobluszczem widać metasekwoję ( jeszcze nie traci liści)
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 16:21, 30 wrz 2011

Do góry
W ramach załatwiania spraw firmowych przejeżdżałam obok Chemobudowy ( nb są tam od dzisiaj do niedzieli targi ogrodnicze ) i postanowiłam - w ramach relaksu- wstąpić na chwilkę.
Oczywiście nic nie kupować, bo i tak nie wiem co , gdzie i jak będzie.
No, może kilka cebulek czosnku...

Czosnek kupiłam ale poza nim jeszcze małe co nieco

Trawę pampasową nad oczko:

I 3 mkiskanty

To Variegatus? Była tylko tabliczka z napisem m"miskant"

Eksperyment ogrodowy Beaty 15:57, 30 wrz 2011

Do góry
BEATA_S napisał(a)
Haa, jeszcze się pochwalę zabójczo wielką trawką. Miskant Variegatus - wyłącznie dla sokolich oczu lub oglądać z lupą

Beato, ale oprócz miskanta, który musi jednak trochę podrosnąć, widzę bardzo ładną kompozycję z iglakami i biało obrzeżonym barwinkiem - przy tym murku i całym ogrodzeniu - świetnie to wygląda !
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:54, 30 wrz 2011

Do góry
Dzisiaj przyjechały hortensje bombshell. Niestety nie mają kwiatostanów
W większości informacji jakie znalazłam zalecane cięcie powinno się zrobić w lutym, lecz jednak na jednej stronie znalazłam informację, że powinno się to zrobić jesienią.

To jak to powinno być ?
Wersja mini mini 15:37, 30 wrz 2011

Do góry
Wersja mini mini 15:35, 30 wrz 2011

Do góry
I kilka ujęć:

mój nowy nabytek

Były jeszcze takie w kolorze kwiatów hortensji limelight (taki jakiś kremowo-zielony) i chyba następnym razem je wezmę. Były śliczne.
Żywopłot strzyżony z cisa 15:17, 30 wrz 2011

Do góry
Jeszcze tutaj zapytam o radę. Wczoraj posadziłam sadzonki cisa. Czy mogę je przyciąć? Jeśli tak to o ile?

Z góry dziękuję za rady

Jak przesyłać rośliny 15:14, 30 wrz 2011

Do góry
Dzisiaj dostałam moje hortensje zapakowane wzorowo. Wysokość krzewów łącznie z doniczką ok 110 cm wysokości. Zapakowane były po 2. Każda doniczka owinięta folią, połączona z druga doniczką taśmą. taki pakuneczek był owinięty rozłożonym kartonem tekturowym, Wszystko było szczelnie posklejane taśmą bezbarwną. Na koniec owinięte folią i taśmą. Na paczkach był jeszcze naklejka "Nie piętrować". Rośliny dotarły w fantastycznym stanie . Nie było połamanej ani jednej gałązki.

Tak wyglądał ten kokon:

Wersja mini mini 15:03, 30 wrz 2011

Do góry
I przyszły dzisiaj moje bombshell-e Są duuuże, bez doniczki ok 80 cm. Niestety nie ma na nich suchych kwiatów ale mam nadzieję, że ucieszą mnie w przyszłym roku.

Niestety będą musiały poczekać w doniczkach do jutra
Wersja mini mini 15:00, 30 wrz 2011

Do góry
No to się zdecydowałam

Dzięki Waszym podpowiedziom stanęło na cisach, hortensjach bombshell i trawach miskant morning light, silver stripe (mam nadzieję, że będzie w szkółce), prunus umbraculifera i dodatkowych bylinach które mam, czyli jeżówka purpurowa, krwawniki, orliki i werbenę patagońską (jak się ze mną ktoś podzieli )

Wczoraj posadziłam 30 sadzonek cisa i dzisiaj rąk nie czuję

Cis - Taxus 13:44, 30 wrz 2011

Do góry
To znowu ja z moimi pytaniami odnośnie cisa

Zaszalałam i wczoraj posadziłam 30 sadzonek i dzisiaj ledwo się ruszam
Idąc za radami upychałąm sadzonki tak blisko jak tylko się dało (posadziłam po 2 obok siebie)

Jak sądzicie przycinać go jeszcze teraz czy dać spokój i zrobić to na wiosnę?
Jeżeli przycinać, to na jakiej wysokości? Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi
Dwa światy 12:19, 30 wrz 2011

Do góry
ostatni dzień września

Dwa światy 12:17, 30 wrz 2011

Do góry
jeszcze obfite kwitnienie róż

Pogaduchy skowronków 12:12, 30 wrz 2011

Do góry
Zabraliście słońce ...))
Witajcie Ptaszki
Zbyszku najlepszego Chłopaku !
Innych nie ma ,a o nieobecnych się nie rozmawia
Nasz mały, zielony świat. 12:11, 30 wrz 2011

Do góry
Basiaw napisał(a)
A tak przy okazji, choć to nie w ogrodzie, ale w domu, ale z zamiłowania do śródziemnomorskich klimatów na ścianach przy schodach na piętro domu powiesiłam sobie takie obrazki:

Śliczne, moje klimaty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies