merci
stipy te duże to ubiegłoroczne a w sumie moze i
dwu trzy letnie nawet.
lawenda ze stipa nie choruja u mnie jakoś.
u mnie w tym roku lawenda jest ciemnofioletowa.
ten dół to taki najzwyklejszy dołeczek jaki na każdego przychodzi - bo róże połamane i gniją pąki, a od upału bledną i popalone som, bo trawy nie zagęszczają sie i ich na rabacie nie widać, bo magnolia ma mączniaka a wierzba rdzę taaa no i białe róże brzydko reagują na deszcz i mus się ich pozbyć. Wszyscy mamy tego rodzaju małe zmartwienia i są dla nas najczęściej bodźcem do działania a nie do narzekań. Nie narzekam, ale czasami muszę gdzieś się uzewnętrznić, moi domownicy moich smuteczków nie rozumieją a Wy tak
Dziękuję za wszystkie miłe wpisy o Makowym
i ogłaszam, ze doła nie mam, tylko źle określiłam normalne, codzienne ogrodnicze problemiki
Rabaty ciąg dalszy. Ściana zachodnia. Do przeniesienia ew. azalie japońskie Marinja. Brakuje wypełniaczy na brzegu ale najpierw poczekam aż się to wszystko porozrasta. Pod perukowcem Royal Purple hosta Dance with me a pod hortensją Limelight hosta Rainforest Sunrise.
Ciąg dalszy. Powojnik Stolwijk Gold na kratce został przycięty po kwitnieniu i na razie słabo odrasta. Po bokach wsadzone wiciokrzewy Halliana i Purpurea malutkie zasłonięte hortkami. Kratka musi się odbudować cała po eksmisji majowej milinu - miał tu za mało miejsca. Na środku hortensja Wims Red i Vanille-Freise Renhy. Pod spodem azalia japońska Kermesina, przetacznik różowy - nie wiem jak się tu uchował i rododendron Polarnacht, wypełniacz na dole pieris niski w 2 odmianach (taki się mi trafił w doniczce, bez nazwy). Wysoka magnolia to Susan kwitnąca po raz drugi powojnikiem Pamiat Serdtsa. Róże pomarańczowe NN na jesieni do przesadzenia. Mieczyki będą musiały znaleźć inne miejsce. Brakuje obwódki przed różą Pilgrim, ktora znów ma pąki do pilgrimki jest dodany powojnik bylinowy niebieski Ryuan. Na dole gipsówka wersja płożąca. Na słupku pod pomarańczową różą rośnie sadziec - do ewentualnego przesadzenia.
Gochna jak Ty to robisz, że masz tak cudny ogród ?! Stipę w lawendzie i przy buksach masz ubiegłoroczną tak ? Lawendzie ona nie przeszkadza? Mnie ostrzegano, że lawenda nie lubi bliskiego sąsiedztwa stipy ale widzę, ze to mit.
W ogóle stwierdzam, że w tym roku lawenda jest ciemniejsza i wyższa. Też masz takie wrażenie ?
Widziałam z telefonu, że i Magnolia wstawiała u Ciebie fotki, lecę się cofnąć
Co do jałowców - to na pewno nie są blue arrow - one są w sinym kolorze.
Ja mam blue arrow - też je w tym roku przycinałam, ale tylko na wysokości.
Później wrzucę fotki, to zobaczysz.
Normalnie w pierwszej chwili pomyślałam, że to magnolia kwitnąca. Super to połączenie. Nie dawaj host pod jałowce, też będą marnieć. Ja mam trzy w suchym miejscu, kupowane razem z tymi z hostowej rabaty, i one malusieńkie są. Chociaź z drugiej strony jedna podziadkowa w dosłownie u stóp brzozy rośnie i świetnie daje radę. Daj może jednak lepiej coś sucholubnego. Może rozchodniki, one dają radę w suchych miejscach.
Półka- wyleciało większość niepotrzebnych roślin. Iglak też zrobi out ale muszę mu już znaleźć inne miejsce docelowe. Póki co brak pomysłu. Magnolia zostaje dopóki nie znajdę jej nowego - również docelowego miejsca.
Wczoraj posadziłam cisy- sztuk 5 wzdłuż siatki (brakuje mi jeszcze dwóch)- sadziłam co metr? To ok odległość? Dosadziłam lawendę i przemieściłam żółte róże sztuk 4 plus dwie żółte na pniu.