Witajcie po przerwie.
Ach... niestety tak się poukładało, że musiałam na jakiś czas odłożyć plany odmienienia mojego ogródka. Ale wracam i jestem ciekawa, co sądzicie o takim układzie.
Po tym, jak Zbyszek zasugerował rabaty na ponad 1,5m szerokie, zaczęłam zastanawiać się, czy w niektórych miejscach taka szerokośc się zmieści. Poniższy plan jest bardziej w skali i oddaje kształt działki. Rabata za domkiem ma na planie ok 1 m, ze względu na czereśnie ciężko będzie tam przejść, jeżeli zrobimy szerzej. Natomiast wzdłuż miejsca do jedzenia i odpoczynku, tam gdzie rząd iglaków, jest 1,5m. Czy to będzie ok, czy za wąsko, jak sądzicie?
Uploaded with
ImageShack.us
Na rabacie narożnej myslałam, aby posadzić dereń np. elegantissima, przesadzić w to miejsce piwonie i hortensje. Wyobrażam tam sobie taki zakątek z ławeczką, jak na realizacji Danusi "Ogród w stylu angielskim"

.
Wzdłuż domku chciałabym zrobić tylko wąską rabatę i posadzić lawndę lub trawy ozdobne (wydaje mi się zbyt mało miejsca na szeroką rabatę; a może po prostu nie umiem zacząć inaczej patrzeć na ten teren?)
Przed tarasem półokrągła rabata i kolejna ciągnąca się od furtki, wzdłuż niemal całej działki, z dojściem do kompostownika po płytach (betonowych - wersja budżetowa

).
Na tarasie donica, np. z lawendą.
Co sądzicie?