Pan napracował się solidnie przy przesuwaniu a nawet przenoszeniu kamieni. Z przerażeniem patrzyłam jak bierze je w ręce i przenosi. Zaprawiony w pracy fizycznej, podziwiam jego kręgosłup.
Za kilka dni jeszcze trochę kamieni do przesunięcia. Wyrówna mi pan też teren pod ścieżkę. Biała będzie.
Obok brzozy rośnie biały rododendron a za nim jest krzak jaśminowca, w tym roku kwitł bardzo obficie.
Na ostatnim zdjęciu widać cis (taxus baccata), który musi być przesadzony. Cis na razie został lekko okopany a z przesadzaniem muszę ciut poczekać.
To będą dwie osobne rabaty:
[1] przed domem, połączona z podjazdem;
[2] na skarpie, hortensje Limelight posadzone wzdłuż murka i kończące się zawijasem wokół wiśni
(jeszcze nie wiem jak zakończyć tą rabatę z drugiej strony aby trochę zasłonić widok na taras (strona południowo-zachonia).
A może porozrzucam kulki bukszpanu z przodu (żółte pole na szkicu w poprzednim poscie) i wypełnię przestrzenie irgą lub trzmieliną albo berberysem?
Co zrobić z hortensjami za bukiem? Zostawić czy nie? A jeśli nie to czym wypełnić tą przestrzeń? Tym samym co będzie wokół kulek bukszpanu?
Mam, mam ................ mam nową rabatę. Tak było:
A jest tak: cudnie, jestem w zachwycie.
Wystarczyło kamienie inaczej ułożyć i zmiana całkowita. To jak przestawienie mebli w pokoju.
Rabata oczywiście nie jest ukończona, to tylko nowy rys ale jest fajnie, pod brzozą będzie ławeczka. Z ławeczki musi być widok ale nad tym muszę popracować.
Dzięki Sebek,
twój projekt zainspirował mnie i nakreśliłam coś takiego :
Kształtu podjazdu nie chcę za bardzo zmieniać ale jeśli nie uda mi się wypełnić całej rabaty to poprostu ją zmniejszę.
Buk został przesunięty lekko w prawo ponieważ zasłaniałby widok z okna. Resztę rabaty wolałabym obsadzić raczej niskimi roślinami do 50-70cm i już bym nic wyższego nie dawała z przodu.
Wklejam jeszcze zdjęcie frontu domu.
Próbowałam bawić się programem garden puzzle ale nie ma tam możliwości wgrania własnego zdjęcia (przynajmniej w wersji darmowej, którą ściągnęłam). Macie może na to jakiś sposób?
Wzorem Danusi potuptałam dzisiaj trochę po ogrodzie i szukałam inspiracji, ale nie rano - musiałam do pracy... Miałam trochę ciężki dzień i po powrocie do domu odpoczywałam w ogrodzie i trochę fotkowałqm co mi wpadło w oko
Skupiłam się na kolorowych rabatach