Jeszcze fotki tej rabaty w miare zagospodarowanej obok tarasu. Ta pusta, gdzie posialam trawe i posadzilam hosty zajme sie po urlopie, czyli koncem sierpnia.
W "przechowalni" mam jeszcze 2 rododendrony wielkosci tego na pierwszym planie. Moze je tu dosadzic, nie byloby tak pusto w strone sciany? Choc z drugiej strony gdy sie rozrosna nie beda na siebie zbytnio wchodzic?
Danusiu - w jakiej odleglosci od siebie sadzilas swoje rh? Bo ich sie nie tnie, prawda?
Z tylu tej rabaty wsadze 2-3 sadzonki cisa, by tworzyl ekran i oddzialal te rabate od trawnika przed domem - czy to dobry pomysl?
Chcialabym Was poprosic o rade w sprawie rabaty rozanej. Przod domu mamy jeszcze niezagospodarowany, tj dzieje sie tam... ale po kolei

Rabata z rozami, po lewej stronie od furtki.

Na srodku rabaty rosna najwyzsze z tych chyba 11 sadzonek ktore posadzilam, wielkokwiatowe 3 szt. Z tylu wielokwiatowe, z bokow i z przodu okrywowe i miniaturki. Kwestie zadarnienia ziemi chyba rozwiazalam - posadze tam taka plozaca roslinke, male zielone listki - na skalniakach sie ja widuje, niestety nie znam nazwy. Dostalam siatke sadzonek od Babci, u niej pol skalniaka tym zaroslo, fajnie wygladaja takie drobne lodyzki z zielonymi okraglymi listkami, calkowicie zaslaniaja ziemie.
Chodzi mi o ksztalt tej rabaty. Z jej tylu, po lewej stronie rosnie sosna czarna, z tylu na srodku deren cornus variegata (chyba). Po urlopie dostane sadzonki bukszpanow, z ktorych zamierzam posadzic obwodki warzywnika i tej rabaty wlasnie. Ale moze z przodu-wzdluz podjazdu podsadzic te roze lawenda? Taki mialam plan, ale nie wiem czy to bedzie dobrze wygladalo? No i ksztalt - na razie polokrag, ale taki "krzywy". Moze znow posadzic z tylu jakies wysokie rosliny zeby robily za tlo? Wtedy tez od razu nie byloby widac wiekszej czesci dzialki z przodu...
Moze miskanty? 2-3 cyprysy zielono-zolte i miskanty? I wtedy ta rabata bylaby bardziej prostokatna?
Za nia rosnie grupa traw, na szambie - tam potrzebowalam rosliny sucholubne, trawa zwykla sobie nie radzila - wysychala latem. Trawy rosna, najbardziej bujnie mozga trzcinowata...
dzieki za sugestie