Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:47, 05 sie 2011

Do góry
Może tutaj trochę widać

Świeżo po zrobieniu
Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 14:38, 05 sie 2011

Do góry
Ode mnie naj,naj,naj

Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 14:37, 05 sie 2011

Do góry
Marysiu, samych naj...naj...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:35, 05 sie 2011

Do góry
Obwodki niedlugo bede sadzila z bukszpanu. Zamowilam 50 sadzonek 20-25 cm, zobaczymy co przyjdzie.. ale to po urlopie

Ciagle cos przesadzam, wiec nie wiadomo czy tawulki nagle nie wyemigruja jako obrzeze wlasnie Ale dobrze sobie tam radza - w pelnym sloncu, podobaja mi sie na tle z kory. Wiec sobie rosna poza tym nie mam lepszego pomyslu co tam mogloby rosnac... byle nie trawa, bo jest od razu wypalona. Musi byc niskie, niezbyt drogie, wytrzymac tony sniegu w zimie. Masz moze jakis pomysl?

Wlasnie bylam w ogrodku Gabi, zaraz zajrze do Ciebie na ksiezyc

A tymczasem troche o drugiej stronie domu - od polnocy.
Mamy tam taras, wyjscie do niego jest z salonu. Na taras od tej strony namowila mnie Mama i jestem zadowolona - w lecie od poludnia siedziec sie nie da, za to tam, na lezaczku z ksiazeczka lezy sie super

Otoczenie tarasu mam nieporzadne, wiele roslin - pojedynczych, niewiele grupowo. Miejsce to robilo za przechowalnie roslin podczas calej budowy, przez 5 lat sadzilam tam otrzymane od znajomych, wykopane u babci, czy okazyjnie kupione rosliny. Czesc z nich jeszcze tam rosnie. Tylko jedna fotka na razie:

Z jednej strony niedawno usunelismy gore ziemi, ktora zostala usypana w trakcie ocieplania fundamentow. Zasialismy tam trawe. Przy krawezniku zasadzilam hosty.

Z drugiej strony zrobilam - troche kiczowata - ale wygodna sciezke do warzywnika i skrzyni z kompostem. Tym sposobem moge prosto z kuchni-przez salon i taraz, w kapciach albo boso wyrzucic resztki do kompostownika, bez przebierania butow i brudzenia kapci czy stop. Licze ze hosty sie rozrosna i przyslonia krawez sciezki i zaslonia obrzeze trwanikowe

Po prawej stronie przy domu rosna rododendrony, podsadzone funkiami i zurawkami (teraz jest ich tam wiecej), zrobie aktualna fotke pozniej.

Na tarasie rosna w donicach kupiona w tym sezonie hortensja, ktora nie marznie u sasiadow, licze wiec tez na to ze nie zmarznie u mnie. Obok bukietowa, ktora odbila na wiosne od korzeni. Tej zimy zmarzlo mi do zera 5 3-letnich bukietowych

Z drugiej strony agapant i kolejna hortensja przeniesiona z gruntu.

Sam taras jest betonowy, ograniczony z obu stron murkami z granitu. Na wiosne rozlozylismy na nim podesty z drewna egzotycznego. By przetrwaly przynajmniej kilka lat, na jesien wyladuja w garazu gdzie beda zimowac. Maja wymiary 50x50 cm, wiec dosc porecznie sie je przenosi.

I z domu wyglada lepiej niz goly beton:
Hippeastrum - Amarylis 14:22, 05 sie 2011

Do góry
Będzie kwitł -u mnie to nietypowa pora.
Wersal Północy czyli ogród Pałacu Branickich w Białymstoku. 14:21, 05 sie 2011

Do góry
Przed rewaloryzacją partery wyglądały tak:

Miniaturowy ogródek 14:19, 05 sie 2011

Do góry
GabiK napisał(a)

W ogródku jest kilkanaście bergenii, jedna postanowiła zakwitnąć:

Musisz ją stamtąd zabrać jak przekwitnie, bo ją zaduszą sąsiednie rośliny.
W cieniu - zacieniona 14:14, 05 sie 2011

Do góry
Krasnokwiat Katarzyny kończy kwitnienie.Pojawiają się małe zielone kuleczki z nasionkami -zobaczę co dalej.Do towarzystwa powtórnie zakwitajacych w tym roku dołączył amarylis.
Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 13:20, 05 sie 2011

Do góry
Marysiu z okazji Urodzin Wszystkiego Najlepszego . Dużo zdrowia i aby ogród piękniał jeszcze bardziej - a już jest piękny.

W cieniu - zacieniona 13:20, 05 sie 2011

Do góry
i ziołowo....specjanie na niektórych zostawiłam kwiaty...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:15, 05 sie 2011

Do góry
witaj zielona11
ogrodniczo to jest idealne, w koncu budowa skonczona, prawda?
Poza tym na tamtym cisza i spokoj, nie ma z kim pogadac... (zajrze za chwile do Ciebie, moge?)

Jedziemy dalej

W chwili obecnej tawulkowo-winoroslowa rabata wyglada tak:

Te 3 najmniejsze w gornym prawym rogu zastapie na jesien kulkami bukszpanowymi, co powiecie?

Po jej prawej stronie wyglada tak - trawa odrasta, musze jeszcze dosiac. Mam tam cyprysa i brzoze pendula, a w strone trawnika za domem rosnie morwa morus alba pendula - licze na to ze oslonia od wiatru gdy sie rozrosna. Fotka:

Dalej, za rabata tawulkowa jest wejscie do domu, na chwile obecna wyglada tak:

Wczesniej stalo tam wiecej donic z kwiatami, lecz to poludniowa strona i slonce prazy niemilosiernie (chyba ze pada deszcz, jak wieksza czesc lipca), wiec kilka donic przeprowadzilam na druga strone domu, na taras.

Poruszajac sie w prawo, mamy garaz. Pomiedzy bramami wywalczylam niezabrukowane polkole, gdzie rosnie maly cyprysik groszkowy zolty, otoczony szafirkami (na wiosne), a potem funkiami (cyprysik sadzilam wiosna, maly jeszcze) i teraz go nie widac:

Po prawej stronie, przed garazem, jest "sadownicza" czesc naszego ogrodka. Szpaler 4 drzewek (sliwka wegierka, 2 jablonki i grusza). Przed nimi szpaler szczepionych na pniu porzeczek i agrestu.
Zamierzam na jesien dosadzic wzdluz podjazdu, zaraz przy jego krawedzi rzad kulek - bukszpanow lub kulek - karlowych tujek i chyba te czesc bede uwazac na zagospodarowana.
Chcialabym jeszcze zaslonic jakims pnaczem ten niezbyt piekny betonowy plot sasiadow. Moze hortensja pnaca? Jesli dorwe gdzies kilkanascie sadzonek w rozsadnej cenie.

James grieve ma sporo jabluszek:

Druga jablonka, nie pamietam nazwy (mam gdzies zapisana) nie owocuje w tym roku. Pewnie dlatego ze ja sporo podcinam, staram sie zrobic z niej drzewko szpalerowe

Wegierka ma kilka owocow:

Na dzisiaj to tyle Wracam do pracy. Pozdrawiam!
Karolina
Topiary z bukszpanu i cisa 13:13, 05 sie 2011

Do góry
Moje skromne nabytki. Nie patrzeć proszę na trawę wkoło - będzie zlikwidowana, ale póki co krzewy wkopywane były na szybko.

takie cisy są 3 - nie wiem co za odmiana, ale o wyjątkowo ciemnej zieleni

W cieniu - zacieniona 13:09, 05 sie 2011

Do góry
Moja ulubiona...
W cieniu - zacieniona 13:08, 05 sie 2011

Do góry
Maleńka biała azalia też pokazuje co umie i pnie się do góry.
W cieniu - zacieniona 13:07, 05 sie 2011

Do góry
Lilie wychodzą....czy zdążą wykwitnąć?
W cieniu - zacieniona 13:05, 05 sie 2011

Do góry
Pomnożona brunera już na grządce,ładnie się ukorzeniła.
W cieniu - zacieniona 13:04, 05 sie 2011

Do góry
Nareszcie się doczekam.
W cieniu - zacieniona 13:03, 05 sie 2011

Do góry
Droga do mojej zacienionej....
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:33, 05 sie 2011

Do góry
Zywoplot z roz pieknie kwitnie i pachnie. W rogu posadzilam pecherznice:

Roze urosna za kilka lat, maksymalnie maja miec 1,5 metra. Akurat przykryja plot, a nie ukryja widoku

Biedawno robilismy zwirowa obwodke wokol domu, pomagala corka

Wyszlo tak:

Teraz czekam az odrosnie zniszczony fragment trawnika.

Zaraz obok mam rabatke z winoroslami (4 sztuki rozne, w tej chwili sporo wieksze - to zdjecie robione na wiosne po posadzeniu tawulek) i tawulkami.
Zamierzam kilka z nich (3 na poczatek)? zastapic kulkami z bukszpanu lub kulistymi tujkami, zeby w zimie cos wystawalo spod sniegu.

Tasma jest tymczasowo, docelowo ma tam byc murek z plaskich kamieni - zeby nie wywiewalo kory. Pod winorosle bedzie zbudowana pergola, ale to na wiosne - teraz rosliny byly zbyt male, sadzilam je na jesien ub. roku.

Generalnie -oprocz tawulek- musi to byc cos co zniesie tony sniegu odwalane z podjazdu - akurat na te tawulki. Cos proponujecie moze?

pozdrawiam
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:22, 05 sie 2011

Do góry
Witam Pani Danusiu, dziekuje. Ucze sie powoli, cos juz wiem, ale pytania na pewno bede miala. Troche aktyrulow juz przeczytalam, baaardzo pomocne

Do Warszawy rzadko zagladam, tylko w delegacje do firmy co jakis czas. Ale mieszkalam tam 9 lat po studiach, ale z braku perspektyw na dzialke (ceny! lub dojazd tragiczny) kupilismy pod Lodzia blizko Tesciow i przeprowadzilismy sie

Powoli bede wrzucac kolejne zakatki ogrodka z prosba o podpowiedzi - co dalej, cos zmienic?
Pozdrawiam serdecznie!
Karolina

PS gdzie moje maniery, nie przedstawilam sie! - oto ja, z mezem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies