Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 10:54, 29 sie 2011

Do góry

Ziolowe ogródki

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 10:53, 29 sie 2011

Do góry

To co mnie osobiście w tych ogrodach zachwyciło najbardziej to mała architektura, ozdoby z kamienia, szkła, metalu - to one obok roślin tworzą klimat!!! Teraz już wiem, że nie może ich zabraknąć w żadnym ogrodzie!

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 10:51, 29 sie 2011

Do góry
Zachwycajace trawy!!!

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 10:50, 29 sie 2011

Do góry
Narada na szczycie

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 10:48, 29 sie 2011

Do góry

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 10:47, 29 sie 2011

Do góry

Ogrody Hortulus w Dobrzycy 10:46, 29 sie 2011

Do góry
Oj Basiu szkoda, że nie przeczytałam Twojego posta tydzień temu...choć pewnie i tak niczego bym do auta nie wcisnęła

To "mój" Hortulus - niestety pogoda nie dopisała, ale i tak było pięknie

Ogród Sylwii od początku :) 10:43, 29 sie 2011

Do góry

Ogród Sylwii od początku :) 10:24, 29 sie 2011

Do góry
Ta część ogrodu wymagała intensywnego plewienia dlatego przystąpiłam do pracy od rana

Przymiarka ekobordu .... krzywizna się ujawniła ..... należy poprawić

Dwa czerwone dęby 10:13, 29 sie 2011

Do góry
U mnie prace malarskie wewnątrz domu i znów niewiele czasu na ogród .Ale poleciałam z rana z aparatem , ciąg dalszy zaniedbanych zakamarków .

te żółte rury co i rusz przekładam , wyznaczają linie przyszłych rabat

I nie wiem jak ugryźć ten kawałek .Kosodrzewinę myślę , żeby podsypać białymi kamykami niezbyt drobnymi .Ale co z tymi dwoma kolumnowymi jałowcami po bokach ? Z przodu to jeszcze wyglądają przyzwoicie ale z tyłu to już bleeeee ...........Próbowałam wielu preparatów różnej maści i nic , chyba pójdą pod topór

Ogród Leny. 10:05, 29 sie 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

ale postaram się coś sklecić co by miało ręce i nogi

najlepiej ........ dzieciątko!

Dzieciątka posiadam-sztuk dwie

Myszorek ,fotki nadal są ale już chyba widziszChciała zrobić więcej zdjęć ale poczekam po deszczu..wtedy wychodzą najładniej
Póki co zamieszczam te sprzed pół godz....

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:59, 29 sie 2011

Do góry
Karolinko u mnie brakuje jeszcze nasadzeń przy kamieniu , ale poleciałam z aparatem żeby pokazać Ci jak to u mnie wygląda

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:59, 29 sie 2011

Do góry
popcarol napisał(a)

Woda splywa z kamienia w jednym miejscu glownie, w tym miejscu wysypalam troche zwiru. Po skonczeniu:

Jak dla mnie wyszło fajnie, schował bym chyba jednak ta plastikową rurkę i może żwir dookoła?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:48, 29 sie 2011

Do góry
Rabata rh powiekszyla sie o egzemplarz wysokosci ok. 180 cm. Polowalam na niego pol roku jakies Kwitnacy kosztowal 199 zl, potem przeceniono go na 140. Nie kupilam wczesniej gdyz w planach mialam urlop a szkoda nie podlewac i potem wyrzucac... wczoraj przy okazji wymiany pompki do zrodelka na wieksza, przyjechal ze mna do domu Wynegocjowalam 100 zl za niego

prezentuje sie tak - wstepnie, nie wiem czy nie zbyt blisko muru?:

Brakowalo mi tam pietra, a on mam nadzieje nie bedzie zbytnio sie rozrastal...
Widok rabaty z gory - czy moge dosadzic tam jeszcze 2 rododendrony? Nie bedzie zbyt ciasno? Czy mozna je przycinac gdyby wlazily na siebie??

Pozdrawiam i milego poniedzialku, Karolina
Paprocie ogrodowe 09:41, 29 sie 2011

Do góry
MarzenaR napisał(a)

Czy mógłbyś Przemku zerknąć i ewentualnie podpowiedzieć

Czy to może być osmunda?

Marzenko wydaje mi się, że będzie to Osmunda regalis 'Cristata'
Milin amerykański - Campsis radicans 09:15, 29 sie 2011

Do góry
O jak miło, wątek o milinie. Są tu osoby doświadczone w uprawie tego pnącza, to ja poproszę Was o poradę - czy milin musi iść po kratownicy, czy można go puścić przy słupie drewnianym tej naszej świeżo postawionej konstrukcji? Mam taki plan, żeby posadzić po jednej roślinie przy narożnych słupach, poprowadzić do góry i pozwolić mu się rozejść po tych górnych belkach. Czy Waszym zdaniem to jest realne?
Przy tych bokach, gdzie stoją widoczne na zdjęciu donice z kwiatami będzie jeszcze jakaś zabudowa, na zasadzie tarasowej, nie chcę zamykać tych boków do samej góry, żeby nie pozbawić się widoku na ogród gdy będziemy sobie siedzieć na tym tarasie.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:14, 29 sie 2011

Do góry
Sobota minela pracowicie.
Zrodelko zrobione I o ile bardzo zapalona do pomyslu bylam, o tyle teraz nie wiem czy mi sie ono podoba. Jesli mialabym je opisac, uzylabym slowa KICZOWATE...
a Wy jak myslicie? Co zrobic zeby bylo... mniej? ...hmm...

Fotki krok po kroku:
1/kilka roslinek tu rosnie, nuuudy...

Krajobraz spod wlokniny - jak widac u mnie nie jest zle i wlokniny sie nie pozbede Korzeni na wierzchu nie ma, przyrosty na jalowcach swieze sa. Ziemia zbita, ale najwyrazniej im to nie przeszkadza..

Wykop pod zbiornik na wode i poprawki spadku od murow domu:

Pierwsze proby - pompka byla zbyt slaba i pojechalam wymienic na taka wiekszej mocy:

Siatka, przymocowalam ja do ziemi kolkami do styropianu:

Wloknina z powrotem, z wycieta dziura (woda zbyt wolno przesiakala przez nia, gdy spadala z kamienia):

Pierwsza przymiarka z kamieniem - dziala!

Woda splywa z kamienia w jednym miejscu glownie, w tym miejscu wysypalam troche zwiru. Po skonczeniu:

Funkiowe zacisze 08:53, 29 sie 2011

Do góry
kryniafu napisał(a)

Co to za liście? Czy rabata jest na wilgotnym terenie?
Piękne i okazałe te rozchodniki, piękne zestawienie z trawami.
Nie mam ich w ogrodzie i już wiem, że uzupełnię nasadzenia o nie.

Przeciwnie to jest Arum creticum Obrazek Kreteński "cebulowy" przeznaczona na suche gleby w słońcu. Ale generalnie cała działka jest wilgotna i ma tłustą glebę.
Funkiowe zacisze 08:46, 29 sie 2011

Do góry
annka napisał(a)

Co to za liście? Czy rabata jest na wilgotnym terenie?
Piękne i okazałe te rozchodniki, piękne zestawienie z trawami.
Nie mam ich w ogrodzie i już wiem, że uzupełnię nasadzenia o nie.
Funkiowe zacisze 08:43, 29 sie 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies