Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:53, 11 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Daj mu w ucho. Szkoda Twojej rączki małej.
Albo nie daj mu obiadu za to!
Niech zrobi sam za karę- śliweczki z boczkiem do piwa

jednak dałam mu w pośladek
jak dzieci nie mam to trudno się oprzeć
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:00, 11 lip 2016

Do góry
babka napisał(a)
Gochna jak Ty to robisz, że masz tak cudny ogród ?! Stipę w lawendzie i przy buksach masz ubiegłoroczną tak ? Lawendzie ona nie przeszkadza? Mnie ostrzegano, że lawenda nie lubi bliskiego sąsiedztwa stipy ale widzę, ze to mit.
W ogóle stwierdzam, że w tym roku lawenda jest ciemniejsza i wyższa. Też masz takie wrażenie ?

Widziałam z telefonu, że i Magnolia wstawiała u Ciebie fotki, lecę się cofnąć

merci
stipy te duże to ubiegłoroczne a w sumie moze i
dwu trzy letnie nawet.
lawenda ze stipa nie choruja u mnie jakoś.
u mnie w tym roku lawenda jest ciemnofioletowa.
Makowo na Kociewiu 12:15, 11 lip 2016

Do góry
Kasik napisał(a)
A i jeszcze jedno. Doła można mieć , bo się nie ma zrobione a i robić się nie za bardzo chce, , można mieć bo upały czy ulewy niszczą naszą pracę. Ale nie możesz mieć doła, bo wmawiasz sobie ,że ktoś ma lepiej czy ładniej,
Każdy ma najładniej dla siebie i nie ważne czy mu to wychodzi czy nie, czy dopiero zaczyna czy już ma dorosły ogród.

Jednemu się podoba córka a drugiemu teściowa, a nam się podobają nasze własne ogrody jak żaden inny, a Twój mi się tez bardzo podoba. i tyle w temacie.

ten dół to taki najzwyklejszy dołeczek jaki na każdego przychodzi - bo róże połamane i gniją pąki, a od upału bledną i popalone som, bo trawy nie zagęszczają sie i ich na rabacie nie widać, bo magnolia ma mączniaka a wierzba rdzę taaa no i białe róże brzydko reagują na deszcz i mus się ich pozbyć. Wszyscy mamy tego rodzaju małe zmartwienia i są dla nas najczęściej bodźcem do działania a nie do narzekań. Nie narzekam, ale czasami muszę gdzieś się uzewnętrznić, moi domownicy moich smuteczków nie rozumieją a Wy tak

Dziękuję za wszystkie miłe wpisy o Makowym
i ogłaszam, ze doła nie mam, tylko źle określiłam normalne, codzienne ogrodnicze problemiki
Przerwa na kawę... 14:59, 10 lip 2016

Do góry
Rabaty ciąg dalszy. Ściana zachodnia. Do przeniesienia ew. azalie japońskie Marinja. Brakuje wypełniaczy na brzegu ale najpierw poczekam aż się to wszystko porozrasta. Pod perukowcem Royal Purple hosta Dance with me a pod hortensją Limelight hosta Rainforest Sunrise.

Ciąg dalszy. Powojnik Stolwijk Gold na kratce został przycięty po kwitnieniu i na razie słabo odrasta. Po bokach wsadzone wiciokrzewy Halliana i Purpurea malutkie zasłonięte hortkami. Kratka musi się odbudować cała po eksmisji majowej milinu - miał tu za mało miejsca. Na środku hortensja Wims Red i Vanille-Freise Renhy. Pod spodem azalia japońska Kermesina, przetacznik różowy - nie wiem jak się tu uchował i rododendron Polarnacht, wypełniacz na dole pieris niski w 2 odmianach (taki się mi trafił w doniczce, bez nazwy). Wysoka magnolia to Susan kwitnąca po raz drugi powojnikiem Pamiat Serdtsa. Róże pomarańczowe NN na jesieni do przesadzenia. Mieczyki będą musiały znaleźć inne miejsce. Brakuje obwódki przed różą Pilgrim, ktora znów ma pąki do pilgrimki jest dodany powojnik bylinowy niebieski Ryuan. Na dole gipsówka wersja płożąca. Na słupku pod pomarańczową różą rośnie sadziec - do ewentualnego przesadzenia.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 00:25, 10 lip 2016

Do góry
Gochna jak Ty to robisz, że masz tak cudny ogród ?! Stipę w lawendzie i przy buksach masz ubiegłoroczną tak ? Lawendzie ona nie przeszkadza? Mnie ostrzegano, że lawenda nie lubi bliskiego sąsiedztwa stipy ale widzę, ze to mit.
W ogóle stwierdzam, że w tym roku lawenda jest ciemniejsza i wyższa. Też masz takie wrażenie ?

Widziałam z telefonu, że i Magnolia wstawiała u Ciebie fotki, lecę się cofnąć
Przerwa na kawę... 09:08, 09 lip 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Na wiosnę do przycięcia perukowiec, łaskawca słownie 3 peruki ma, reszta była ale się zmyła. W sensie peruk nie wytworzyła, wszystko zgubił. Muszę poszukać dlaczego tak sie dzieje nie tnę go, raczej podwiązuje.
Oprócz cięcia jałowców wsadziłam z 15 kwiatków w doniczkach na tarasie z przeprowadzek i nie tylko, zadołowałam umbrę nr 2 - musi tak poczekać. Jak się przyzwyczaję i nie będzie mi w tym rogu przeszkadzać to wsadzę. Podlalam, wypieliłam, z 10 razy się zagapiałam na rabatę w narożniku tylnym zachodnim aby koncepcja się wyłoniła i skończyłam o 22.
Zdjęć nie zdążyłam zrobić. Tylko jedno: powojnik na magnlii - udane połączenie.

Wygląda, jakby magnolia drugi raz zakwitła

Co do jałowców - to na pewno nie są blue arrow - one są w sinym kolorze.
Ja mam blue arrow - też je w tym roku przycinałam, ale tylko na wysokości.
Później wrzucę fotki, to zobaczysz.
Przerwa na kawę... 06:28, 09 lip 2016

Do góry
Normalnie w pierwszej chwili pomyślałam, że to magnolia kwitnąca. Super to połączenie. Nie dawaj host pod jałowce, też będą marnieć. Ja mam trzy w suchym miejscu, kupowane razem z tymi z hostowej rabaty, i one malusieńkie są. Chociaź z drugiej strony jedna podziadkowa w dosłownie u stóp brzozy rośnie i świetnie daje radę. Daj może jednak lepiej coś sucholubnego. Może rozchodniki, one dają radę w suchych miejscach.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:42, 08 lip 2016

Do góry
malkul napisał(a)

dac mu w tyłek?

Daj mu w ucho. Szkoda Twojej rączki małej.
Albo nie daj mu obiadu za to!
Niech zrobi sam za karę- śliweczki z boczkiem do piwa
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:18, 08 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

no, odrobinę się poprawiła.
Ale i tak wiem że to Twój M się postarał, że to jego zasługa

dac mu w tyłek?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:53, 08 lip 2016

Do góry
malkul napisał(a)
mikołajek do Magnoli przypalony za dużym ogniskiem ale zyje i część kwitnie, na zimę pójdzie w grunt i w przeszłym sezonie powinno być ok

no, odrobinę się poprawiła.
Ale i tak wiem że to Twój M się postarał, że to jego zasługa
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:34, 08 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
kurcze, zawsze musisz mieć tak idealnie, łobuzico jedna?

Pięknie masz !

przepraszam
poprawie się
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:31, 08 lip 2016

Do góry
kurcze, zawsze musisz mieć tak idealnie, łobuzico jedna?

Pięknie masz !
Zielonym do góry... :) 11:27, 08 lip 2016

Do góry
podzielcie się pinami Toszki, proszę...
Zielonym do góry... :) 11:25, 08 lip 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)

Czyżbym widziała penstenomy pomiędzy jeżówkami? Ale piękny łan jeżówek

tak, są i penstemony
Zielonym do góry... :) 08:59, 08 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

mnie zachwycają Magnusy- w zeszłym roku były rocznymi siewkami i wywalały się. Ale w tym- wielkie kępy, sztywne i niezbyt wysokie- cudne są bo bardzo obfite. Polecam je tym którzy chcą mieć szybko efekt jeżówkowy, albo chca je mieć tanio ( bo Magnusy sieja się i dziela pięknie)albo którym odmianowe kapryszą.
tu ruszają- dziś juz kwitną

Czyżbym widziała penstenomy pomiędzy jeżówkami? Ale piękny łan jeżówek
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:20, 08 lip 2016

Do góry
Wrzucam wczorajsze postępy w pracach ogrodowych

Półka- wyleciało większość niepotrzebnych roślin. Iglak też zrobi out ale muszę mu już znaleźć inne miejsce docelowe. Póki co brak pomysłu. Magnolia zostaje dopóki nie znajdę jej nowego - również docelowego miejsca.

Wczoraj posadziłam cisy- sztuk 5 wzdłuż siatki (brakuje mi jeszcze dwóch)- sadziłam co metr? To ok odległość? Dosadziłam lawendę i przemieściłam żółte róże sztuk 4 plus dwie żółte na pniu.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:27, 07 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

ja mam sucho, a leżał na ziemi na płasko, jak zegar słoneczny.

zegara słonecznego co prawda w ogrodzie jeszcze nie mam ale raczej o taki efekt mi nie chodzi
Tu ma być ogród :) 16:51, 07 lip 2016

Do góry
malkul napisał(a)

dokładnie takie z piętka Magnolia mi jeżówki urwała jak byłam u niej ostatnio. ponoć przyjmuja się bezproblemowo
moge skopiowac do siebie twoje jeżówkowe wywody?

ps. jak mebelki?

Ależ proszę, ja to nawet sie zastanawiam czy w ubiegłym roku właśnie u Ciebie to znalazłam

Z mebelkami na razie ten sam etap co ostatnio.
Typografia ogrodu 15:01, 07 lip 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
kamien jest intrygujacy ......

lawendowo u Ciebie i wspominki swietne, co tam z magnolia knujesz ? buziam steskniona za Twoim ogrodem ))))
jolus a gdzie bylas jak Cie nie bylo? Fajnie ze jestes
Cos tam knuje.jak Magnolia popiera to tym bardziej
Typografia ogrodu 14:56, 07 lip 2016

Do góry
kamien jest intrygujacy ......

lawendowo u Ciebie i wspominki swietne, co tam z magnolia knujesz ? buziam steskniona za Twoim ogrodem ))))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies