Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - co dalej?

Mój ogród - co dalej?

EwaG 07:37, 29 lis 2011

Hej wpraszam się do Twego ogrodu. Z wielka przyjemnością.
Kilka dobrych rad (jak wiadomo piekło nimi wybrukowane) odnośnie rabaty wejściowej.
Wydaje mi się, że wszystkie trudności związane z jej zagospodarowaniem wiążą się z pierwotną kompozycją (całkiem wg mnie udaną). Zostawiłaś świerki tak jak rosły i dosadzałaś inne rośliny. Wg mnie musisz w sensie idei powrócić do pierwotnego założenia. To znaczy przesadzić te wszystkie dodatkowe sosny i świerki w inne miejsce. Poza tymi sosnami "żóltkami", które posadziłabym symetrycznie między dwoma świerkami.
Cała przestrzeń rabaty podzieliłabym na trzy części i każdą z nim obsadziła niskimi roślinami (np. mogą być to żurawki) eksponującymi pokrój i kolor świerków i pozostawionych sosen.
A linie rozdzielające połacie roślin powinny nawiązywać do miękkich linii rabat (co na załączonym obrazku nie całkiem mi wyszło).
I do tego coś wyższego, aby rabata poszła w górę.
Oto moja luźna propozycja

Gardenarium 23:10, 30 lis 2011

Tutaj trzeba dosadzić przynajmniej jedną kulę miedzy pniem od cisa na kiju a stożkiem prawym i berberys nie jajowato zrobić tylko kuliście.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 23:11, 30 lis 2011

Wg rady Ewy przegrupuj te ładne rośliny na te pola.

Żólte najbliżej zakola przy chodniku, zielone świerki bliżej ulicy, a żólte kosodrzewiny bliżej płożących jałowców. No i coś na pniu dokup.

Instagram Ogrodowiska
ewaglen 20:19, 01 gru 2011

Dziękuję bardzo Co na pniu byłoby najlepsze? Czy posadzić tak jak Ewa zaproponowała?
ewaglen 20:23, 01 gru 2011

EwaG napisał(a)
Hej wpraszam się do Twego ogrodu. Z wielka przyjemnością.
Kilka dobrych rad (jak wiadomo piekło nimi wybrukowane) odnośnie rabaty wejściowej.
Wydaje mi się, że wszystkie trudności związane z jej zagospodarowaniem wiążą się z pierwotną kompozycją (całkiem wg mnie udaną). Zostawiłaś świerki tak jak rosły i dosadzałaś inne rośliny. Wg mnie musisz w sensie idei powrócić do pierwotnego założenia. To znaczy przesadzić te wszystkie dodatkowe sosny i świerki w inne miejsce. Poza tymi sosnami "żóltkami", które posadziłabym symetrycznie między dwoma świerkami.
Cała przestrzeń rabaty podzieliłabym na trzy części i każdą z nim obsadziła niskimi roślinami (np. mogą być to żurawki) eksponującymi pokrój i kolor świerków i pozostawionych sosen.
A linie rozdzielające połacie roślin powinny nawiązywać do miękkich linii rabat (co na załączonym obrazku nie całkiem mi wyszło).
I do tego coś wyższego, aby rabata poszła w górę.
Oto moja luźna propozycja

Dziękuje bardzo Ewuś za projekcik. Ciekawe jest nawiązanie do linii rabat. Tylko jak ja męża nakłonię do tej rewolucji??? Cyba go gdzieś wyślę na ten czas
alinak 20:41, 01 gru 2011

weź tez pod uwagę że świerk gniazdowy Nidiformis . docelowo ma ok. 2 m. średnicy . i rośnie jak szalony.
czy ty masz ochotę za parę lat ciągle ganiać z sekatorem ?
a że zasłonią one tawuły to prawie pewne
Kaisia 11:04, 22 gru 2011

KasiaWB 19:16, 22 gru 2011

EPODLAS 22:16, 22 gru 2011

Wieloszka 10:18, 23 gru 2011

Magicznych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych radości, rodzinnego ciepełka i nie tylko ogrodowych marzeń życzą Wieloch i Wieloszka