Dzięki Geniu dzisiaj po pracy coś miało się ku deszczykowi i nic nie robiłam w ogrodzie poza fotkami, a potem przyjechały córki z dzieciaczkami i nie można już było nic robić )) jestem rozgrzeszona z lenistwa ))
szałwia już przekwita...
Pokażę dzisiaj mały misz-masz... co by tu o nim napisać...
jest to wysunięty prostokąt, w rogach są już po 3 kulki bukszpanowe, jeszcze małe (od największej do najmniejszej). Między dwoma drzewami brązowe żurawki, przed nimi bukszpanki, które z czasem utworza obwódkę. Na środku pęcherznica, przycinam ją na jajo lub kulę, na razie nie widac efektu
No i najważniejsze planuje w przyszłym sezonie posadzić tu kilka hortensji Limelight, za żurawkami , te stare zwykłe co już rosną jakieś mizerne. Chyba po 2-3 obok pęcherznicy wystarczy.
Sebku, Geniu, Gabi - dziękuję Wam za miłe słowa . Róże są naprawdę piękne i aż chce się je fotografować. Szkoda, że nie mam lepszej jakości aparatu, bo wtedy zdjęcia jeszcze mocniej uwydatniłyby urodę tych niezwykłych kwiatów.
Mamy prawdziwie piękną i ciepłą jesień. Mimo, że noce chłodne, to dni są niemal letnie i wszystko wciąż bujnie kwitnie w ogrodzie.
Dalie, które zbyt późno wsadziłam w tym roku do gruntu, dopiero teraz otwierają pierwsze kwiaty:
i z oddali w ducecie z bodziszkami:
I dwie róże, które wszystkim polecam - bardzo zdrowe i bujnie kwitnące Larissa
Basiu ubranka koniecznie psince kup, moje wtedy chętniej wychodzą obie mają kubraczki, ja moim sama uszyłam. Zobacz moja nawet brała udział w takiej sesji
-założyłam agrowłókninę na kole, gdzie będzie wyłącznie żwirek i ławeczka
-dokończyłam zakładanie ekobordów
-przekopałam łezkę i wyrównałam , zasypana będzie również żwirkiem ale o innym kolorze niż koło ,posadziłam w tej łezce 150 krokusów oraz tojeść rozesłaną którą dostałam od Gosi i za to jeszcze raz pięknie nie dziękuję
- przekopałam koło klona ziemię i zasypałam korą
Skoro na mojego ślubnego zeszło (biednego pewnie uszy palą), to proszę bardzo, Rafcio w akcji, poprawia po brukarzach, nie było dnia, żeby po powrocie z pracy nie przekładał jakiś kostek, żeby mniej docinek było.
Werandka też osobistego wykonania
Zależy Aniu co chcesz osiągnąć i jakie koszty możesz przeznaczyć, w tej rabacie właśnie pięknie wyglądają te większe drzewa z mniejszymi kulkami kompozycja jest wtedy wypełniona na wszystkich poziomach.
Powiem Tobie, że ja sama ze względu na koszty, testuję sosny jedną wsadziłam krzywo i prowadzę na bonsai ma ok 1,3m
Sosna thunberga po zakupie
sosna potraktowana przez nas
Może kiedyś coś z tego będzie
A może poszukać sosny czarnej my kupiliśmy taką obciętą za 70 zł ma ok 2 m po uszczykiwałam jej przyrosty w połowie i pięknie się zagęściła w sumie żałuje że jej nie wsadziłam krzywo i nie nagięłam, fajnie by wyglądała, a tak rośnie sobie prosto to ta po lewej
Co do kulek masz rację taka ilość będzie zabójcza cenowo zwłaszcza te większe, ja zastępuję zwłaszcza te mniejsze thują danicą, pójdę tutaj pod prąd bo nie w bukszpany ale uwielbiam danicę za pokrój ( piękna kulka) za to że ładnie zimuje, nie podmarza i ma ładny kolorek, teraz nawet wypatrzyłam żółte też je nabędę. Mają jeszcze jedną zaletę bo nie trzeba ich ciąć na ładne kuleczki.
Bukszpany oczywiście lubię i hoduję na kuleczki z małych sadzonek ale one wolno rosną i jeszcze im trochę czasu potrzeba, a te większe przystrzyżone drogie niestety.
Myślę Aniu ze trzmieliny na tej rabacie też są te żółte dla kontrastu.
Ja żałuje ze ogród się nie rozciąga bo bym jeszcze poszalała, a tak to pozostaje mi przerabiać to co zrobiłam i jeszcze niedawno nie myślałam ze to powiem