Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:42, 03 sty 2022

Do góry

tylko w takiej odsłonie nadaje się do pokazania bo muł niewidoczny

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:39, 03 sty 2022

Do góry
Trzy ujęcia jednego miejsca

a w drugą stronę tzn w przeciwnym kierunku z tego samego miejsca

Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:32, 03 sty 2022

Do góry
gruby33 napisał(a)
Witam,
Otóż zauważyłem ostatnio, że na trawniku jest coraz więcej żółtawych miejsc. Miejsca te występują albo plamkami albo długimi cienkimi paskami. Około 2 tygodnie temu rozsypywałem nawóz jesienny Brenbrug. Dawkowałem go według zaleceń na opakowaniu i z siewnika wiec był równo rozłożony. Zreszta już przed tym były widoczne delikatne plamki o innym odcieniu na trawie ale nie w takim stopniu jak teraz.
Przyglądając się z bliska trawie w tych miejscach widać jak by końcówki trawy nie były równo ucięte i są zażółcone po kilka milimetrów na końcach. Myślałem, też że może tępy nóż w kosiarce ale kosiarka nowa raptem 6 koszeń wykonała na ogródku 220m2. Co do nawodnienia to jest automatyczne i posiadam wbity w ziemie czujnik wilgotności gleby ( Gardena Smart Sensor 2 generacji), który podlewa jedynie jeśli wilgotności gleby zejdzie poniżej 50%. Czy to coś poważnego czy nie obawiać się o to?

Nawóz nierówno rozłożony. Albo w niektórych miejscach Ci się rozpuścił, a w innym już nie. Albo tam trawa mniej go pobrała. Spróbuj od tego roku florahumusu równolegle z nawozem i już nie powinno być tego problemu.
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:09, 03 sty 2022

Do góry
Mirka napisał(a)
Wiola wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę
Mam pytanie kiedy tniesz i jakie seslerie wiosną?

Mirko dziękuję za życzenia i wzajemnie wszystkiego dobrego

Seslerię tnę zazwyczaj końcem lutego, nisko na jeża.
Na początku marca widać jak ruszyła i zaczyna się zielenić...

Blaski i cienie nowego życia 15:37, 03 sty 2022

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Przyszłam sie przywitać wszystkiego dobrego
Poogadałam widoki Twojego ogrodu piekne są. Tuje trawy hortensje nawet jesienią wyglądają super - piękne klimaty masz. Podoba mi się ale kolaż mnie zachwycił Chludowowny to tylko daje do myślenia jak pięknie u Ciebie jest latem
Pozdrawiam serdecznie

Już mało udzielam się na O. Choć zawsze coś się u mnie działo i sukcesywnie z roku na rok coś przybywało, szło jak po grudzie ale efekty po wielu latach są znaczące i miło że się zatrzymałaś. Ok. 1000str pokazywałam moje metamorfozy miejsc. Teraz jakoś z braku czasu fotki nie przeglądnięte są tylo sfolderowane. Może trochę zeszłorocznej wiosny wrzucę

Blaski i cienie nowego życia 15:28, 03 sty 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczne

Jeszcze takie były w tym roku

I plany, których niestety ze względu na zdrowie nie realizowałam

Blaski i cienie nowego życia 15:26, 03 sty 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Kolarze-cud,miod!Powodzenia_na_nowy_sezon!

Dziękuję i odwzajemniam z fotkami z sezonu, a były cudne chwile różane

Zieleń, drewno i antracyt 14:41, 03 sty 2022

Do góry
Danusiu, dalie tak jak Ty będę w donicach podpędzać i na początek do szklarni trafią.
Niestety od tego roku muszę się ograniczać z zakupami nasion do takich, które pójdą prosto do gruntu. Przez budujący się obok bliźniak pogorszyły się mocno warunki świetlne na parapetach. Te najbardziej nasłonecznione zostawiam na pomidory, papryki i oberżynę. Nic więcej się nie zmieści. Może się kiedyś inspektu ciepłego dorobię, ale to plany dalekie...

Przez okno tarasowe coraz bardziej widoczne są białe plamy ciemiernikow Zastanawiam się, czy się jeszcze nie pokusić o jakiś kolor dla urozmaicenia, czy samą biel zostawić. Na pozostałych rabatach pełno mam za to takich kwitnących maluszków. Śniegowa pierzyna dobrze je zabezpieczyła przed sporym mrozem

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:05, 03 sty 2022

Do góry
Hania pierwsze wyzwanie na tapecie - wymachy rąk (bez ciężarków).
Boli po starej kontuzji ale muszę bo jedną ręką z plecakiem nie utrzymam się na łańcuchach

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:56, 03 sty 2022

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na dobranoc Tęsknię już za kolorami.

Oj tak, cudny widok Ale zimowa odsłona Twojego ogrodu też wygląda fantastycznie. Cały rok przepiękny.
Sałatka pokrzywowa 08:57, 03 sty 2022

Do góry
lilarose napisał(a)

Magda, nie wiem co napisać, zatkało mnie- coś za dużo nas łączy
My w ogrodzie w Święta:

Nom, swój znajdzie swego
Ogród długi 23:07, 02 sty 2022

Do góry
Joann napisał(a)
Dzięki dziewczyny, mam nadzieję, że się przyjmie. Okryłam go już na zimę.
Lidko, miło mi zajrzałaś Pozdrawiam:*

Ponieważ zostało mi drobnych kamieni po układaniu ścianki gabionowej, wysypałam je na rabatę pod oknem z przodu domu. Przesadziłam stamtąd wiąza JH (w cieniu nie byłoby mu za dobrze) i wsadziłam tam brzozę Youngii.
Przed

Po

Niewielkie zmiany, kamyki są mocno nieogrodowiskowe. Na wiosnę dosadzę tam dwa cisy na poduchy.

Zmiana z kamykami bardzo na plus. Wiąz Jaculine Hiller( chyba zapomniałam nazwy ale coś podobnie brzmiało)też mam u siebie. On po kilku latach jest dosyć duży ale dobrze znosi cięcie więc chyba zmieści się tam u Ciebie.

Asiu, wszystkiego najlepszego na nowy rok, zdrowia i spełnienie planów, tych ogrodowych również.
Znowu na wsi 22:17, 02 sty 2022

Do góry
Tak było

Krajobraz po bitwie , przy okazji widać że kret nie dawał mi spokoju

I zrobiła się pustka ale zarazem mam poczucie jakby było więcej miejsca.

Przed zimą posadziłam tutaj wegetującą od kilku lat w donicy świdośliwę oraz trochę różnych bylin. Nadeszła zima, mam czas na myślenie co zrobić dalej. Przede wszystkim zadbać o tzw. plecy.

Znowu na wsi 22:00, 02 sty 2022

Do góry
Natomiast pod sosną powstał niewielki placyk. Wykonanie pozostawia sporo do życzenia ale robiłam to pierwszy raz.

Początkowo było łyso, ale we wrześniu już efekt był lepszy.

Miejsce do siedzenia było bardzo fajne, sosna dawała cień, ale wygląd ogólny nie za bardzo.

Przycięłam najbardziej wystające gałęzie, w końcu jednak zapadła decyzja że wycinamy. Zrobiło się pusto, ale mnie to bynajmniej nie przeszkadza.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:48, 02 sty 2022

Do góry
Na dobranoc Tęsknię już za kolorami.

Znowu na wsi 21:34, 02 sty 2022

Do góry
Danusiu dziękuję .
Wiosną tego roku prac c.d. Zlikwidowałam kolejny fragment trawnika, wypełniłam ziemią. Pierwsze nasadzenia wyglądały nieciekawie

Ale za kilka tygodni wyglądało już lepiej

Znowu na wsi 21:22, 02 sty 2022

Do góry
Wiosną zaczęłam od zdjęcia fragmentu trawnika i nawiezieniu brakującej ziemi. Trzeba tez było przełożyć kamienne obrzeże.

Efekt był taki

Pozostał fragment wchodzącego w rabatę trawnika. Początkowo planowałam w tym miejscu placyk do siedzenia ale zaczęła drażnić mnie sosna. Zresztą nad jej wycięciem zastanawiałam się głównie z powodu jej docelowych gabarytów (trochę wam namarudziłam swego czasu). Jesienią podcięłam dolne gałęzie, efekt nawet był niezły. Tu stan z jesieni, pod sosną bałagan.

Znowu na wsi 21:05, 02 sty 2022

Do góry
Joku napisał(a)

Jolu, bardzo ładne to zdjęcie. I tamto ze ścieżką, fajnie masz.
Znowu na wsi 21:02, 02 sty 2022

Do góry
Miniony rok był dobry pod względem ilości wykonanych prac, pogodowo nieco gorzej - susza latem. Ponieważ miałam sporo wolnego czasu (emerytura) i jako tako wróciłam do formy po problemach zdrowotnych od wiosny zabrałam się ostro do pracy. W poprzednim roku zaczęłam zmianę w tej części ogrodu, głównie w celu ułatwienia sobie pracy kosiarką. To ten fragment ogrodu

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:52, 02 sty 2022

Do góry
Joku napisał(a)

Ale przynajmniej masz gdzie sadzić . Do czego ten czarny klinkier?

Do małej szklarni, na podłogę Jolu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies