Pogoda sprzyja pracom jesiennym na działce, ale ta praca przerywana jest chwilami na delektowanie się kwitnącymi jeszcze pięknie różami. New Down kolejny raz rozwija swoje pąki, a w dodatku teraz kwiat utrzymuje się dłużej
W najbliższy weekend w planach wymiana podpory pod tą różę dostanie nową ładną kratkę
pozostałe róże ten pieknie kwitną i sporo jeszcze pąków
bratki niezawodnie kwitną, teraz nawet w miejscach gdzie same się wysiały i mandewilla cieszy się słoneczną pogodą
Przejeżdżam pewną trasą dość często i zauważyłam pięknie przycięte tawuły japońskie odmiany "Golden Princess".
To bardzo łatwe w uprawie krzewy. Należy je przycinać "na jeża" wiosną, a potem powtórzyć po kwitnieniu, wtedy się zagęszczają i przyznacie, że taki widok cieszy oczy.
Tawuły japońskie zwłaszcza o żółtych liściach (Goldmund, Golden Princesse, Goldflame) lubią słoneczne stanowiska, wtedy ładnie się wybarwiają. Nie mają specjalnych wymagań.
I teraz czeka na mnie jeszcze jedna robótka wokół cisa. Zamierzam wydzielić pod nim trójkąt żwirowy i podsadzić go czymś kolorowym. Myślałam o żurawkach żółciutkich, ale teraz zastanawiam się czy to nie będzie zbyt duży kontrast i może zdecydować się na np Caramel?
Wypatrzyłam dziś w szkółce choinę kanadyjską , jest cudna . Kupiłam kilka w rozmiarze mini , bo te większe to już wydatek dość pokaźnej sumki . W jakiej odległości ją sadzić na żywopłot formowany ? Ustawiłam co 0,5m , czy to nie za gęsto ?
Kolory jesieni na nowej rabacie
Liriope muscari -sezon pierwszy
Trzy młodziutkie dziewczyny czekają na żurawkowe podsadzenia
Oraz hortensje w towarzystwie