Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 13:29, 26 sie 2011

Do góry
I ja gratuluję i życzę, abyś była tutaj zawsze Miło zaglądać do Ciebie

Rajski ogród Ani 13:21, 26 sie 2011

Do góry
Aniu,gratuluję.
W cieniu - zacieniona 13:17, 26 sie 2011

Do góry
Wiosną,porzucony pieniek laurowy wsadziłam do donicy.Coś tam powypuszczał,nawet zawiązał nasiona. Po raz pierwszy go doglądam, nie wiem czy podciąć ,czy zostawić w gruncie,czy zabrać do domu.Ale chyba to ostatnie ,to najlepsze wyjście.Jest mizerniutki -ale może się przechowa?
Kwiaty polne 13:13, 26 sie 2011

Do góry
Dzięgiel i powoje

Żmijowiec i dzwonki leśne

Mój 4 arowy azyl... 13:08, 26 sie 2011

Do góry
Ś liczne zdjęcie.
Zielono mi! 13:02, 26 sie 2011

Do góry
Proszę o więcej takich zdjęć....brak słów.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:01, 26 sie 2011

Do góry
Roze wsadzilam na docelowe miejsce - w rabate przed domem:

W sumie wyszla rabata w ksztalcie kola - na srodku rosnie tujka na kijku, moze dookola niej zrobic obwodke z kilku sadzonek lawendy? I kolejna, wieksza, po zewnetrznej nasadzen z roz?
Tyle ze to zmieni zupelnie koncepcje narysowana przez Danusie...

Mam swiezo kupiony worek torfu, wsadze wiec hortensje ogrodowe w rzadku z drugiej strony tarasu - wschodzi tam ledwo trawa (wczesniej byla tam gora ziemi). Rosna tam teraz funkie podsadzone dabrowka rozlogowa. Nie bede ich wykopywac, bo nie wiadomo czy h. ogrodowe znowu mi nie zmarzna - wtedy chociaz te funkie beda...
Moze dzisiaj zwalcze trawe spomiedzy nich, a na razie fotka z daleka z rozstawionymi doniczkami

Dojdzie tam jeszcze jedna, kwitnaca na tarasie - h.paniculata Grandiflora.
Dopiero na zdjeciu widze ze wkloknina mi wychodzi spod zwirku - bede musiala ja lepiej schowac

Kupilam sobie hebe - 3 rozne. I teraz nie wiem co z nimi zrobic... podobaly mi sie, impuls... chyba rozdam babci i Tesciowej chyba ze znajde miejsce obok tarasu, a na razie na tarasie sobie stoja

I na deser - nasz zywoplot z rozy pomarszczonej rosa rugosa:

Ogród na 300 metrach kwadratowych 13:00, 26 sie 2011

Do góry
Witaj Ewo
Zwiedziłam Twój ogród - oglądnęłam zdjęcia, przeczytałam wpisy. Uśmiechnęłam się i jeszcze raz bardzo starannie zaczęłam przyglądać się fotografiom i ponownie czytać.
Ze ogródek ciekawy i ładny to już wiesz, że interesująco piszesz o swoich pasjach to też wiesz, a mimo to dołączam się do chóru - ciekawy ogród, a właścicielka ma "lekkie" pióro i poczucie humoru.
Na weekend zostawiam sobie perełkę Twój blog - zaczęłam już od wpisu z 15 sierpnia ( pożyczyłam ostatnio z biblioteki niedokończoną powieść Jane Austen) .
A wracając do ogrodu - przypomiałaś mi o dziewannach.

EwaG napisał(a)

Lubię rośliny o srebrzystych liściach i żółtych kwiatach tylko one nie lubią mego ogrodu(gleba ciężka gliniasta), chociaż ... na rubieżach może się udać. Zacznę się rozglądać za nasionami.
Pozdrawiam Jasia

Mój 4 arowy azyl... 12:59, 26 sie 2011

Do góry
Takie kwiaty zastałam po powrocie:

powtórnie kwitnące ostróżki mają, w porównaniu z wcześniejszym kwitnieniem, dużo słabsze kwiatostany

Gazaniom sprzyja pogoda a róże po odpoczynku wznawiają kwitnienie. Prawie wszystkie mają pożarte płatki. To sprawka pasikoników i jakichś innych amatorów słodkich płatków))

Dalie w tym roku nie bardzo popisały się kwitnieniem.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:45, 26 sie 2011

Do góry
Jakos szkoda mi bylo wczoraj ruszac te bergenie - pieknie sobie rosna w mojej przechowalni za domem (blisko tarasu) i kwitna - a teraz za wiele kwiatow tam nie ma...

Moze zamiast nich dac funkie - stad i tak musze je zabrac, bo je kaleczymy otwierajac garaz:

Stanie jednak raczej na planowanych bergeniach - od wczesnej wiosny sa dekoracyjne, maja prawie zimozielone liscie, no i w kwietniu juz kwitna - jak najbardziej do przedogrodka

Pare fotek wczorajszych prac - jeszcze tutaj bergenii i sciolki brakuje. Musze tez wyprostowac troche bukszpanowe nasadzenia - widze na fotce ze krzywo

W warzywniku sporo kwitnie - astry chinskie igielkowe i niesmiertelne smierdziuszki

Seler naciowy jest wielgasny - z moich sadzonek, sialam koncem lutego w doniczki

W tle kolejna fasolka szparagowa, siana koncem lipca, ma juz straki. Na pierwszym planie poplon - gorczyca. Nie wiem czy powinnam dopuscic do zawiazania nasion, nie bede miala pozniej samej gorczycy na wiosne? Pierwszy raz sialam...

Lilie przy tarasie kwitna jeszcze - bo jest tam duzo cienia, wiec kwitly pozniej

Niz te przed domem (fotka z lipca)
Postępowanie w różami w przypadku mączniaka 12:45, 26 sie 2011

Do góry
Jak może pamiętacie moja austinka dostała mączniaka. Na początku była pryskana Topsinem, który niewiele pomógł. Potem za radą Danusi kupiłem Dithane - też nic. A mączniak dalej się rozprzestrzeniał

Niestety jedynym wyjściem było ściąć mu pędy - i tak zrobiłem z wielkim bólem serca

Po ścięciu jeszcze raz go pryskałem środkiem Dithane i postanowiłem go od razu posadzić po tym zabiegu na miejsce stałe.
Działo się to 21 lipca.

Potem zostało mi tylko czekanie i nadzieja, że róża przetrwa - nie poszło to na marne.
W połowie sierpnia róża wyglądała tak z nowymi pędami

A teraz na dniach powinna rozkwitnąć

Przez tegoroczną pogodę wiele róż złapało tą chorobę i trzeba ją zwalczyć - niestety tak drastycznymi metodami. Ale nie bójmy się, bo widać, że róża odzyskała wigor i jeszcze będzie cieszyć oczy swymi pachnącymi kwiatami
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 12:36, 26 sie 2011

Do góry
Witaj Ewka! Dzięki za odwiedziny! To prawda, dawno mnie nie było na forum. Tzn. trochę czytałam, ale nie było już czasu pisać. Od września wracam do pracy w szkole i chciałam jak najbardziej wykorzystać czas. A ogrodowisko to ogromny pożeracz czasu. Bardzo przyjemny, ale jednak pożeracz Staram się spędzać jak najwięcej czasu w ogrodzie, ale nie sadzę ani nie przesadzam, tylko opalam się, spaceruję i bawię się z dzieciakami. Dobrze, że pogoda dopisuje. Pozdrawiam serdecznie!
Zielono mi! 12:33, 26 sie 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
ale Teletubisie i tak sobie tam, nawet we mgle, mieszkaja, hehe...

Bogda, ja im nawet domek zrobię, już mam pomysł, tylko muszę M przygotować, bo po pierwsze on nie wie o Teletubisiach, a po drugie, powie, że kompletnie mi szjba odbija. Ale, powolutku, nie takich rzeczy dokonałam...
A tu inne spojrzenie.
Oliwka - pupilka odrodziła się po ostrym cięciu...

... i w towarzystwie lawendy...

... oraz martwej natury uwierzyła, że rośnie nad Adriatykiem, a nie na szambie!

I o to mi chodziło. Może tym razem nie zmarnieje przez zimę? A może jakies genialne rady?

W cieniu - zacieniona 12:30, 26 sie 2011

Do góry
Zamaskowany karmnik -zamaskowany dla nas , ale nie dla ptaków, one go dobrze znają.
W cieniu - zacieniona 12:29, 26 sie 2011

Do góry
Podcięty, młody świerk "na parasol".
W cieniu - zacieniona 12:28, 26 sie 2011

Do góry
Nowe obsadzenia wzdłuż płotu -po podcięciu tuj zrobiło się mnóstwo zakamarków i jest fajnie.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:27, 26 sie 2011

Do góry
aniusiatr napisał(a)

Mój wątek coś ostatnio stracił na popularności - dlatego zapraszam
Wejście do domu

Drugie wejście do domu

Austin chorował i był ścięty jak pewnie pamiętacie, ale dziś pokazał pąki

Bardzo ładna donica z wrzosem - taka sama jak moja z kulą bukszpanowa przed wejściem. Widzę, że jest bardzo popularna na Ogrodowisku - u Asika są nawet trzy!

Moje są trochę ciemniejsze, ale wzór ten sam - fajowe są według mnie - nie aż tak drogie, a na pewno lepsze niż plastik.
Moje już dostały dość fajne naloty
W cieniu - zacieniona 12:26, 26 sie 2011

Do góry
Malinki będą do mrozów -na razie nieśmiało się wybarwiają.Czemu u mnie wszystko tak pózno?
W cieniu - zacieniona 12:25, 26 sie 2011

Do góry
Tawułka polubiła towarzystwo rh.i brunery.
W cieniu - zacieniona 12:24, 26 sie 2011

Do góry
Fasolkę szaragową zbieram w tym roku ze świerku....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies